Izognite se sitnostim in ne mečite v stranišče stvari, ki v njem ne bi smele pristati.

Stranišča so priročen način, da se sem ter tja znebite kakšnega odpadka. A vse drugo, kot le vaši izločki, vanj ne sodi, opozarjajo strokovnjaki, saj so cevi za odpadno vodo široke le okoli 10 cm v premeru. Ob neprimernih odpadkih se stranišče zlahka zamaši, nekateri odpadki lahko onesnažijo vodni sistem ali povzročijo celo okolijsko škodo. Poleg tega tudi vodovodar, ki vam bo prišel odmašiti cev, ni ravno poceni, dodatne stroške boste imeli pa tudi, če bo prišlo do izliva vode iz stranišča v prostor. Preverite, kaj torej nikakor ne sodi v stranišče:

1. Vlažilni robčki

Čeprav morda na embalaži piše drugače, vlažilnih robčkov ne odmetavajte v školjko. Razgrajujejo se počasi, zato se zlahka zataknejo v drenažni cevi in ustarajo zamašek. Vrzite jih v koš za mešane odpadke, ki ga namestite v bližino stranišča.

2. Papirnate (kuhinjske) brisače

Če vam je zmanjkalo toaletnega papirja, kuhinjske brisačke niso primeren nadomestek. Narejene so po drugačnem postopku, in sicer da vodo absorbirajo ter se ne raztopijo tako, kot se straniščni papir.

3. Preveč wc papirja

Pri uporabi straniščnega papirja ne bodite potratni. Če ga naenkrat porabite preveč, lahko ravno tako zmašite stranišče. Zmernost je torej pravi pristop. 

4. Vatirane palčke za ušesa, vatne blazinice

Vatne blazinice in palčke za čiščenje ušes so resda majhne, vendar lahko povzročijo velike probleme znotraj cevi. V vodi ne razpadejo, ampak se lahko oprimejo in zataknejo na notranjih površinah cevi, ko zraven pridejo še drugi odpadki, pa nastane zamašek, cev lahko celo poči.

5. Vložki, tamponi

Tamponi, vložki in drugi higienski pripomočki za ženske so narejeni z namenom vsrkavanja tekočin, v nekaterih primerih lahko napojeni z vodo narastejo tudi do sedemkratne velikosti originala. Dostikrat se zataknejo ob pregibih cevi in odpadna voda se – namesto, da bi odtekla naprej  – obrne in udari iz stranišča v kopalnico.

6. Zobna nitka

Zobna nitka je po navadi narejena iz najlona ali teflona, ki sta težko razgradljiva ter se lahko v ceveh kopičita dlje časa, preden povzročita zamašitev. Nitka se lahko navije tudi okoli drugih odpadkov, ki jih odvrete v stranišče, kar povzroči še večji zastoj. Po uporabi nitko raje odvrzite v koš.

7. Lasje

Podobno kot z zobno nitko je z lasmi. Zataknejo so ob stikih cevi in sčasoma ustvarijo zamašek. Zoper lase uporabljajte ščitnike na vseh odtokih, tako v kabinah za prhanje in kadeh, kot v umivalnikih in kuhinjskih koritih.

8. Obliži

Nekateri obliži so iz nerazgradljive plastike, ki onesnažuje vodne sisteme, če jo odmetavate v stranišče. Na lepljivi del obliža se lahko pritrdijo tudi drugi odpadki in rezultat je ponovno zamašek. Temu se elegantno izognete, če obrabljen obliž vržete v koš za mešane odpadke.  

9. Zdravila in drugi nevarni izdelki

Da preprečite onesnaženje vode, nikoli ne odplaknite v stranišče potencialno nevarnih izdelkov (denimo barv, čistil za pečico ter zdravil). Pretečena zdravila vrnite v lekarno, kjer jih bodo ustrezno predelali in reciklirali.

10. Cigaretni ogorki

Cigaretni ogorki so še eden od vrst odpadkov, ki ne sodijo v straniščno školjko. Vsebujejo potencialno nevarne kemikalije in s tem ogrožajo vodni sistem in živali, ki se zadržujejo v vodi in ob njej. Poleg tega ogorki dostikrat ostanejo v stranišču, ko že potegnete vodo, kar je lahko neokusno presenečenje za človeka, ki bo stranišče uporabil za vami.

11. Maščobe, olja, mast

Olja in druge maščobe so zelo problematične za cevi, čeprav so tekoče. Ko jih odvržete, se v vodi lahko strdijo ter prilepijo na notranjo stran cevi. S tem ovirajo pretok vode, ustavljajo druge odpadke in tvorijo zamašek. Odpadno maščobo po kuhanju zbirajte v posebni steklenici in jo, ko bo polna, odnesite v center za ločeno zbiranje odpadkov.

12. Mačji iztrebki

Čisto drugače kot s človeškimi iztrebi je z mačjimi. Teh nikoli ne vrzite v stranišče, saj lahko v vodo skupaj z njimi pridejo tudi nevarni paraziti. Mačje iztrebke skupaj s sprijetim peskom položite v vrečko in odvrzite v mešane odpadke.

Fotografije: Pinterest