V eni od naših oddaj ste lahko občudovali preobrazbo garažnega prostora v prekrasno domovanje mladega para. Pravljična prenova je plod vloženega truda, pa tudi mnogih idej Maje Kovač in Malina Titoriča, ki ju je prav projekt prenove spodbudil k ustanovitvi lastne znamke – Forestone Design.

Ne Maja ne Malin ne prihajata iz oblikovalskih vod, oba pa že od malih nog gojita veliko ljubezen do inovativnega dizajna in navdušenje nad estetiko. Malin, sicer po izobrazbi vzgojitelj predšolskih otrok, se je vrsto let profesionalno posvečal kajaku na mirnih vodah, po drugi strani pa je Maja magistra tržne komunikologije, ki pluje v svetu marketinga.

Na prvi pogled dva popolnoma različna svetova je združila ljubezen, ob snovanju prvega skupnega gnezda pa sta svoj odnos le še nadgradila, saj sta spoznala, da tvorita odličen tim pri oblikovanju lastne blagovne znamke. Organsko s prenovo stanovanja je nastajala znamka Forestone Design. Malin je stopil v vlogo oblikovalca in rokodelca, Maja pa je prevzela druge naloge, ki spadajo k razvoju blagovne znamke. 

»Prenova stanovanja nama je res ponudila odličen ustvarjalni poligon in »praktično igrišče« za udejanjanje vseh idej. Sama izkušnja je bila odlična predvsem iz vidika iznajdljivosti, sklepanja kompromisov in učenja sodelovanja – prav skozi proces prenove sva namreč spoznala, da se odlično dopolnjujeva in bi lahko odlično sodelovala tudi kot sodelavca. Malin, ki je bil glavni pri celotni izvedbi prenove, se sicer ročnih spretnosti uči že vse življenje … Je pa prav za najino stanovanje izdelal prve večje kose pohištva in na podlagi teh se je razvila ideja, da poleg lastnega doma z unikatnimi izdelki iz naravnih materialov pomagava opremiti še kakšen dom,« pojasnjuje Maja in ob tem doda, da je bila glavna utež na tehtnici kamnit umivalnik, ki ga je Malin izklesal iz 100-kilogramskega kamna. Ta danes kraljuje v njuni »tropski« kopalnici, izdelek pa je požel veliko zanimanja, kar jima je bila le še dodatna potrditev, da sta na pravi poti.

Les in kamen

Znamka Forestone Design namreč združuje izdelke iz naravnih materialov z estetsko dovršenostjo in uporabnostjo. Premišljeno oblikovani kosi so poklon naravi in njenim organskim linijam, hkrati pa spodbujajo krožno gospodarstvo in premišljeno uporabo neprecenljivih naravnih virov. V središču so predvsem butični izdelki iz lesa in kamna, kar se odraža tudi v imenu samem – Forest (gozd/les) in Stone (kamen).

Navdušuje ju prvinskost, pa tudi univerzalnost in predvsem večnost izbranih dveh materialov, ki v procesu oblikovanja ne pomenita obremenitve za okolje. Prav zato so izdelki znamke Forestone Design trajni v vseh pomenih besede, od izbire materialov do ročne obdelave. Trendi se morda menjajo, a večna lepota kamna in lesa ostaja.

»Kot že rečeno gre za dva brezčasna, zelo komplementarna materiala. V lesu so »skladiščena« stoletja, v kamnu pa kar tisočletja. Pri kamnu naju najbolj navdušuje dejstvo, da nas prek svojih naravnih vzorcev odpelje daleč nazaj v zgodovino. Gre za mogočen in od nekdaj cenjen material, na katerega je človek skozi zgodovino prisegal tako za gradnjo kot dekoracijo svojega bivalnega prostora,« o kamnitih umivalnikih pove Maja, ki jo navdušuje tudi les. Predvsem slovenski les, ki ga uporabljata pri izdelavi svojih izdelkov: »Les pa naju je popolnoma očaral s svojo toplino in slikovitimi prerezi debel. Gre za naravno obnovljivi vir, ki ponuja odlične možnosti za oblikovanje. Impresivno je tudi dejstvo, da izdelki iz lesa prispevajo k zniževanju emisij ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar bistveno prispeva k varovanju okolja in obvladovanju podnebnih sprememb. Največja prednost lesenega pohištva in lesenih dodatkov pa se skriva prav v trajno privlačnem videzu. Les se (tako kot vino) odlično stara, kakovostni leseni izdelki pa se lahko predajajo iz roda v rod.«

Hrast, oreh, jesen, kutina …

Njuna želja je ustvarjanje brezčasnih unikatnih kosov pohištva, ki predstavljajo svojevrstno umetniško delo. Pri tem pomembno vlogo igra trajnost, pa tudi lokalni izvor materiala. Kot omenjeno prisegata na slovenski les, najbolj pri srcu so jima lesne vrste, kot so hrast, oreh, jesen, kutina in oljka. Prav posebno iskrico v njunih očeh prižgejo korenine oljke in oreha, saj jima je z njimi prav poseben užitek ustvarjati.

V oči nam padejo leseni umivalniki, s katerimi sta se predstavila tudi na nedavnem sejmu Ambient. Izdelani iz orehovega, hrastovega in drugih vrst leta. Vse več se posvečata tudi izdelavi lesenih klubskih mizic.

Trajnostno oblikovani izdelki za dom

Idej jima nikoli ne zmanjka. Temu primeren je tudi zagon, s katerim se lotevata oblikovanja izdelkov in njihove predstavitve. Ob opaznem trendu vse večjega zanimanja za trajnostno oblikovane izdelke za dom njuno ustvarjanje dobiva krila, ki ju nekoč morda ponesejo tudi v svet. Sama pri oblikovanju okolju prijaznih izdelkov vidita pomembno soodgovornost do planeta. Ta nas že dlje časa opozarja, da opustimo kopičenje nepotrebnega balasta in začnemo kupovati bolj premišljeno. Čeprav v središču ostajajo unikatni leseni izdelki, ostajata odprta na vse, kar jima bodo prinesli prihodnji izzivi.

»Z izdelki Forestone Design si želiva sokreirati dih jemajoče intimne življenjske prostore, ki imajo značaj in stanovalce tudi znotraj štirih sten povezujejo z naravo. Najina misija bo še naprej ostala združevanje obnovljivih naravnih virov z uporabno vrednostjo in umetniškim pečatom,« sklene Maja.

Več >>> Forestone Design