Raziskave kažejo, da je naše počutje občutno slabše, če vdihujemo slab zrak v neprezračenih prostorih. Ne samo da smo v takšnih prostorih neproduktivni in neučinkoviti, zaradi slabega zraka lahko celo zbolimo, saj se v njem kopiči vlaga, ki povzroča nastajanje plesni, mikrospore pa številne nevšečnosti, kot so okužbe sinusov, kašelj, glavoboli in alergije. Zato je redno zračenje sila pomembno.

Zaradi gradbenih predpisov, ki danes narekujejo čim boljšo izolativnost in energetsko učinkovitost objektov ter za zrak nepropustna okna in vrata, se mnoga stanovanja in hiše ne morejo ustrezno samo-prezračevati in čeprav so zgrajene po najnovejših standardih, življenje zaradi stalne vlage in slabega zraka v njih ni nič kaj prijetno.

V takšnih primerih strokovnjaki priporočajo sistem tako imenovanega prisilnega prezračevanja, kot je decentralizirani prezračevalni sistem Lunos. Vgradnja decentraliziranega prezračevalnega sistema (lahko je naknadna ali poteka istočasno z gradnjo objekta) učinkovito, kakovostno, energetsko varčno in trajno reši problem prezračevanja. Z njim v stanovanja stalno priteka svež zrak, izrabljen pa se odvaja skozi ventilator. Takšno prezračevanje niža vlažnost v stanovanju, preprečuje nastajanje zidne plesni, kondenza, neprijetnega vonja ter poskrbi za bivalno ugodje.

Prezračevalni sistem Lunos tudi preprečuje nevšečnosti, ki jih povzročajo razne alergije. Zelo pomemben del Lunosove prezračevalne enote je namreč učinkovit filter, ki je trajen in enostaven za čiščenje, saj ga lahko preprosto operemo pod tekočo vodo. Za ljudi z alergijami in občutljivim zdravjem pa so na voljo tudi posebni mikro filtri, ki poskrbijo, da cvetni prah, umazanija in prašni delci ne morejo več v bivalne prostore in ostanejo zunaj. 

Kako deluje prezračevalni sistem Lunos?

Lunosov decentralni prezračevalni sistem deluje tako, da izsesa porabljeni zrak in dovede novega. Izmenjave zraka so kontrolirane, jih ni preveč in ne premalo, zrak se zamenja v celem prostoru, hkrati pa je dovedeni zrak prefiltriran, kar je posebej pomembno, če imamo zunaj slab zrak ali pa je poln pršic. Sistem deluje izredno tiho (za naša ušesa je praktično neslišen), izguba toplote je minimalna in ni potrebe po odpiranju oken in vrat. S prezračevalnim sistemom torej nenazadnje privarčujemo tudi pri porabi energije.

Foto: Lunos, Pinterest

Sponzorirana vsebina