Družina, ki si je dom ustvarila v villi Klánovická v srcu Prage, si je želela osvežiti domovanje, nato pa se je na predlog arhitektov Studia KURZ arhitekti odločila za temeljito preobrazbo vsakega kotička hiše. Rezultat je interier v simbiozi materialov in barv, ki diha skupaj s potrebami in željami vseh družinskih članov.

»Naj vas ne zavede; splošni nasveti ne delujejo. Harmoničen interier, primeren za bivanje, je rezultat niza velikih in nešteto majhnih odločitev. Ključni so izbira materialov in njihova medsebojna kombinacija, vrstni red v prostoru in simbioza barv ter primerna osvetlitev,« so besede, s katerimi projekt opisujejo arhitekti Studia KURZ, ki so namesto površinske prenove izvedli temeljito reorganizacijo prostora in bivalni prostor prilagodili potrebam družine, ki v vili biva.

Prvotna ideja, da zamenjajo le sedežno garnituro in dodajo nekaj slik, se je namreč razvila v poglobljeno prenovo, saj je bilo arhitektom kmalu jasno, da prvotna ureditev v marsičem ne zadovoljuje dejanskih potreb stanovalcev.

Plod večmesečnega sodelovanja in zaupanja med arhitekti ter naročnikom je tako funkcionalen in prijeten bivalni prostor, saj se je prenova dotaknila prav vsakega kotička v hiši. V osrčje pritličja so arhitekti umestili monolitni kos pohištva po meri z vzorcem hrastovega furnirja. Ta je izdelan iz enega samega kosa, ki so ga izbrali na javni dražbi. V homogeni gmoti je umeščena kuhinja, pa tudi veliko shranjevalnih površin, knjižnica in celo zbirka modelov F1.

Ta pohištveni kos se vizualno ujema z lesenim podom, katerega edinstveno kompozicijo kvadratnih kaset so arhitekti ustvarili prav po meri projekta. Z geometrično simetrično obliko so se želeli izogniti vizualnemu podaljševanju oz. širjenju prostora, tako so nastali vizualno različni elementi, združeni v zapovedanem vrstnem redu.

»Pogosto prav ti tihi, a pomembni detajli, npr. homogeni vzorec hrastovega furnirja, ki smo ga uporabili v po meri izdelanem pohištvu, naredijo osupljivo razliko med notranjostjo, v kateri se počutimo dobro, in tisto, v kateri se počutimo odlično. Čeprav pogosto ne moremo pojasniti, zakaj je tako,« je prepričan arhitekt Jan Kurz.

Nov tloris deli prostore glede na stopnjo intimnosti. Pritličje je zelo odprto in vabi družino k skupnemu preživljanju časa. Druga etaža pa je kljub potrebnim tlorisnim prilagoditvam ostala razdeljena na posamezne prostore, ki omogočajo več zasebnosti. Za učinkovitejšo termoregulacijo hiše je bila zasnovana in izvedena tudi zelena streha.

Fotografije: BoysPlayNice