Ste že slišali za pirografijo? Stoletja staro umetnost žganja v les pri kateri s kovinskim pisalom v površino lesa vžigamo napis, okrasni vzorec. Zahteva veliko mero potrpežljivost in vztrajnosti, predvsem pa mirno roko, ki s kirurško natančnostjo »riše« vzorec. Eva Hudales se je s tovrstno tehniko spoznala po zaslugi pradedka, pred nekaj leti pa tudi sama poprijela za pirograf. Odtlej je svoje znanje vestno izpopolnjevala in ustvarila vrsto čudovitih izdelkov, ki jih lahko občudujemo pod znamko Eviales.

Eva, sicer diplomantka grafične in medijske tehnike na Naravoslovnotehniški fakulteti, je pirografijo odkrila v srednji šoli in se v popoldanskem času urila v »vihtenju« pirografa. Med ustvarjanjem s pirografom je namreč opazovala pradedka, ki je iz lesa izdeloval različne lesene izdelke ter jih olepšal z živahnimi poslikavami. V času študija ji je ustvarjanje predstavljalo vrsto sprostitve, po nizu uspelih in neuspelih poskusov ter zadostni meri pridobljenega znanja pa se je opogumila in izdelke predstavila pod znamko Eviales. Evini izdelki obujajo dolgoletno tradicijo pirografije, ki je pred časom kar nekoliko zamrla, v zadnjem času pa po besedah ustvarjalke, doživlja nov preporod.

»V zadnjih dveh letih opažam porast priljubljenosti tudi pri nas. Dobim kar nekaj vprašanj na to temo v sporočila na socialnih omrežjih in presrečna sem, da se najdemo in si pomagamo. Pomagam, kolikor lahko; z nasveti, priporočili in mini bližnjicami. Vedno rada poklepetam in vidim kreativne izdelke drugih. Ko sem se sama začela ukvarjati s pirografijo, sem večinoma sledila delu tujih pirografov, pradedku pa za vikende nosila končne izdelke. Če ne bi bilo njega, dvomim da bi danes bila tu, kjer sem. Ročno vžgana pručka, ki mi jo je v mlajših letih podaril za rojstni dan, pa še vedno krasi moj dom,« priznava Eva.

Pirografije se je v večji meri izučila kar sama, svoj napredek pa je venomer delila tudi s pradedkom. »Preizkušala sem različne materiale, vzorce, motive, različne oblike konic … Pradedek ni živel pod isto streho, v svojih zadnjih letih pa se zaradi bolezni temu ni mogel več posvečati. Svoje izdelke sem tu in tam kakšen vikend prinesla na obisk in sva o njih skupaj malce poklepetala. Nekaj let ga sicer ni več z nami, mislim da bi bil nad današnji izdelki ponosen,« pove.

Skozi zgodovino so umetniki s pirografom vrisovali vzorce na najrazličnejše materiale, od lesa do gline. Pirografija je umetnost, ki zahteva veliko mero potrpežljivosti in natančnosti, predvsem pa mirno roko, ki se izuri z leti in leti vaje. Izzivov Evi brez dvoma ni manjkalo.

»Samo delo, ki ga ustvarja vroča konica pisala na površini lesa, zahteva veliko časa in potrpežljivost. Zato je bilo v najstniških letih časa za to bolj malo oziroma je bil že to kar precejšnji izziv. Ker se nikoli prej nisem ukvarjala z lesenimi izdelki, je bil velik izziv zame, poleg mirne roke pri ustvarjanju enakomerne linije, tudi odkrivanje različnih vrst lesa. Kateri les ja najbolj primeren, kakšna je temperatura žganja za vžiganje vzorca in kako najbolje pripraviti površino lesa, da bo ta najbolj primerna za nadaljnje korake mojega mini ustvarjalnega procesa,« se spominja.

Tudi leseni izdelki sami so plod njenega dela. Vse skupaj se je začelo v fantovi delavnici, kjer se je pobližje spoznala z lesom. »Tako kot pri pirografiji. Počasi in vztrajno. Največja zahvala pri tem gre fantu in njegovi ljubezni do dela z lesom in kovino. Zaradi njega sem imela na voljo vsa orodja, dedek pa je prispeval prve deske lesa, iz katerih sem lahko ustvarjala moje skoraj samostojne izdelke,« pove Eva.

Čas, potreben za izdelavo ene same deske, zavisi od velikosti, oblike in zahtevnosti. Po navdih pri ustvarjanju se odpravi kar v naravo, kjer poišče najmanjši del celote in na podlagi le tega ustvari skico vzorca. Najbolj pri srcu so ji cvetlični vzorci.

»Da izpopolnim poklicno usmerjenost, vzorec nato najraje dokončam v grafičnem programu. Vzorec dobi končno digitalno podobo. Nato poskusim določit najboljšo obliko deske za izbran vzorec, s katero lahko vstopim v delavnico. Les, rezanje in brušenje me pripeljejo do fizičnega izdelka. Desko nato v delovni sobi okrasim s pomočjo pirografa in jo na koncu premažem z zaščitnim oljem za daljšo življenjsko dobo,« opiše postopek izdelave čudovitih lesenih mojstrovin. Te najdete na njeni spletni strani, vedno pa se rada loti tudi ustvarjanja izdelkov po naročilu, v koliko seveda sovpadajo z njenim načinom dela in stilom.

Več: www.eviales.com