Načrtujete prenovo doma v brezčasnem skandinavskem slogu? Ponujamo vam odlično odskočno desko: več kot 30 nordijsko navdahnjenih stolov za vsako sobo in vsako denarnico. Našli boste zbirateljske izdelke s podpisom, kot je Arne Jacobsen, ter kose, ki ustrezajo Ikeinemu okusu. Oblikovalci teh stolov niso vsi iz Severa; prihajajo z vsega sveta, a jih brez težav lahko uvrstimo v linijo skandinavskega tematskega sloga.

Oblikovalec pohištva Hee Welling je predstavil že mnogo imenitnih izdelkov v skandinavskem slogu, toda njegovi stoli so najpopularnejši. Gre za gladko in preprosto lupino na bukovih nogah in hrastovem furnirju, skratka za moderen stol, idealen za dom ali pisarno.

Iz Amerike prihajata oblikovalca Charles in Ray Eames, ki pa se pri svojem delu zgledujeta po skandinavskih kolegih in zato je tudi njuno pohištvo severnjaškega stila. Njuni stoli so zelo popularni tudi pri nas, saj so cenovno dosegljivi: iz ulite umetne mase na navzven obrnjenih nogah krasijo marsikatero moderno jedilnico.

Iščete nekaj sodobnega? Ta stol je pred leti oblikoval David Geckler, ki je notranje oblikovanje študiral tako v Berlinu kot Copenhagnu. Stol Nerd je iz stisnjenega vezanega lesa s trdimi nogami iz orehovine ali hrasta. Najbolj impresivna značilnost pa je nevidnost vijakov in drugih veznih členov. Tak stol bi se dobro obnesel v vsakem minimalističnem okolju.

Nekaj za ljubitelje retro dizajna. Stol Drop priznanega danskega oblikovalca Arneja Jacobsena je udoben in hkrati skulpturen. Na voljo je v pretežno sivih do modrih niansah, primeren pa zlasti za v jedilnico z ravnimi linijami in geometričnimi vzorci.

Stol v obliki tulipana združuje modernističen videz z romantično občutljivostjo, značilno za sredino prejšnjega stoletja. Samo sedalo je vinilno, osnova pa iz aluminija. Blazine so snemljive in na voljo v vseh mogočih barvah mavrice, tako da lahko stole po potrebi tudi spremenite, če se spremeni vaš okus za notranjo opremo.

Ta stol je dobil ime Duh oziroma Ghost, saj je skorajda neviden. Oblikoval ga je francoz Philippe Starck, ki je predstavnik modernizma. Stol Ghost je na voljo v več različnih transparentnih odtenkih, da se lažje poda v čim več različnih interjerjev. Primeren je zlasti za majhne prostore, kjer je zelo pomembno ohranjati čim več naravne svetlobe.

Zakaj si ne bi omislili stola v obliki školjke? Poda se v dnevno sobo, spalnico, knjižnico ali kamorkoli drugam, pri čemer je pomembno, da stoji v prostoru in se ne naslanja na steno. Narejen je iz orehovega lesa in italijanskega usnja.

Danski oblikovalec Morten Gøttler je stol Cuba oblikoval leta 1997, pa še vedno izgleda svež in moderen. Neverjetna je njegova usmerjenost k detajlom: bombažni trakovi so ročno šivani, hrastov okvir pazljivo lakiran, jekleni deli pa iz trpežne medenine. Najboljša stvar na tem naslanjaču je njegova možnost zlaganja, zaradi česar ga lažje pospravite, kadar potrebujete dodatni prostor.

Ljubitelji skandinavskega sloga lahko vedno računate na Ikeo, kjer atraktivne izdelke dobite po ugodnih cenah. Stol Poang ima zelo skulpturo obliko, prevleko lahko po želji zamenjate in jo perete, kar je velika pridobitev za tiste, ki radi pogosteje menjate sloge in barve v domu.

Stol v obliki metuljčka poznamo že od leta 1938. Ta model nosi podpis Hardoy in je poseben zaradi usnjene površine in krepko vidnih šivov. Zato ima tudi bolj formalen videz.

Narejen po načrtih Torbjørna Anderssena and Espena Volla je stol z imenom Oslo poosebljanje sodobnega: natančne linije in zavoji ter nezmotljiva pozornost do detajlov vas bodo očarali. Stol izdelujejo na Norveškem, tapecirajo pa na Danskem z najkakovostnejšimi tkaninami.

Če iščete način, da bi v svoj dom vnesli industrijsko estetiko, so žičnati stoli prava rešitev. Tako imenovani diamantni stol si je zamislil Hary Bertoia, ki je bil sicer rojen v Italiji, izšolal pa se je v ZDA. Stol, na katerega vržete ovčjo kožo ali pregrinjalo, je tipično skandinavski.

Cik cak stol je leta 1934 zasnoval nizozemski oblikovalec Gerrit Rietveld in bil z njim vsekakor veliko pred svojim časom. Ta fascinantni in umetniški stol, ki ga izdelujejo še danes, prinaša v dom zabavno noto in nikogar ne pusti hladnega. V moderni različici ima na hrbtni strani naslonjala ročaj, s katerim stol lažje prestavljate.

Fotografije: Pinterest