Odkar smo v 90. letih prejšnjega stoletja prvič slišali za laminat, je ta čez noč postal ena najbolj priljubljenih talnih oblog. Sploh pri domačih mojstrih, saj je bil relativno poceni, atraktivnega videza in zaradi sistema »na klik« zelo enostaven za polaganje. Imel pa je eno slabost – prislužil si je sloves problematične obloge za mokre prostore. A tehnologija se je razvijala in danes poznamo tudi vodoodporne laminate, ki jih brez težav polagamo v kuhinjah, kopalnicah, pralnicah, celo kleteh, in ki ne zdržijo le nekaj kapljic polite tekočine, ampak pod določenimi pogoji tudi stoječo vodo.

Za prenove in novogradnje

Vodoodporni laminati so zelo iskana obloga tako pri novogradnjah kot obnovah domov, predvsem zaradi pestrih estetskih možnosti – izbirate jih lahko v videzu lesa, kamna, betona ali keramike. Druga prednost vodoodpornih laminatov pa je njihova vsestranskost. Polagamo jih namreč lahko po celotni hiši, s čimer ustvarimo enoten videz prostorov.

Estetske možnosti vodoodpornih laminatov so praktično neskončne. Na voljo so v različnih barvah, teksturah in zaključkih (mat, sijaj), izbira je odvisna samo od vašega okusa.

Dodatna zaščita proti vodi

V primerjavi s klasičnim laminatom ima vodoodporni laminat zelo izboljšano odpornost na vlago. Izboljšana nosilna plošča je sestavljena iz kratkih lesenih vlaken, ki so obdana s posebnim organskih vezivom, ki preprečuje vpijanje vode.

Površinski sloj je zaščiten z antibakterijskim premazom, ki nudi boljšo zaščito proti umazaniji, praskam in madežem, ki nastanejo ob razlitju različnih tekočin (mleka, vina, olja, sokov itd.), zato je zelo dobra izbira za kuhinje in druge bolj obremenjene prostore.

Leseno jedro vodoodpornega laminata je obdelano tako, da nabreka minimalno. Takšna obloga je zato primerna tudi za kopalnice, stranišča, pralnice, poslovne prostore, garaže, hodnike, kjer smo doslej uporabljali večinoma keramiko. Ni pa primerna za zunanje površine ali prostore s konstantno povečano vlago, kot so savne ali zimski vrtovi, kjer temperatura močno niha.

Polaganje je hitro in preprosto

Ena glavnih značilnosti laminatov je enostavno polaganje in to se pri vodoodporni različici ne spreminja. Če je podlaga ravna, ga lahko položimo celo čez staro talno oblogo ali v kuhinjah že okoli postavljenega pohištva, kar močno skrajša čas prenove. Polagamo ga lahko na klik brez lepljenja, imajo pa nekateri vodoodporni laminati tudi možnost lepljenja, kar je velika prednost za komercialne objekte in za vse, ki vas moti »plavajoči« občutek pri klasičnem laminatu.

Enostaven za čiščenje

Gotovo eden pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na izbiro talne obloge, je tudi zahtevnost vzdrževanja. Pri vodoodpornem laminatu je čiščenje izredno preprosto: laminat najprej posesamo ali pometemo, da odstranimo prah in površinsko umazanijo, zatem pa ga pomijemo z vlažno krpo. Pri tem uporabimo nevtralni detergent za lesena tla, ker je tak detergent najmanj agresiven, ter prostor prezračimo. In že imamo zopet perfektna tla, ki lahko takšna ostanejo še dolga desetletja.

Najpomembnejše prednosti vodoodpornih laminatov

  • tudi do 72-urna zaščita pred površinsko vodo (se razlikuje med različnimi proizvajalci, upoštevajte navodila)
  • primerni so za toplovodno talno gretje
  • polaganje na klik ali lepljenje na podlago
  • vsebujejo do 90 % lesa
  • ne vsebujejo PVC-ja
  • so toplotno stabilni (se ne raztezajo in ne krčijo)
  • antibakterijski premaz
  • enostavno vzdrževanje

Najbolj pestro ponudbo vodoodpornih laminatov najdete pri podjetju Alpod. Na spletni strani si oglejte njihovo ponudbo, preverite tudi akcijske cene in se prepričajte, da je vodoodporni laminat resnično prava talna obloga za vse okuse. Predvsem pa vam ne bo več treba biti v skrbeh za svoja tla v primeru majhnih nesreč, ki jih vsi poznamo, še posebej, če imamo majhne otroke ali hišne ljubljenčke. Polita pijača, prevrnjen kozarec ali vaza, lužica za kužkom, manjše razlitje vode ali puščanje cevi pri vodoodpornem laminatu ne pomenijo več težko popravljive škode.

Vse laminate si lahko ogledate tudi v živo v salonih v Ljubljani, Mariboru, Cerknici in Murski Soboti, kjer vam bodo Alpodovi svetovalci pomagali na poti od izbire do montaže.

Sponzorirana vsebina