Najlepši praznični trenutki se zgodijo doma. Še lepše pa nam bo, če bomo dom okrasili z naravnim dekorjem - dišečim, čudovitim in unikatnim. Z vami delimo nekaj idej za hitro in estetsko praznično dekoracijo.

Čeprav smo enako navdušeni nad praznično dekoracijo, ki jo ponujajo trgovine, pa nas še bolj privlači tista naravna in unikatna. Zato smo se letos po ideje odpravili v gozd (in pa v našo najljubšo cvetličarno), in na kup nabrali nekaj čudovitih primerov okrasitve. Zdaj pa vas vabimo, da skupaj z nami – v zavetju doma, ob prižganem kaminu in skupaj z družino – poustvarite nekaj naših najljubših idej za venčke, girlande in praznično namizno okrasje.

Novoletni okraski malo drugače

naravno okrasje

Pravo nordijsko okrasitev boste dosegli s prozornimi novoletnimi bunkicami, v katere boste vstavili zimzeleno rastlinje. Letos je na vrhuncu priljubljenosti evkaliptus.

Popoln svečnik

naravno okrasje

Kot svečnik lahko uporabimo navadne kozarce. Vanje najprej vložimo zimzelene vejice, nato pa v sredino postavimo svečo. Pazimo le, da bodo kozarci dovolj veliki – pregrevanje lahko namreč povzroči razpok stekla.

Naravna girlanda

naravno okrasje

Le ena veja smreke bo celoten prostor napolnila z novoletnim vzdušjem. Potrebovali boste dolgo vrv, ki jo zavežete za oba konca veje, nato pa tako ustvarjeno girlando spustite izpod stropa (ali obesite na steno). Če bo veja potrebovala dodatno okrepitev, jo nekajkrat ovijte z močnejšo žico: dodatna opora bo preprečila upogibanje. Nato je okrasite z okrasjem – na fotografiji je oblikovalka na vejo obesila majhne vazice, polne drobnega cvetja. Prekrasno!

Storž ob storž

naravno okrasje

Po dolgem sprehodu po iglastem gozdu (ali hitrem obisku trgovine z ustvarjalnim materialom) lahko ustvarite girlando iz strožev. Potrebovali boste le dolgo nit iz naravnih materialov in malo potrpljenja, da jo zavijete okoli odprtih luščin. Potlej pa opazujte, kako se bo vaša girlanda spreminjala skupaj z nihanjem temperature in vlage v prostoru – storži se bodo namreč odpirali ali zapirali. Za še posebej prazničen učinek lahko storžke pred povezovanjem pobarvate z barvo v spreju – najbolje se bo obnesla srebrna.

Dišeča sveča

naravno okrasje

Namesto, da v trgovini kupujete dišeče sveče z umetno aromo, navadne sveče ovijte v zvitek iz cimetovih palčk ali v olupek pomaranče in se pripravite na enkratno aromatično izkušnjo.

Minimalni venček

naravno okrasje

Če si želite naravnega venčka, pa veste, da je za to potrebnega veliko časa, znanja in orodja, se lahko potolažite z izdelavo minimalističnega venčka. V trgovini z ustvarjalnim materialom kupite okrogel kovinski obroč, nato pa nanj z vrvjo ali žičko povežite nekaj zimzelenih vejic, ki ste jih našli v naravi. Da bo vse (o)stalo na svojem mestu, lahko na koncu veje učvrstite še s silikonskim lepilom. Pazite na kompozicijo, ne pretiravajte, in del obroča pustite praznega. Narejeno bo en-dva-tri!

Praznični pogrinjek

naravno okrasje

Za praznično večerjo je potrebna praznična okrasitev mize. Na sredo mize položite več smrečjih vejic, mednje pa ugnezdite strože in sveče. Vsakemu gostu na krožnik položite v prtiček zvezano smrečjo vejico.

Fotografije: Pinterest