Izkoristite višino, zapolnite niše in uporabite večnamensko pohištvo. To je le nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo še tako majhna dnevna soba nenadoma postala velika.

Manjše in nižje pohištvo

Pri majhni dnevni sobi je pomembno, da pohištvo in dodatke prilagodite velikosti prostora. Maksi kosi v mini ambientu delujejo deplasirano, zato se prostor v svojih proporcih zdi še manjši, kot je v resnici. Pri manjših in nižjih kosih pohištva pa je, nasprotno, soba takoj videti optično večja.

Izkoristek vertikale

Še tako majhna dnevna soba bo delovala večje, če boste izkoristili višino prostora. Naj bo s pomočjo visokih regalov, z dekoracijami, ki se pnejo do stropa, ali vertikalno knjižnico. Zaradi osredotočenosti v višino, bo tudi sama površina sobe delovala višja, s tem avtomatsko večja, regali pod stropom pa bodo nudili tudi shranjevalni prostor.

Vodoravne linije

Poleg vertikalnega fokusa je pomembno v sobi potegniti tudi vodoravne linije. To so lahko ozke police, bordure, ali barvno razmejene stene, zaradi česar prostor optično pridobi na širini, se »raztegne« in deluje večje.

Uniformna barvna shema

Tako kot pri vsakem utesnjenem prostoru je mogoče tudi v mini dnevni sobi s pomočjo barv  ustvariti čarovnije in ga napihniti kot balon. Če so pohištvo in dodatki iz enake družine barv, prostor deluje bolj urejen in enovit, kar velja zlasti takrat, kadar je dnevna soba združena z jedilnico in kuhinjo v odprtem tlorisu.

Filigranske pohištvene noge

Ne boste verjeli, kako imajo lahko tudi malenkosti vpliv na dojemanje prostora. V majhni sobi boste na primer takoj opazili pohištvene noge, zlasti če bodo te neustrezne. Filigranski materiali, kot so tanke jeklene noge pri stolih, naredijo pohištvo lažje in bolj zračno. Prostor posledično učinkuje optično večji.

Uporabne niše

V starejših nepremičninah so dnevne sobe redko tipični kockasti prostori, pač pa so praviloma polne niš in nenavadnih vogalov. Te niše lahko izkoristite za shranjevalni prostor, vanje vgradite police in se tako izognete postavitvi omare, ki zasede veliko dragocenih centimetrov.  

Večnamensko pohištvo

Večnamensko pohištvo je pri majhnih dnevnih sobah vedno dobra izbira. Takšno pohištvo je običajno modularno, spremenljivo in se zna v trenutku prilagoditi vašim potrebam. Tako iz regala hitro lahko potegnete pisalno mizo, iz kavča pa posteljo.

Transparentni kosi

Poleg filigranskih pohištvenih nog, ki delujejo lahkotno kot oblak, je za majhen prostor zelo primerno tudi transparentno, prozorno pohištvo. V sobi je skoraj nevidno, zato je občutek bolj zračen, neobtežen.

Ogledalo

Trik, ki funkcionira v vsaki majhni sobi, je postavitev ogledala. Tudi v dnevni sobi različne odsevne površine poskrbijo za navidezno povečanje prostora. Posebno dober učinek dosežete z namestitvijo vsaj dveh ogledal na nasprotni si steni, pomembno pa je, da ju postavite v višino oči.

Obilica svetlobe

Zelo pomembno pravilo, ki ga je treba upoštevati pri opremljanju majhne dnevne sobe, je dovolj svetlobe. Če je le mogoče, naj v prostoru dominira naravna svetloba, ki jo povabite skozi velika okna ali balkonska vrata, na katere ne obesite težkih zaves. Prav tako od okna umaknite temne kose pohištva, ki nepotrebno zaduši svetlobo, potemni sobo in jo s tem naredi ožjo. 

Poskrbite za shranjevalni prostor

Nič ni bolj motečega za majhno dnevno sobo, kot je nered. Ko stvari niso na svojem mestu in je prostor nepospravljen, je občutek v njem dušeč, natrpan, zadušljiv. Zato v takšni sobi poskrite za dovolj shranjevalnih površin, naj bodo to omare, vitrine ali police.

Uporabni dekorativni detajli

Kljub pomanjkanju kvadratnih metrov, naj v majhni dnevni sobi prostor najdejo tudi dekorativni predmeti. Vendar jih izberite premišljeno in naj ne bodo sami sebi namen. Funkcionalni dekor je lahko, denimo, posebna ura na steni, vaza ali pa morda imenitna talna svetilka.

Fotografije: Pinterest