IR paneli danes grejejo že na tisoče uporabnikov, med katerimi so tudi državna podjetja, šole, cerkve, zdravstveni domovi ter samooskrbni bloki in hiše. Ker so razmere takšne, da se pogovoru o zdravju ne moremo izogniti, smo se pozanimali, kako se IR ogrevanje obnese v Zdravstvenem domu Lenart, kjer imajo IR panele že od leta 2012. Da so tako zaposleni kot pacienti zelo zadovoljni, nam je zaupal direktor Jožef Kramberger, dr. med., spec.

Dr. Kramberger, zakaj ste se v Zdravstvenem domu Lenart odločili za ogrevanje z IR-paneli?

Za prva IR-panela smo se odločili, ker smo imeli težave s siceršnjim ogrevanjem prostora. Nikoli nismo dosegli sobne temperature več kot 16 °C. S prednostjo ogrevanja z IR-paneli nas je seznanil naš pooblaščeni varnostni inženir. Prvotno vodilo je bilo s čim nižjimi vhodnimi stroški iztržiti čim več. To se nam je z namestitvijo IR-panelov izpolnilo.

Kakšen je občutek zaposlenih in strank v prostorih, ogrevanih z IR-paneli?

Občutek bivanja v prostoru, ogrevanem z IR-paneli, je izjemno prijeten. Vsi predmeti v prostoru imajo enako temperaturo, pri tleh ni hladneje kot višje v prostoru, tla dajejo občutek talnega ogrevanja. Mirno se lahko giblješ po prostoru bos. Kasneje smo IR-panele namestili v ordinaciji za ženske, v ordinaciji za otroke in šolarje ter v eno od splošnih ambulant.

Zakaj menite, da so bili IR-paneli prava izbira za vas?

Z IR-paneli prihranimo več kot 60 % pri stroških za ogrevanje, v času, ko še ni ali ko ni več kurilne sezone in je zunaj že ali še hladno, z njimi ogrevamo prostore. Samo pomislite, kakšna dodana vrednost je to v ambulanti za otroke. V eni od ambulant smo imeli težave s plesnijo. Z namestitvijo IR-panelov smo rešili tudi to težavo. Stene se pri ogrevanju z IR-paneli sušijo, to pa ne nazadnje pomeni tudi boljšo izolativnost in prihranek pri porabi energije za ogrevanje. V eni od ordinacij smo z namestitvijo IR-panelov rešili težavo z dotrajanim starim načinom ogrevanja, ki bi sicer pomenil velik poseg v več prostorov, ki so tako rekoč v uporabi 24 ur, 365 dni na leto.

Je kakšna razlika med IR-ogrevanjem in vašim prejšnjim načinom ogrevanja?
Razlika je neverjetna, najboljši odgovor na tako vprašanje je: Pridite in občutite! Predmeti v prostoru so vsi enako topli, to nam daje občutek naravne toplote, med tlemi in stropom ni zaznavne temperaturne razlike, tla so topla kot pri talnem ogrevanju, v prostoru tudi ni vonja po vlagi, ker je ni in ni plesni na zidu.

Bi IR-grelni sistem priporočali tudi drugim?

Seveda. Naš način ogrevanja z veseljem pokažemo vsem, ki jih to zanima, bodočim individualnim, zagotovo zadovoljnim in ponosnim lastnikom, institucijam, zasebnim šolam, ne nazadnje so se za tak način ogrevanja odločili tudi nekateri člani moje ožje in širše družine. Priporočam pa tovrstni način (d)ogrevanja vsem, ki ne želite pred kurilno sezono in po njej »zmrzovati« v hladni in vlažni kopalnici.

Med uporabniki IR panelov so številni zdravstveni domovi in bolnišnice. Tudi inkubatorji, ki novorojenčkom v porodnišnicah vzdržujejo zdravju prijazno toploto, so pogosto opremljeni z infrardečimi sistemi.

Kombinacija IR panelov in sončne elektrarne je zmagovalna

V Zdravstvenem domu Lenart so IR panele kupili pri proizvajalcu EKOSEN, s katerim so bili zelo zadovoljni, odločili pa so se za montažo za vsak prostor individualno, saj je njihova dejavnost specifična in ne morejo kar zapirati ordinacij, kot bi si kdo zaželel. Poleg tega jih je pri EKOSENU prepričalo še dejstvo, da je podjetje tehnološko zelo napredno, na kar kaže tudi to, da svojo  uspešno pot stalno tlakujejo z novostmi: zadnja je ta, da lahko pri njih poleg IR panelov naročite tudi sončne elektrarne in se odpravite na pot neodvisnosti. Na pot, ki vsako leto pridobiva pomen.

S pomočjo podjetja Ekosen boste lahko s sončno elektrarno pokrili vse stroške ogrevanja, gretja sanitarne vode, hlajenja in drugih porabnikov električne energije. Tako boste lahko imeli energijsko učinkovito IR-ogrevanje, ki se prilagaja vašemu ritmu življenja: stanovanje boste lahko ogrevali takrat, ko vam ustreza, kadar pa vas ni doma, lahko ogrevanje izključite. Vsak prostor v hiši/stanovanju ali poslovnih enotah lahko ogrevate na drugačno temperaturo, kar je še posebej pomembno pri ogrevanju kopalnice. S pomočjo napredne regulacije pa lahko vse nastavitve spreminjate kar na svojem mobilnem telefonu.

Podjetje Ekosen deluje na trgu že 12 let pod vodstvom nepremagljivega para: Aleša in Bernarde Babič. S podjetjem se zavzemata za izpolnjevanje najstrožjih ekostandardov, s svojim timom poskrbita, da z izdelki pripomoreta k razvoju regije, podpirata lokalna društva in podjetja ter v poslovnem in tudi zasebnem življenju iščeta ekološke rešitve.

Veliko prednosti za ugodno ceno

Rešitev IR-ogrevanja je definitivno primerna za vsak žep, hkrati pa boste po njeni zaslugi povsem brez skrbi: grelni paneli namreč nimajo gibljivih delcev, zaradi česar težav z njimi praktično ni. Zato se ponašajo z garancijsko (do 20 let) in zelo dolgo življenjsko dobo (do 40 let).

Ponudba in razvoj podjetja EKOSEN:

  • izdaja knjig o varčevanju in optimizaciji stroškov,
  • vsako leto naprednejši, izboljšani IR-grelni paneli z življenjsko dobo do 40 let,
  • investicije v trajne, naravi prijazne izdelke,
  • razvoj najnaprednejšega regulatorja IR Sun na svetu,
  • širitev ponudbe na področje prodaje sončnih elektrarn.

Naravi in človeku prijazno podjetje lahko svojo uspešnost potrdi z raznimi dosežki:

  • s certifikatom Excellent SME Slovenia za odlično poslovanje Gospodarske zbornice Slovenije,
  • z zlato bonitetno odličnostjo AAA,
  • s srebrno nagrado celjskega sejma za inovativnost (regulator IR Sun),
  • z oznako GS in CE,
  • s certifikatom ES-direktive 2011/65/EU za uporabo neškodljivih sestavnih delov,
  • z nominacijo za podravsko podjetje leta.
IR panele lahko namestite na strop ali steno.

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-grelnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si.

Lahko pa jih obiščete v salonih:

  • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
  • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19,
  • v Kopru, Cesta Zore Perello-Godina 2.

Več o ponudbi si lahko ogledate na www.ekosen.si in www.irsun.si.

Vas zanima, koliko bi privarčevali, če bi dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite na: www.ekosen.si/izracun.

Fotografije: Ekosen, Pinterest