Stari kmetiji v zgornjebavarskem Murnau so lastniki s prenovo, pri kateri so uporabili le naravne materiale, podaljšali življenje. Znotraj in zunaj so jo odeli v apnene omete.

Vlažni zidovi, razpadajoči ometi in zatohel vonj. To je bilo stanje, v katerem so živeli najemniki kmetje pretekla leta. Nato so se odločili hišo kupiti in jo prenoviti, pri čemer so se na pomoč obrnili k notranji arhitektki in strokovnjaku za ekološko gradnjo in prenove, saj so jim blizu naravni materiali.

Da bi ohranili avtentičnost in šarm 360 let starega poslopja, je bilo nujno vztrajati pri vseh glavnih arhitekturnih značilnostih. Ostali so na primer oboki nad vrati in okni iz notranje strani, restavrirali in obnovili so tudi veliko pohištva, celo klop pred hišo je stala originalna, dobila je samo barvno zaščito in osvežitev.

Glavni materiali, ki so jih uporabili za obnovo, so les, kamen in švicarsko apno, zlasti slednje je bilo praktično edina možna izbira za obnovo vlažnih sten zunaj in znotraj objekta.

Apno je namreč naravni alkalni material, ki preprečuje razrast alg in gliv na stenah, je antistatičen, kar pomeni, da ne privlači prahu in umazanije, poleg tega zlasti na fasadah ustvarja učinek freske ter varuje pred manjšimi poškodbami in lasastimi razpokami.

»Človek takoj vidi in začuti razliko, ko vstopi v hišo. Tudi naši sorodniki, znanci in prijatelji, ki prihajajo na obisk, so navdušeni nad vizualno prenovo in prijetno klimo v prostorih,« pravijo lastniki, nadvse zadovoljni z opravljeno sanacijo in dejstvom, da so hiši še za nekaj desetletij podaljšali življenje.

Fotografije: HAGA Naturbaustoffe

Vir: PR Jaeger