Ali ni že skrajni čas za posodobitev vašega balkona? Opremite ga za užitek.

Če imate v stanovanju balkon, ga najbrž uporabljate za skladiščenje nepotrebnih reči in sušenje perila. S tem balkoni izgubljajo svoj namen – niso več podaljški dnevnih prostorov, kjer lahko v toplejših dneh popijete prvo jutranjo kavo, preberete časopis, ali pa se po napornem dnevu tam sprostite.

Si sploh predstavljate sproščanja na vašem dotrajanem balkonu? Je na štirih kvadratnih metrih sploh možna kakšna smiselna ureditev, ki vas bo privabljala v vsakem trenutku dneva? Kako se prenove lotiti in kateri so ključni elementi za pravi, uživaški balkon?

Posodobite pod

Večina balkonov je tlakovana z dolgočasnimi ploščicami nižje kvalitete. Kar čez njih lahko položite leseni pod, zanimivo vrtno preprogo, delno ga lahko zasujete s prodniki (in vanje nasadite igrive kaktuse ali aromatične začimbnice in dišavnice) ali pa se celo odločite za zamenjavo ploščic s kvalitetnejšimi in zanimivejšimi (namig: na balkonu vedno dobro delujejo svetli vzorci, ki z igro sončnih žarkov še pridobijo na zanimivosti).

Ozelenite balkon

Zelenje največkrat postavljamo na ali ob ograjo, letos pa se lahko odločite za zeleno steno, ki jo najlažje uredite s pomočjo stalaže, prislonjene ob stranico balkona. Za uspešno zazelenitev uporabite rastline, ki bodo dobro uspevale v legi vašega balkona (sončna, senčna, vetrovna ipd.) ter bodo ostale bujne skozi vse letne čase. To so npr. različne trpežne grmovnice, bonsaji, pa tudi bujne balkonske cvetlice, kot so npr. afriški smilj, bršljinke ali pa bokope. Posadite jih v različne posode in razporedite po balkonu, postavite na vrtno pohištvo ali celo obesite s stropa. Bolj pogumni se lahko lotite tudi balkonskega vrtičkanja. 

Vrtno pohištvo

Pri izbiri pohištva bodite pozorni na dejstvo, da jih bo potrebno preko zime pospraviti, torej priporočamo izbiro zložljivega, nemasivnega pohištva. Izberite opremo, izdelano za uporabo v zunanjih prostorih, ki bo trajna in trpežna: stole in mizice iz kovanega železa, velik naslanjač iz tartana ali pa celo visečo mrežo, ki jo boste pozimi enostavno zvili in pospravili v omaro. Vsekakor ne pozabite na kavno mizico in majhno kredenco, kamor boste lahko pospravili vrtičkarske pripomočke ter odeje za hladnejše večere.

Osvetlitev

Čeprav vam bodo ponoči družbo delale zvezde, ni lepšega od romantične osvetlitve. Uporabite pritajene vire svetlobe, kot so reciklirane novoletne lučke, lampijončki ali sveče.

Za več idej se sprehodite po spodnji galeriji ali obiščite naš Pinterest profil.