Ko otroci odrastejo in se odselijo na svoje, se starši v praznem gnezdu sprašujemo, kaj storiti s sobami, ki so kar naenkrat odveč. Rešitev je preprosta! Zakaj ne bi končno razširili kril, lažje zadihali in nekdanji otroški sobi spremenili namembnost.

Soba za goste

prazno gnezdo

Zelo očitna in uporabna rešitev za prazno sobo je ta, da iz nje ustvarimo sobo za goste. V nasprotju z otroško sobo, ki je polna predmetov, izključno povezanih z določenim otrokom (fotografije, posterji, diplome, medalje športnih dosežkov…), naj bo soba za goste bolj umirjena, prijetna, nevtralna, da se bo vsak gost v njej dobro počutil. Vključno z našimi odraslimi otroki, ko bodo prihajali na obisk za čez noč.

Pisarna

prazno gnezdo

Imeti domačo pisarno ni več noben luksuz. Za mnoge je skorajda nujna, sploh če delajo od doma ali imajo v prostem času veliko pisarniških opravil. Domača pisarna nudi boljše pogoje za delo kot, na primer, kuhinjska miza, zato smo v njej produktivnejši. Nasploh je lažje delati v okolju, kjer lahko za seboj zapremo vrata in se v miru osredotočimo na naloge.

Soba za ustvarjanje in hobije

prazno gnezdo

Po odhodu otrok od doma, imamo nenadoma več prostega časa in zopet se prebudi naša kreativnost. Postajamo bolj ustvarjalni, ukvarjati se začnemo s hobiji, rokodelskimi spretnostmi in pojavi se tudi potreba po prostoru, ki bi ga posvetili našemu konjičku. V prazni sobi lahko uredimo šivalnico, pletilnico, lesarsko delavnico, lončarski kotiček, prostor za modeliranje …

Telovadnica

prazno gnezdo

Domača telovadnica bo tudi najbolj lene med nami spodbudila k gibanju. Težko se bo domisliti izgovora, zakaj ne telovaditi, če imamo sobno kolo takoj za vrati. V telovadnico lahko namestimo tudi televizor, ogledalo, blazine za jogo, uteži in drugo.

Meditacijska soba

prazno gnezdo

Če znojenje in miganje nista za nas, bomo morda bolj uživali v meditacijski sobi. Ustvarimo umirjen in prijeten ambient za razmišljanje, počitek ali branje knjige. Od opreme bomo potrebovali velike, udobne blazine, dnevno posteljo, umirjene barve, ambientalne svetilke. Dodajmo še prenosni zvočnik za poslušanje glasbe in dobili bomo idealno mesto za sprostitev in preganjanje stresa.

Knjižnica

prazno gnezdo

Ni treba, da domača knjižnica zasede celo sobo. Če smo iz praznega prostora naredili spalnico za goste, lahko eno steno namenimo knjižnim policam. V takšni sobi bo vzdušje še bolj toplo in prijetno tudi za naše obiskovalce.

Igralnica

prazno gnezdo

Če otroci niso izgubljali časa in so že poskrbeli za vnuke, potem ni treba veliko razmišljati. Njihovo spalnico preuredimo v igralnico/sobo za vnuke. Ko bodo prihajali na obisk, bodo imeli svoj kotiček, kjer se bodo lahko zadrževali in igrali, po potrebi tudi počivali. Potrebujemo le prenosno posteljico in nekaj košev za igrače.

Moška jama

prazno gnezdo

Koncept moške jame (man cave) je postal kliše, vendar je v resnici tako, da bi veliko moških uživalo, če bi imelo čisto svoj kot v stanovanju. Morda za poslušanje glasbe, gledanje neskončnih športnih prenosov ali kar koli drugega. Dolgoletni zakonci že tako veliko časa preživimo skupaj, zato občasno dobro dene, da imamo nekaj čas in prostora tudi vsak zase.

Damski salon

prazno gnezdo

V nasprotju z moškimi bi damam veliko bolj prijalo, če bi si v praznem prostoru lahko uredile svoj spa oziroma dodatno kopalnico za razvajanje. V kolikor napeljave in finančna sredstva dopuščajo, razmislimo o namestitvi masažne kadi, infrardeče savne, masažne mize … Tudi na veliko ogledalo ne pozabimo.

Omara, ki ji ni para

prazno gnezdo

Če smo doslej morali shajati z omejenim garderobnim prostorom, si končno lahko damo duška. V prazni sobi si uredimo veliko garderobo. Sem lahko prestavimo tudi pralni in sušilni stroj in prostor preuredimo v gospodinjsko sobo. Poskrbimo še za dobro osvetlitev, naslonjač, manjšo mizo, predale za odlaganje nakita, čevljev in modnih dodatkov.

Fotografije: Pinterest