Njihovo petje očara, let v višavah navdihuje, barvito perje zapeljuje, upodobitve na pohištvu in stenah pa prostor napolnijo z vedrino in optimizmom.

Kaj se vam utrne v mislih, ko slišite besedo ptica? Je to vrabec na veji, golob na strehi, grlica, ki z zvestim samčkom gruli, drobna sinica, ki na vrtu pobira gosenice, ali morda rajska ptica, kakršno ste kot otrok videli v pravljicah? Živalsko kraljestvo bi zagotovo bilo pusto, če v njem ne bi bilo ptic, ki predstavljajo eno najbolj raznolikih oblik življenja na Zemlji. Prav od njih je človek dobil tudi idejo za letenje.

Vladarice neba

Pogled v nebo razkriva veličastno in hkrati blagohotno energijo, ki jo ptice nosijo v sebi. So igrive vladarice neba, ki tudi v najbolj potrtem človeku prebudijo upanje in z brezskrbnim plesom v višavah odstirajo pot v brezmejno prostranstvo. V svojih trebuhih nosijo najpopolnejšo obliko vesolja – jajce, iz katerega se kasneje s toplino telesa, ki poseda v gnezdu, postopoma prebudi novo življenje. Pogosto pri njih poleg dobrega razgleda iz ptičje perspektive občudujemo tudi neverjetno orientacijo.

Znameniti švedski botanik, zdravnik in zoolog iz 18. stoletja Carl Linné je bil prepričan, da se ptice, ki so poleti pri nas in jih pozimi več ne vidimo, zarijejo v blato in tam počakajo na pomlad. Danes vemo, da se številne ptice jeseni množično selijo v toplejše kraje, nato se spomladi znova vrnejo k nam. Največje razdalje preleti polarna čigra, ki od severnega do južnega pola prepotuje 60 tisoč kilometrov v eno smer, nato pa se ob koncu sezone znova odpravi na nasprotni pol in opravi enako dolgo pot.

Obstajajo pa tudi ptice, ki so prevelike in preokorne, da bi lahko letele. Mednje spadajo noji, največji ptiči na Zemlji, ki živijo v Afriki, pa emuji v Avstraliji, kazurji na Novi Gvineji in novozelandski kiviji. Ob omembi noja ste se morda vprašali, ali ni to tisti ptič, ki tišči glavo v pesek. V resnici noj glave ne zakoplje v zemljo, temveč se v primeru nevarnosti skloni in vrat spusti k tlom, da bi bil čim manj opazen.

V domačih prostorih

Iščete ideje za opremo stanovanja? Mnoge ptice simbolizirajo lepoto, prefinjenost in svobodo. Prav takšne bo marsikdo najraje upodobil v ambientu in z njimi poskrbel za prijetno opremo doma.

Namesto zaves si lahko na kakšnem oknu omislite dekorativno folijo s ptičjim motivom. Če sta ptici obrnjeni ena k drugi, boste v prostor privabili večjo harmonijo. Otrok, ki se prebuja s pogledom na jato pastelnih ptic, bo že navsezgodaj zjutraj pletel domišljijske zgodbe.

Labod, ki se v pravljicah velikokrat spremeni v princesko, predstavlja plemenitost in čistost, golob simbolizira mir, kadar je v paru, pa izraža harmonijo in stalnost v ljubezni.

Feniks je mitološka ptica, ki simbolizira ponovno rojstvo. Po grško-rimskem izročilu naj bi bil feniks živel 500 let in se naposled žrtvoval, tako da se je sežgal s pomočjo sončne svetlobe. Iz njegovega pepela je vstal novi feniks.

Raca je ptica prilagodljive narave z močnim življenjskim nagonom, slednjega ima v sebi tudi goska.  

Drobne ptice, kot so vrabci, taščice, siničke, naj bi spodbujale komunikacijo. Zato je množica drobnih ptic, upodobljenih na tapeti, primerna za prostor, kjer želite bolj klepetavo vzdušje, denimo na hodniku ali kakšnem kotičku, kjer si v družbi sosed in prijateljev privoščite kavo ali čaj.

Petelin je zaščitnik doma, ki naj bi odganjal zle sile, pav s sijočim perjem pa predstavlja dostojanstvo, visoke cilje, včasih tudi napuh.

So tudi temačne in drugačne

Seveda pa obstajajo tudi ptice, ki so po ljudskem izročilu bolj kot z nebom povezane s silami podzemlja, kot so vrane in krokarji, torej mrhovinarji (koristni, kakopak), ki s svojimi kljuni pospravijo umrlo žival. Tudi nočno oglašanje sove in čuka pri ljudeh že tisočletja vzbuja nelagodje, saj naj bi nočni ptič oznanjal nesrečo ali smrt. Hkrati pa sovo povezujemo tudi s hramom modrosti in znanjem, saj je grško boginjo Ateno vseskozi spremljala sova. Zato je ta ptica je primerna za prostor, kjer se učimo in pridobivamo znanje.

Brez pretiravanja

S ptičjimi motivi v prostorih je tako kot z marsikatero drugo rečjo – če boste s perjadjo pretiravali, se vam lahko kaj hitro zgodi, da se boste v lastnem domu počutili, kot bi živeli v prepolni kletki. Zato je zaželeno, da ptice uporabljate kot prefinjen dekorativni element, ki barvno in oblikovno dopolnjuje prostor ter vanj prinaša spodbudne misli.

Fotografije: Abigail Edwards, Abstract House, Annie Sloan, Audenza, Cox & Cox, Lime Lace, live laugh love ltd, Louise Mead, Mindthegap, Mineheart, Nedgis, Mountain & Molehill, Nedgis, Oakdene Designs, Plant a Bloomer, Purlfrost Window Film, Sophie Allport, Sweetpea & Willow, The French Bedroom Co., Wallsauce.com