Jernej Jaroslav Kropej je eden tistih, ki so že v mladosti vedeli, da bo njihovo življenje povezano z oblikovanjem. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je tako svojo strast kronal še z magisterijem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Danes pod znamko JJK Design ustvarja lične izdelke iz lesa, namenjene tako otrokom kot tistim malo starejšim.

JJK predstavlja njegove inicialke – Jernej Jaroslav Kropej, logotip s temi začetnicami pa ga kot oblikovalca spremlja že 15 let. Lani se je na tržišče začela prebijati tudi blagovna znamka JJK Design, ki črpa navdih iz velike ljubezni do lesa ter oblikovanja estetskih in funkcionalnih izdelkov. Med najbolj prepoznavnimi izdelki znamke, ki jih je bilo mogoče občudovati tudi na sejmu Ambient, je otroški poganjalec Castor, primeren predvsem za notranje prostore.

Navdih za njegovo oblikovanje je Jernej črpal iz svojega otroštva, ko se je ležeč na trebuhu vrtel na domačem pisarniškem stolu in premišljeval, zakaj ta zanimiva reč ni bolj okretna. Pozneje ga je med opazovanjem drugih poganjalcev navdušilo, kako se les s svojimi mehanskimi lastnostmi poda k funkciji poganjalca.

»Pred leti sem se lotil projekta servirnega vozička. V nekem trenutku, ko sem razmišljal o vrtljivih kolesih, sem v skicirko mimogrede začrtal še skico sobnega poganjalca. Ker me je zadeva pritegnila, sem izdelal načrt in prvega od številnih preizkusnih modelov. Oblikovno sem izhajal iz živalskega sveta. Prvi poganjalec je bil bikec, sledil pa mu je konjiček. Na podlagi istega koncepta sem izdelal še gorilo in morskega psa v obliki gugalnika,« pojasni Jernej, ki je v želji, da izdelek raste z otrokom, izdelal še nov koncept, s katerim se je približal bolj abstraktnim oblikam.  

Ni pa le poganjalec tisti, ki pritegne oko. Otrokom je zelo všeč tudi Tatami, stol brez naslanjala, ki ga je zaradi modularnosti (kvadratna mreža) mogoče zlagati enega zraven drugega. Kot sestavljanko. S tem se uri otroška domišljija, saj nastajajo najrazličnejši sestavi. Ni pa Tatami izključno namenjen le otrokom. Ker ima dobro stabilnost in je višji ter večji od običajne pručke, lahko služi tudi kot mizica ali tabure.

»Vsak izdelek ima svojo zgodbo. Namen mojih izdelkov je, da imajo široko uporabno in estetsko vrednost. Kdo pravi, da je sobni poganjalec samo za otroke?« se nasmehne oblikovalec, čigar izdelki z obliko sledijo funkciji. Navdih črpa iz narave, tudi vesolja. Pri oblikovanju pa rad uporablja osnovne geometrijske like, tudi simetrije, kontraste itd.

V začetku je pri izdelavi izdelkov sodeloval z zunanjimi izvajalci, na koncu pa si je uredil lastno delavnico. Prvi izziv je namreč izdelava prototipa, zato mu je kot oblikovalcu lažje, da lahko na konkretnem primeru uredi drobne popravke, ki ne vplivajo prav veliko na obliko izdelka, so pa zelo pomembni pri procesu izdelave. Vsak detajl ima namreč svoje zakonitosti. V primeru zunanjih izvajalcev bi bil postopek precej manj tekoč, domača delavnica pa ima po Jernejevih besedah še eno prednost:

»Drugi problem, ki ga vidim, je izvedba naročila. Pri majhnih, butičnih serijah, kot so moje, je težko dobiti koga, ki bo to zanesljivo izdelal v roku. Zato sem lani opremil delavnico, izpopolnil vse procese izdelave in začel lastno proizvodnjo.«

Izdelki JJK Design so izdelani iz topola, Jernej pa njegovo poglavitno prednost pred drugimi vrstami lesa vidi v majhni teži. Pri majhnem lesenem pohištvu, ki je le malokrat pri miru, je bistvenega pomena, da je lahkotno. Dopade se mu tudi topolova svetla barva in prijeten otip. Poleg Tatami stola in sobnega poganjalca Castor je na voljo še meditacijski stol. Oblikovalec pa je pripravil tudi božično drevo, narejeno iz bukove vezane plošče.

V prihodnosti bi rad svoj nabor izdelkov še razširil, v načrtu je izdelava večjega Tatamija, pa tudi nekaj dodatkov za poganjalca. S tem pa idej še zdaleč ni konec: »Razmišljam tudi o različnih izpeljankah poganjalca. Narejen imam tudi osnutek za pručko v smislu “stepstool”.«