Tudi staro kopalnico lahko na preprost način osvežite - da bo izgledala bolj privlačno in moderno, je potrebnih le nekaj potez čopiča ter kak nov, nepričakovan dodatek.

Prenova kopalnice vedno pomeni velik strošek in nekaj tednov gradbenih del, zato marsikdo z njo odlaša. V dnevni sobi ali v spalnici se je prenove dosti lažje lotiti – malo premaknemo pohištvo, pobarvamo katero od sten in opremimo z novimi dodatki – prenove kopalnice pa se lotimo le enkrat ali dvakrat v življenju, zato ta prostor pogosteje ostane zamrznjen v času – po nepotrebnem!

Čas za zamenjavo sanitarne keramike in opreme bo že še prišel. Z nekaj preprostimi triki pa lahko ta prostor moderniziramo vsakih nekaj let. Pa poglejmo.

Pobarvajte ploščice, fuge ali oboje

Časi, ko je bilo potrebno stare ploščice razbiti in jih zamenjati z novimi, da bi posodobili izgled kopalnice, so za nami. Dandanes je na tržišču veliko premazov, s katerimi lahko prebarvamo tako talne kot stenske ploščice.

Pravilno barvo izberite skupaj s strokovnjakom – na tržišču so namreč barve na lateks, epoksi in akrilni osnovi, vsaka od njih pa je namenjena točno določeni vrsti ploščic. Postopek barvanja je v grobem sledeč: najprej pripravite podlago – ploščice rahlo zbrusite, jih očistite vseh nečistoč in do čistega prebrišite. Nato prebarvajte s pokrivno barvo, ko se le-ta posuši, pa še z izbranim odtenkom. Na koncu – ko so ploščice povsem suhe – prebarvajte še z vodotesnim premazom, ki bo vaše ploščice zaščitil pred umazanijo in olajšal njihovo vsakodnevno čiščenje. Barvanje ploščic vam bo zaradi daljših postopkov sušenja vzelo približno dva dni.

Pobarvate lahko tudi zgolj fuge, sploh, če so le-te že uničene in dotrajane. Pred nanašanjem barve fuge temeljito očistite, odstranite ves prah in nečistoče in jih pobarvajte v želen odtenek.

Katerih ploščic ne barvamo? Tistih, ki so dnevno izpostavljene večjemu nivoju vlage (v tuš kabinah, na robu kadi) ter glaziranih ploščic. Nanje se namreč barva ne bo dobro oprijela in se bo kmalu začela luščiti.

Pobarvajte stene, strop in kopalniško pohištvo

Še lažje pa se je lotiti barvanja zgolj neobloženih delov kopalnice. Stene in strop pobarvajte v katero od modnih barv (v večjih kopalnicah se lahko poslužite modre ali zelene; v manjših pa pastelno roza ali peščene). Seveda uporabite barvo, ki se bo lepo podala k vašim ploščicam, a ne bojte se kontrasta – modna barva bo v stari kopalnici ustvarila ravno pravo ravnotežje.

Enako velja za barvanje lesenega kopalniškega pohištva – o tem, katere barve izbrati, če se želite izogniti brušenju, smo pisali tu.

Obesite okroglo ogledalo

Staro ogledalo odstranite in ga nadomestite z modnim, okroglim. Izberite mu tudi lep okvir. Svetilo nad ogledalom prav tako zamenjajte – izberite elegantno, viseče ali stensko svetilo.

Namestite atraktivno pregrado v tuš kabini

Staro, razmajano plastično pregrado ali zaveso nadomestite z elegantno stekleno. Izberite mlečno, rebrasto ali barvno steklo; odločite se za modne temne okvirje, ali pa za elegantno izvedbo brez okvirja.

Dopolnite z dodatki, ki jih v kopalnici ne bi pričakovali

Kopalnico opremite tudi z dodatki, ki jih v njej sicer ne bi pričakovali. Stropno svetilo nadomestite z zanimivim lestencem, ob kad postavite lep tabure iz žameta, na tla položite perzijsko preprogo, na steno obesite umetniško delo ali pa kopalnico okrasite z rastlinami … Možnosti je veliko, izberite tisto, ki bo v vaš prostor prinesla zanimiv poudarek ali kontrast.

Fotografije: Pinterest