Eni zanimivejših interierjev nastanejo, ko je arhitekt iskreno navdušen nad projektom, hkrati pa ima proste roke pri izbiri pohištva, materialov in obdelav. Eno od takšnih stanovanj je novi dvovišinski dom v Ljubljani.

Stanovanje z razpršenim tlorisom je merilo kar 145 m2. Investitor je veliko, nefunkcionalno enoto želel razkosati in spremeniti v tri enosobna stanovanja, nalogo pa je zaupal biroju DVA arhitektura. Le-ti so sprva zasnovali obe robni stanovanji, interier, ki ga predstavljamo, pa je nastal kot zadnji. Dolgoročno sodelovanje in odlični rezultati prvih dveh prenov so naročnika prepričali, da arhitektom tokrat da proste roke.

“Po zaključku ostalih dveh enot smo sedeli na kavi in debatirali, kaj si smem dovoliti v zadnjem stanovanju narediti ‘po svoje’. Tako je lahko prišla do izraza moja simpatija do surovih materialov, kreativnega ustvarjana in veselja do reševanja detajlov kar v praksi in ne samo na papirju. Nastal je meni gotovo najlepši in najljubši kos v stanovanju – betonski pult. Kontrast tej surovosti pa predstavlja marmor – brezčasen, eleganten pa vendar odločen,” pove arhitektka Tjaša Jesenko.

V marmorno steno so vgrajeni konzolne stopnice, kamin in prostor za shranjevanje drv; njena funkcionalnost pa gre z roko v roki z njeno estetsko vrednostjo.

Zanimivost tega stanovanja je gotovo tudi, da ni bil zasnovan za nikogar in hkrati za vse, saj je stanovanje namenjeno tržišču. Podest, ki lebdi nad dnevno sobo, bo tako lahko služil kot dodatna spalnica, delovni kotiček ali otroška igralnica – jasno bo, ko se vseli prvi uprabnik.

Interier: DVA arhitektura

Leto projekta / izvedbe: 2016 / 2017

Fotografije: Primož Bregar