Pogosto nas največje življenjske preizkušnje spodbudijo k največjim premikom na naši življenjski poti. Katja Pliberšek se je po izgubi službe lotila oblikovanja čudovitih lesenih izdelkov, tako se je rodila znamka Cute Wood, pod katero dandanes moči združujete skupaj s soprogom Davidom.

»Ni samo ljubezen tista, ki naju je združila in naju usmerila na skupno pot življenja. Kreativnost, iznajdljivost, volja do dela, ljubezen do doma, želja po tem, da veliko časa preživimo skupaj… Vse to naju je združilo tudi na skupno poslovno pot in rodilo najinega četrtega otroka Cute Wood,« o znamki, ki je vzklila iz velike medsebojne ljubezni in naklonjenosti, pove Katja.

Rokovanja z lesom jo je izučil prav soprog, ki je na tovrstnem področju samouk, saj prihaja iz gradbeniških vod, a je v življenju tudi po zaslugi poklica pridobil veliko tehničnega znanja. Katja je tako zadolžena predvsem za promocijski del, oblikovanje izdelkov in pridobivanje novih idej, ki jih nato David pretvori v izdelke. Vse pogosteje pa se tudi sama vključi v proces ročne izdelave, saj ji delavno orodje niti najmanj ni tuje. »Imam najboljšega učitelja na svetu,« pri tem doda Katja, ki ji partner predstavlja pomembno podporo na njeni poslovni poti, saj je njegovo znanje neprecenljivega pomena.

Znamka je tako prerasla v neke vrste družinski posel, saj je par vpleten v celoten proces, od ideje do končnega izdelka. Lesa ne kupujeta, velik delež izdelkov je namreč narejenih iz odpadnega lesa, torej ostankov mizarjev, tudi iz zavrženega pohištva. Katja in David tako lesu vdahneta novo življenje, saj ga reciklirata in z veliko mero iznajdljivosti pretvorita v nove izdelke. Tovrstna vizija je časovno večji zalogaj, a predstavlja pomembno dodatno vrednost njunim izdelkom, ki nastajajo v domači delavnici.

»Izdelke izdelujeva izključno po naročilu, kar pomeni, da sva v veliki meri prilagodljiva glede želja strank. To je tisto, kar daje čar ročnem delu. Ker uporabljava izključno ročno orodje za obdelavo lesa, lahko rečeva, da so izdelki unikatni, ker dejansko ne obstaja kos, ki bi bil popolnoma enak drugemu. Tudi napisi na lesu, ki so nekako zaščitni znak najinih izdelkov, so napisani ročno,« pojasni Katja. Prav z lesnimi obešankami z napisi se je tudi začela pisati zgodba znamke Cute Wood, sčasoma pa sta začela razvijati tudi zahtevnejše izdelke, kot so leseni poličniki in dekorativni paneli.

Katja ideje za ustvarjanje poišče na spletu, kot prizna z nasmehom, se zanjo čas na Pinterestu enostavno ustavi. Z družino čas pogosto preživljajo doma, saj jim potepanje ni ljubo, zato veliko pozornosti posvetijo temu, da se doma dobro počutijo. Marsikatera ideja za oblikovanje tako nastane iz iskrene želje po dopolnitvi lastnega stanovanja, kasneje pa se izkaže za zelo iskano tudi med kupci. Še danes je tako med najbolj priljubljenimi prva obešanka, ki jo je izdelala Katja z napisom »Vsaka družina ima svojo zgodbo. Dobrodošli v naši.« Na lesenih kolobarjih pod napisom so imena družinskih članov, ki na simpatičen način tako pozdravijo obiskovalca. Med priljubljenimi so tudi »Hotel babi in dedi – odprto non- stop«, pa »Naša hiša je bila pospravljena včeraj. Žal nam je, da ste to zamudili.« in ostale. V začetku leta sta oblikovala tudi hiško za ključe, ki lastnikom prihrani stres pred odhodom od doma, ko številni zbegano pogledujemo za ključi. Hiška je postala pravi hit, saj je čudovito darilo ob vselitvi v novo hišo.

Izdelki so izdelani predvsem po naročilu, izjema so obešanke, ki jih najdete tud v bolje založenih cvetličarnah in darilnih butikih z darilnim programom. »Sama rada strankam svetujem tudi na podlagi fotografij, ki jih posredujejo. Tako občasno izdelek oblikujeva tudi za ta namen. Eden izmed takšnih izdelkov je tridelni dekorativni stenski set, ki vsebuje lesen poličnik in dva dekorativna okvirja z napisom in dekoracijo. Najprej je za stranko nastal v črni barvi z rumenimi dodatki, kasneje, po objavi izdelka na socialnih omrežjih, pa je ob velikem povpraševanju komplet nastal tudi v drugih barvnih kombinacijah,« pove ustvarjalka in ob tem doda, da so nad izdelki najbolj navdušene prav ženske, ki rade opremijo svoj dom z unikatnimi izdelki in prisegajo na individualizirane ter personalizirane kose.

Veliko povpraševanja je tudi po dekorativnih stenskih panelih, poimenovanih Zgodba iz gozda. So plod ustvarjanja celotne družine, saj material, uporabljen za njihovo izdelavo, naberejo med sprehodi po gozdu. »Kolobarji so narezani iz smrekovih vej, ki jih najdemo ležati po tleh naših gozdov. Ti paneli v bistvu vzamejo precej časa, saj je potrebno vsak ta krogec, teh res ni malo, prilepiti na leseno vezano ploščo. Pri nas doma je mogoče skoraj vse, kadar tako dobiva naročilo za panel se lahko zgodi, da so naše skupne družinske urice preživete v dnevni sobi s krogci v zaboju in vezano ploščo na tleh,« v smehu pojasni Katja. Pri tem jima na pomoč občasno priskočijo njuni trije otroci, v zaključni fazi pa sledita še brušenje in oljenje panela v delavnici.

Panele je mogoče uporabiti namesto umetniških del v prostoru, saj v dom vnesejo košček narave in topline, ali pa kot oblogo za celotno steno. Na voljo so tudi v obliki obešalnika za oblačila ali ključe, v panel pa je mogoče dodati tudi poličke, na katerih potem lično razstavite zelenje. »Panele, predvsem tiste večjih dimenzij, je potrebno na steno tudi uspešno namestiti, zato imava na voljo tudi storitev montaže panelov na objektu. Našo zgodbo iz gozda lahko torej stranke prenesejo v svoj dom in s tem ustvarijo svojo zgodbo iz gozda. Gozd tako z umetnino preneseš v svoj dom,« zaključi ustvarjalka.

Več: Cute Wood