Zgodba naših gostiteljev, Malina Titoriča in Maje Kovač, se začne pravljično. Fant z Obale spozna dekle iz Ljubljane in si z njo zaželi skupnega življenja. Da jo lahko povabi k sebi, si mora najprej ustvariti lasten dom. In se je lotil dela. Ljubko gnezdo je ustvaril kar iz prostorov, v katerih je nekoč stala garaža.

»V bistvu sem se lotil prenove stanovanja v veliki želji, da se Maja čim prej iz Ljubljane preseli k meni na Obalo, tako, da je bil to glavni motiv za začetek tega projekta,« pove Malin, ki je vsa dela opravil sam brez pomoči mojstrov. Porabil je več tisoč ur dela, vsak korak pa mu je predstavljal velik izziv. Najprej je moral odstraniti garažna vrata in jih zamenjati s stanovanjskimi, zaliti kanal za popravilo avtomobilov, klančino za dovoz motorjev in prikolic je bilo treba spremeniti v stopnišče, pa tudi znižati strop, ki je bil zaradi montaže dvigal prek tri metre visok.

GARAŽA PRED PRENOVO

MED PRENOVO

Ker je kvadratura precej majhna, le 45 m2, sta z Majo poskušala vse čim bolj optimizirati, maksimalno izkoristiti vsak kotiček, predvsem pa skrbno pretehtati situacijo glede svetlobe, saj ima prostor le eno okno.

»Optimalen prehod svetlobe sva zagotovila z velikim krožnim obokom in zelenimi stenami, ki prostoru dajejo neko širino in odprtost,« pojasni Maja in doda, da sta stanovanje opremila s kompromisom, v katerem sta združila njune estetske okuse. Medtem ko Malin bolj zagovarja naravni slog, je njej všeč skandinavski minimalizem, za vse skupaj pa sta porabila sorazmerno malo denarja – le približno 20 tisoč evrov.

»Dejstvo je, da je tak na prvi pogled minimalen znesek zato, ker se je Malin vseh drugih del lotil sam, od elektrike, vode, ploščic, vsega. Če bi za to klicala ekipo arhitektov in delavcev, bi bil znesek vsaj trikrat višji,« je prepričana Maja.

Skozi celoten proces prenove sta tudi spoznala, da ju izdelava ročno narejenih kosov pohištva zares veseli, in sta se zato začela poigravati z mislijo, da bi svojo strast spremenila v posel. Ob vseh pohvalah in spodbudah okolice sta začela razvijati lastno znamko in si ustvarila tudi delavnico. Malin je prevzel vlogo oblikovalca in odličnega rokodelca, Maja pa vse druge vloge, ki spremljajo proces razvoja blagovne znamke. Kdaj se je zgodil tako imenovani »aha« trenutek oziroma prvi izdelek, ki je zares uspel?

»Gotovo je bila prenova stanovanja odličen ustvarjalni poligon, ki nama je pokazal, da lahko tudi poslovno odlično sodelujeva skupaj, in nama je dal tudi nekaj idej za nadaljnje ustvarjanje, kot so na primer umivalniki in mize,« pove Malin.

V lesenih izdelkih se CO2 ohranja še stoletja in celo tisočletja, tako kot se tudi leseni kosi pohištva ob pravilnem vzdrževanju predajajo iz generacije v generacijo.

Pri snovanju brezčasnih butičnih izdelkov uporabljata naravne materiale, kot sta kamen in slovenski les, njuna ponudba pa za zdaj obsega lesene skodelice za čaj in kavo, masivne lesene sklede ter lesene in kamnite umivalnike in vaze. Za naprej pa imata v načrtu izdelovati tudi mize iz lesenih korenin in drugo masivno pohištvo. 

»Trenutno sva v nekem takem res ustvarjalnem zagonu, polna divjih idej in želje po ustvarjanju. Oba sva spoznala, da je to res nekaj, s čimer se želiva ukvarjati in to res ustvarjava s srcem. Najin cilj v prihodnje je, da ljudi navdušiva in izobraziva o izdelkih iz naravnih materialov ter da okrasiva in opremiva čim več slovenskih pa tudi tujih domov,« skleneta Maja in Malin.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.

Fotografije: Forestone Design