Spomladi naj bi se v Brdih začela gradnja novega Spa Resorta Brda, več deset milijonov vrednega projekta, ki s svojo arhitekturo subtilno odraža briško pokrajino. Arhitekturne vajeti projekta so v rokah priznanega arhitekturnega biroja SoNo arhitekti, ki se je pri konceptu oprl na konfiguracijo tamkajšnjega terena.

Ideja o izgradnji term v Goriških brdih je stara že približno dve desetletji, in čeprav so se idejne zasnove spreminjale, je lokacija vse od začetka ostala ista. Projekt, ujet med vasmi Medana, Fojana in Dobrovo, je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, graditi pa naj bi ga začeli že spomladi.

Pod arhitekturo težko pričakovanega Spa Resorta Brda se podpisuje priznani slovenski arhitekturni biro SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Mojca Bek, Mateja Obid), ki je zasnoval projekt različnih turističnih sklopov s kar 15.300 m2, razporejenih v pet etaž. Ob spa programu bo projekt obsegal še bogato gostinsko in hotelsko ponudbo (kongresni center, vinarna …), vse skupaj pa bo dopolnjevala še ponudba glampinga.

Razgled vse do Alp

Arhitekti so se oblikovanja objekta lotili z velikim spoštovanjem do terena. Oblika etaž novega objekta tako sledi organski obliki brežin hriba, saj izbrano lokacijo obdajajo vinogradi, zasajeni v za območje značilnih terasah. Pri zasnovi jih je vodila želja, da večje površine kar se da subtilno vkomponirajo v obstoječo pokrajino ter projekt na nek način zlijejo s pobočjem hriba.

V ta namen so lahko poglede odprli proti prekrasni gričevnati okolici s strnjenimi vasicami, pogled pa se razteza vse do Alp. V sklopu Spa Resorta Brda bo gostom na voljo 92 hotelskih sob (standardne sobe in suite), kot omenjeno pa je ob vznožju hriba predviden tudi glamping s 17 enotami.

Spa hotel kot nov vrh hriba

»Cilj umestitve celotnega kompleksa je čim bolj subtilno zlitje z okolico, hkrati pa oblikovanje atraktivne arhitekturne zasnove, ki bi privabila obiskovalce. Spa hotel je postavljen na vrh hriba, na najbolj vidni točki, po brežini pod hotelom pa se vrstijo manjši objekti glampinga. Da poseg ne bi bil preveč vsiljiv, se odstranijo vrhnji nivoji obstoječega hriba, ki se nadomestijo z etažami novega objekta organskih oblik in tako novi objekt s svojo pojavnostjo moderno interpretira briško pokrajino. Kljub svoji velikosti se zaradi svoje oblike, ozelenjenih streh in uporabe naravnih materialov popolnoma zlije z okolico. Glamping enote so popolnoma vkopane v teren in ohranjajo terasasto obliko vinogradov. Krasi jih senčnica, ki spominja na latnik, ki poleg senčenja dodaja še avtohtoni pridih krajini,« projekt orisujejo v arhitekturnem biroju SoNo Arhitekti.

Tudi hotelska fasada simbolno odseva značaj Goriških brd. Kot so zapisali arhitekti, se »okoli velikih steklenih površin novega objekta oblikuje ovoj ograj teras, ki ponazarjajo preplet lesenih stebričkov, značilnih za nasade vinskih trt.«  

Ovoj še dodatno ponazarja organsko obliko objekta, ki simbolično postane novi vrh grička. Objekt bodo odlikovali naravni materiali, tudi njihov barvni spekter se bo skladal z okoliškimi (barva prsti, lesa, naravnega kamna itd.).

Vizualizacije: SoNo arhitekti