Ljubezen do lesa ima družina Pevc zapisano v genih. Vsak član družine namreč prispeva svoj delež v mozaik unikatnosti, kakšna se odraža v zanimivih lesenih stvaritvah FormaWood. Glavno besedo imata brat in sestra, ki skupaj z ekipo, uspešno zgodbo o oblikovanju lesa, pripeljeta tudi v slovenska gospodinjstva.

Vse skupaj se je pričelo z otroškimi igrali za vrtce, preraslo pa v pravo pravcato blagovno znamko FormaWood, pod katero nastajajo izdelki za gostinstvo in hotele pa tudi uporabni ter dekorativni izdelki za vsako gospodinjstvo.

»Zgodba je še kako zanimiva. Oče nama je namreč izdelal lesena igrala za igro na vrtu, mimo njega pa se je sprehajala vzgojiteljica iz vrtca in se pozanimala, če bi nekaj podobnega naredil tudi za vrtec. To je bilo v času, ko lesena igrala še niso bila tako razširjena po igriščih kot danes. Seveda je oče z veseljem pristopil, naredil lesen vlak z vagoni, leseno raketo, gugalnice, lesene hiške… in tako se je vse skupaj začelo. Kaj kmalu so tudi ostali vrtci želeli takšna zunanja igrala. To je spodbudijo našo podjetniško pot, proizvodnja pa se je razširila na izdelavo notranje opreme, male izdelki za dom in gospodinjstvo ter na opremljanje hotelov in gostiln,« pove Asja, ki je ena izmed gonilnih členov družinskega podjetja v katerem je ljubezen do lesa še kako očitna: »Les pa itak vsi v družini obožujemo, tako da ni bilo nobenega dvoma, da midva z bratom ne bi nadaljevala in prevzela domačo obrt.«

Asja in Gregor sta veliko ljubezen do lesa podedovala od očeta, kaj kmalu pa sta se izučila tudi rokovanja z lesom. Tudi pot izobraževanju ju je vodila v tej smeri. FormaWood je tako znamka, ki jo dandanes poganjata brat in sestra, skupaj z zaposlenimi in zunanjimi sodelavci. V družinsko podjetje sta sicer še danes vpeta tudi starša, predvsem vskočita, kadar je potrebno ujeti roke in je dela resnično veliko.

Gregor kot vodja proizvodnje skrbi za celoten proizvodni proces, od nabave materialov do končnega produkta, Asja pa deluje na področju sodelovanja s kupci in marketinga. Končne oblike izdelkov so vedno plod skupnega dela vseh, saj se na ta način združita ideja in optimizira proces izdelave.

»Največji pomen že od nekdaj dajemo inovativnemu pristopu, pa naj si bo to bodisi proizvodnja ali oblikovanje. Poseben pomen ima tudi funkcionalnost izdelka, saj to daje izvirnost našemu delu. Smo pristaši novih postopkov, ki jih razvijamo sami, tako na področju obdelave lesa kot zaščite. Seveda, včasih ‘ zabluzimo ‘ in ideja ne deluje,« z nasmeškom poudarita.

Največ dela imajo z izdelavo postrežnih izdelkov za gostinske lokale in hotele, med njihovo ponudbo pa je mogoče najti tudi kopico uporabnih izdelkov za gospodinjstva. Od lesenih servirnih desk, do lesenih postrežnih krožnikov, stojal, opreme in pohištva tudi stojal za hišne ljubljenčke.

»Uporabljamo vse vrste lesa, večinoma avtohtone drevesne vrste. Najljubši nam je hrast, saj s svojo kraljevsko žametno teksturo zadovolji skoraj vsakega,« priznavajo v podjetju FormaWood. Med lesenimi deskami opazimo tudi inovativne oblike in detajle, ko o tem povprašamo Asjo in Gregorja povesta, da le z izvirnostjo lahko izstopaš in postaneš prepoznaven na trgu. Na prvem mestu pa je brez kančka dvoma kvaliteta.

Lesene izdelke, uporabljene v gospodinjstvu, je sicer mogoče po uporabi enostavno očistiti. Pod tekočo vodo jih le na rahlo očistite z milom, dobro sperite in osušite. Po nasvetu FormaWood občasno namočite površino in jo posujte s soljo, ter v vertikalnem položaju pustite čez noč. Na ta način boste preprečili razvoj bakterij.

Mladostni pogon, ki ga pri bratu in sestri ne primanjkuje, pelje podjetje naprej. »Izzivi ostajajo isti – ostati inovativni. Radi povezujemo tradicionalno z modernim, hkrati pa ostajamo povezani z naravo, saj mislimo, da je ohranjanje čistega okolja prioriteta skozi celoten deloven proces. Zato uporabljamo materiale, ki so okolju prijazni ter primerni za stik z živili,« zaključujeta.