Obnova sten je postopek, ki se mu pri nobeni adaptaciji ne moremo izogniti. Največkrat gre za manjša popravila, na primer lukenj, ki so ostale od odstranjenega žeblja ali kanalov med napeljevanjem električnih kablov in cevi, včasih pa je treba zapolniti in zgladiti večje površine, reže ali kar celotne stene. V vseh primerih potrebujemo vsestransko uporabno izravnalno maso. Toda, katera je najboljša?

Izravnalnih mas je več vrst, zato se je pred nakupom vsekakor dobro pozanimati o materialih, iz katerih so narejene, in tudi za katere površine in namene so uporabne. Največkrat gre za mase na osnovi mineralnih polnil in vode, vendar so te tudi precej težke, kar lahko vpliva tako na zdravje ljudi kot na okolje. Zato priporočamo uporabo izravnalne mase na osnovi vode in lahkih polnil, saj so takšne prijaznejše do narave in tudi do človeka.

Z manj izravnalne mase do več zglajenih površin

Primer takšne izravnalne mase je inovativna in s strani EKO sklada nagrajena izravnalna masa SPEKTRA Level Medium Light, ki se lahko pohvali z manjšo težo in hkrati enakimi aplikativnimi lastnostmi in paroprepustnostjo, kot jih imajo klasične izravnalne mase.  

Zaradi vsebnosti lahkih polnil je SPEKTRA Level Medium Light pri enakem volumnu za kar 30 % lažja. Zaradi nižje teže se zmanjša poraba goriva med transportom, kar pomeni manj izpustov toplogrednih plinov v okolje, nižja teža pa vpliva tudi na manjšo obremenitev stenskih površin, lažje delo in boljše delovne razmere ter tako pozitivno vpliva na zdravje uporabnikov. Hkrati je v tej izravnalni masi 85 % surovin lokalnega izvora, kar skrajšuje transportne poti in še dodatno prispeva k manjšemu vplivu na okolje.

Če primerjamo količino goriva, ki jo porabi letno en kamion za prevoz standardne ali lahke izravnalne mase, govorimo o 2800 – 3600 litrih manj goriva za prevoz lahke izravnalne mase, kar pomeni povprečno 8,6 ton nižje izpuste CO2. Da se ta količina CO2 porabi, je potrebnih 430 dreves (1 drevo absorbira približno 20 kg CO2 / leto).

SPEKTRA Level Medium Light ima odličen oprijem na vse vrste mineralnih podlag, je elastična, izjemno lahka za nanašanje in raztegovanje, zaradi visoke tiksotropnosti ne usahne in odlično zapolni tudi večje vdolbine in raze. Specifična struktura filma premaza vpliva na izboljšanje toplotne in zvočne izolacije, s čimer prispeva k ugodnejšemu bivalnemu ozračju v prostoru. Pri tem zagotavlja tudi do 30 % manjšo porabo, kar pomeni, da z 1 vedrom izravnamo do 30 % več stenskih površin kot z izravnalno maso standardne kakovosti.

Izravnalno maso SPEKTRA Level Medium Light so prepoznali kot okolju prijazen izdelek, saj je bila uvrščena med tri finaliste na razpisu časnika Financ in EKO Sklada za okolijsko nagrado v letu 2022.

Uporaba

Običajno so izravnalne mase namenjene izravnavi neravnih zidnih površin, prekrivanju manjših razpok in pripravi stene pred nanosom zaključnih zidnih barv. Lahko pa jih uporabimo tudi za izdelavo dekorativnih tehnik različnega končnega videza in z izbiro odtenka zaključnega premaza dosežemo od rustikalnih do modernih strukturnih vzorcev, ki popestrijo oziroma dajejo unikaten in zanimiv izgled prostora. Tudi SPEKTRA Level Medium Light lahko uporabimo za ta namen, še posebno, če nam je je nekaj ostalo od glajenja in jo tako lahko porabimo in zmanjšamo količino odpadkov.

Več >>> Helios Dekorativa

Fotografije: Pexels, Helios

Sponzorirana vsebina