Mimo ščitnikov za vrata hodimo vsak dan, pa jih dostikrat niti ne opazimo. V zdravniških ordinacijah, nakupovalnih centrih, v pisarnah in tudi doma. Povsod, kjer so vrata, je tudi kakšen ščitnik ali zatič, ki preprečuje, da se vrata ne zaprejo ali pa, da bi s kljuko udarila ob steno oziroma drug kos pohištva in ga poškodovala.

Večina ščitnikov za vrata je okroglih in narejenih iz gume, umetnih mas, kamna, lesa ali jekla, zadnje čase pa srečujemo tudi takšne, ki imajo sicer trdo jedro, vendar so oblečeni v najrazličnejše tkanine.

Zatiči, ki preprečujejo zapiranje vrat, so lahko pritrjeni na vratno krilo in jih uporabimo samo občasno, lahko so stacionarni, pritrjeni na tla in je njihova naloga, da preprečijo udarce z vrati ob steno, ali pa so prenosni, v tem primeru jih imamo nekje blizu vrat in uporabimo po potrebi.

Magnetni ščit je skoraj neviden, pa kljub temu ustavi vrata, preden se zaletijo v steno.

Pomembno je, da je ščitnik tak, da ne poškoduje vrat, sicer pa lahko po obliki izberemo najrazličnejše. Od skoraj nevidnih, ki delujejo s pomočjo magneta, do velikih, ki so v prostoru dekorativni element in jih ne moremo spregledati. Sem uvrščamo take, ki delujejo kot utež in so v obliki raznih živalskih figur ali pa iz dragocenejših materialov, kot je marmor.

Vsekakor so lahko zatiči, odbijači in ščitniki za vrata fino darilo, ki ga prinesete prijateljem na vselitveno zabavo, in še boljša snov za začetek pogovora, ko pride kdo na obisk. V galeriji najdete nekaj najbolj imenitnih:

Fotografije: Pinterest