Nepremišljene prenove so razlog za postopno ugašanje stavbarske dediščine. Tudi stara hiša v zgodovinskem mestnem jedru je pred desetletji s prenovo povsem izgubila svoj značaj, po zaslugi novih lastnikov in arhitektov BYRO architekti pa se njena zgodovinska duša danes lepo spaja s sodobnim interjerjem.

V osrčju zgodovinskega dela Kutná Hora je stara hiša, ki je bila skozi zgodovino deležna številnih sprememb. Meščanska hiša, prvotno zasnovana v srednjem veku, ki je poprej stala tod, je v celoti pogorela.

Na njenem mestu pa je konec 19. stoletja zrasla hiša, ki je bila skoraj stoletje poneje deležna ne preveč tankočutne prenove. Ta je njen značaj popolnoma spremenila, zaradi česar je izgubila vso pristnost in svoj zgodovinski značaj. Naloga arhitektov biroja BYRO architekti je zato bila, da ji povrnejo stari šarm.  

Poglaviten cilj arhitektov je bil ponovno odkriti nekdanji šarm objekta in njegove prvotne plasti ter jih neopazno zliti z novimi. V želji, da bi staro dopolnjevalo novo in obratno. S posegi so želeli osvežiti podobo starega, tudi zaradi nepričakovanih povezav med posameznimi prostori v hiši in odprtinami. To je bila tudi želja petčlanske družine, ki v hiši prebiva, saj je zaradi prepletanja prostorov komunikacija v domovanju bolj jasna in preprosta.

Osrednji element hiše je spiralno stopnišče, ki je v jedru tlorisne ureditve in povezuje vse njene etaže. Zahvaljujoč stenam iz steklenih blokov in novih odprtin pa glavno komunikacijsko jedro postane tudi posrednik med posameznimi prostori v horizontalnih smereh. Arhitekti so ga zasnovali tako, da ga sestavljajo le jeklene plahte, ki prepuščajo svetlobo v etažo spodaj. Vrh stopnišča je prekrit s strešnim oknom, ki zagotavlja naravno svetlobo stopnišču in prostorom ob njem.

K razpoloženju in značaju hiše prispeva tudi barvna shema. Zunanjost hiše je preprosta in izčiščena, medtem ko je uporaba barv v notranjosti izrazitejša. Na splošno so arhitekti izbrali zamolkle odtenke in jih kombinirali z bolj izrazitimi barvnimi površinami oziroma poudarki. Večina pohištva, uporabljenega v interierju, je izdelana po meri, oblikovali pa so ga arhitekti sami.  

Klet je bila s prenovo praktično nedotaknjena in se uporablja za skladiščne namene. V pritličje se dostopa skozi prostorno predsobo, ki je povezana s stopniščem, poleg nje je še otroška igralnica z ločeno kopalnico in na dvorišče orientiran servisni del hiše – tehnični prostor, pralnica in prostor za likovno delavnico.

V zgornjo etažo so arhitekti umestili glavni dnevni prostor s kuhinjo, glavno spalnico z ločeno kopalnico in delovno sobo. Mansarda je namenjena otrokom. Sestavni del hiše sta intimno dvorišče in vrt, ki sta bila med prenovo prav tako spremenjena. Do njiju je mogoče dostopati tako iz kleti kot iz na novo oblikovane terase, povezane z bivalnim prostorom.  

  • Studio: BYRÓ architekti
  • Avtorja: Jan Holub in Tomáš Hanus
  • Projektno leto: 2021
  • Projekt dokončan: 2023
  • Uporabna površina: 297 m2
  • Okviren strošek prenove: 400.000 evrov

Foto: Alex Shoots Buildings