Japonska arhitektura je zelo drugačna od evropske, zanjo so značilne lesene konstrukcije, dvignjene od tal, namesto predelnih sten pa radi uporabljajo drsna vrata, kar omogoča prilagajanje notranje konfiguracije prostora različnim priložnostim. Kljub tem razlikam pa zadnja desetletja Japonska pri gradnji in opremljanju uporablja tudi veliko zahodnjaških elementov, v želji po udobju in minimalizmu se močno zgleduje predvsem po skandinavskem slogu. In prav takšna je tudi vila, ki jo predstavljamo v nadaljevanju. Zunaj tipično japonska, markantna, znotraj pa le z najosnovnejšo opremo.

Vilo je opremila umetnica in oblikovalka Joanna Nowak, ki prihaja iz Pariza, sicer pa je po rodu Poljakinja. Povezala se je s podjetjema Essential Home in DelightFULL ter z njunimi elegantnimi kosi pohištva višjega cenovnega razreda in modernega sloga ustvarila sanjski dom.

Že na pogled veliko hišo sestavljajo dve glavni spalnici, dve kopalnici, dnevna soba, jedilnica, kuhinja in prostori za sprostitev. Zgrajena je iz naravnih materialov, ki vanjo prinašajo harmonijo, medtem ko marmor, usnje in jeklo poskrbijo za eleganco in pridih luksuza.

Odprt tloris omogoča, da prostori dihajo in učinkujejo še večji, kot so v resnici. Lastniki sicer ne želijo razkriti svojih intimnih prostorov, kot so spalnice in obe kopalnici, zato pa toliko bolj radodarno odprejo vrata v prostore, ki jih uporabljajo čez dan.

V dnevnem prostoru prevladujejo nevtralni odtenki z bež zofo na čelu. Njene tanke nogice iz poliranega jekla in delno obarvane v svetlečo črno barvo jo nehote postavljajo v središče sobe.

Nad klubskima mizicama, ki sta postavljeni na okroglo rjavo preprogo, se sklanjata kar dve svetili – večročni lestenec in talna luč, ki je namenjena predvsem branju.

Tu sta še dva udobna fotelja, ob katerih pa se dnevni prostor zliva v jedilnico, ki je barvno temnejša. Sredi nje stoji jedilna miza Alberto, ki je ime dobila po vidnem predstavniku italijanske kinematografije, Albertu Sordiju. Prav tako kot klubski mizici tudi jedilna miza stoji na preprogi, obkroža pa jo šest delno lesenih in delno oblazinjenih stolov.

Nad mizo je veličasten lestenec, ob steni pa komoda z narebrenimi fronti in pozlato ob straneh.

Kljub minimalni, a skrbno izbrani opremi učinkuje japonski dom razkošno in ponuja udobje, kot si ga vsak lahko samo želi.

Fotografije: Joanna Noawak/Essential Home