K temu, da smo lahko ustvarili kar 200 oddaj Ambienti (jubilejna oddaja bo na sporedu 24. novembra) in jih bomo seveda ustvarjali še naprej, je pripomoglo tudi nič koliko skodelic popite kave. Marsikatero smo srknili pri naših ljubeznivih gostiteljih, od zdaj pa bomo ta dišeči poživljajoči napitek pili kar iz skodelic, ki so bile ustvarjene prav ob našem jubileju.

Skodelice, na katerih sta upodobljena arhitekt Jože Plečnik in napis »kavo pit pa Ambiente gledat«, je oblikovala ustvarjalka Polona Pačnik, ki je znana po skodelicah z znanimi facami PolonaPolona – z njih se na primer smehljajo Ivan Cankar, France Prešeren, Primož Trubar, pa tudi cela vrsta tujih zvezdnikov: od Audry Hepburn do Kleopatre.

Odločitev, da bo na skodelicah za jubilejne Ambiente upodobljen ravno Jože Plečnik, je bila preprosta, saj je Plečnik ne samo najuglednejši slovenski arhitekt, ampak znan tudi kot velik ljubitelj kave, na katero se je verjetno navadil v času svojih študijskih let na Dunaju.

Najraje je pil močno turško kavo, ki je bila sveže mleta. Tako se je v Plečnikovi hiši ohranilo več medeninastih kavnih mlinčkov in posebna mala džezvica za pripravo ene same skodelice kave, ki ji je mojster podaljšal držalo, ker se je izvirno preveč segrelo in se je verjetno kdaj opekel. To nam dokazuje, da si je kavo res pripravil sam, verjetno mu je pomagala ohranjati njegovo zbranost v dolgih urah snovanja in risanja načrtov.

Proja in drugi kavni nadomestki pa mojstru arhitekture niso bili po okusu, vendar jih je pil, če je bila nuja: »Za nadomestek kave je prav pražiti sojo do temnorujave barve, za suho mešanje s cukrom je boljše pražiti to svetlejše. Vsaj za moj gusto. Svojčas, pred ekskurzijo po Slovaški, domislil sem si napolniti nekoliko malih stekleničic s fino mleto kavo in sladkorjem. Kar mi je na podeželju dobro nadomeščalo ‘crnu kafu’, ki sem jo vedno estimiral …« je zapisal v pismu prijateljici Emiliji Fon.

Zdaj torej veste: kava, Plečnik in oddaja Ambienti gredo z roko v roki!