Prenavljate kopalnico? Za vas imamo pet (praktičnih in ekoloških) trendov, ki vas bodo navdušili!

1. Stenske in talne obloge

Še vedno nas navdušuje brezšivni izgled – manj fug pa pomeni tudi bolj praktično čiščenje (in manj kemikalij)! Da bi ga dosegli, lahko posežete po XXL ploščicah ali oblogi iz tehničnega kamna. Kot alternativo oblogi iz dekorativnega betona, ki je zadnja leta postal zelo priljubljen, pa priporočamo beneški omet (na manj izpostavljenih stenah) ali tadelakt (na bolj izpostavljenih, mokrih stenah). Ti starodavni tehniki nanašanja ometa bosta v vašo kopalnico vnesli zanesljivo oblogo iz povsem naravnih materialov, ki so antibakterijski, odporni na vlago in ne dopuščajo razraščanja plesni. 

2. Armature

Ne belite si glave in posezite po najbolj tradicionalni odločitvi – kromirane armature so preproste za čiščenje in vzdrževanje in se lepo podajo k prav vsem materialom in barvam. Priljubljene so še črne armature (zahtevajo bolj pozorno vzdrževanje), bele armature, medtem ko se baker, medenina in ostali topli kovinski toni umikajo iz naših kopalnic. 

Foto: Unsplash

3. Barve in vzorci

Čeprav smo veliki ljubitelji marmorja, je trend (hladnih) sivih in belih kopalnic mimo. Svoje stene raje oblecite v tople barve ploščic (bež ali barvo terakote) ali pa posezite po globokih naravnih tonih (mornarsko modri ali gozdno zeleni). Kot poudarek lahko del stene poudarite z glazirano keramiko ali pa keramiko z geometričnim vzorcem, ki na primer spominja na preplet ratana. Navdih iščite v naravi – tako v smislu barv, vzorcev kot materialov! 

4. Osvetlitev

V kopalnici ne smemo pozabiti na različne vire osvetlive: stropno za večje čistilne akcije, stensko za britje in nanašanje ličil (ogledalo z vgrajeno osvetlitvijo je odlična izbira!) ter ambientalno za dolgo večerno kopel. Sploh dekorativna svetila – najsibo to viseča svetilka iz muranskega stekla ali pa stoječe minimalistično svetilo – lahko v prostor vnesejo ravno pravi poudarek – pa še funkcionalna so! 

Foto: Pexels

5. Pohištvo

Kopalnico opremite le z najnujnejšimi kosi pohištva – podpultno in visečo omarico, morda kakšno premično pručko za odlaganje oblačil ali posedanje otrok. Omarice, če se le da, naročite po meri, da se popolnoma prilegajo vašemu prostoru, in jih izdelajte v lesu. Večjo shranjevalno omaro za kopalniške pripomočke raje prestavite na hodnik ali v spalnico, s tem pa v kopalnici preprečite večni nered. Konec koncev gre za vaš domači wellness.

Foto: Pexels