Vila Vals: sodobna podzemna hiša

"Ali je možno hišo popolnoma skriti v alpski teren, hkrati pa izkoristiti vse čudovite razglede in dovoliti naravni svetlobi, da vstopi v hišo?" sta se spraševala arhitekta Bjarne Mastenbroek (SeARCH) in Christian Müller (CMA), ko sta dobila naročilo za 160 m2 veliko vilo ob svetovno znanih termah Vals.

0

Naročnik je bil presenečen, da je bila parcela, tako blizu enkratnih term, ki jih je Pritzkerjev nagrajenec Peter Zumthor postavil nad izvirom termalnih voda v vasici Vals, sploh naprodaj. Terme so namreč eden od regijskih arhitekturnih presežkov in velik ponos vaščanov. S svojo počitniško vilo ni želel zmotiti precizno uokvirjenih razgledov iz kompleksa term, zato je z arhitekti iskal rešitev za vkopano hišo. Rezultati so naravnost enkratni.

Hišo sta arhitekta oblikovala okoli centralnega atrija, vkopanega v pobočje. Fasada, ki sledi nekoliko nagnjeni liniji izkopa, ponuja čudovite razglede na ozko dolino in alpske vršace.

Čeprav se je lokalna skupnost najprej branila tako radikalne sodobne arhitekture, so na koncu priznali, da je objekt ne le sprejemljiv, pač pa celo pragmatično nevsiljiv. “Veseli so bili, da nismo postavili vila-bloka, oziroma poskušali preglasiti sosednjih term,” povedo arhitekti. “To, da smo vhod v vilo umestili v bližnji skedenj in oba objekta povezali s podzemnim prehodom, pa jih je še nadalje prepričalo, da je koncept, čeprav rahlo absurden, vseeno sprejemljiv,” se časa načrtovanja pred več kot desetletjem spominjajo arhitekti. Vile tako ne zaznamuje ne dostopna cesta, ne velika fasada: le skromen vkopan atrij.

Vila je bila zaključena leta 2009 in opremljena v sodelovanju s številnimi nizozemskimi oblikovalci. Arhitektura z industrijskim pridihom je tako dopolnjena z najuglednejšo opremo: nastal je eklektičen, a dobro uravnotežen ambient. Čudovit ovalni atrij pa je pravo asketsko nasprotje interierja: to je prostor za uživanje v razgledih, sončnih žarkih, v prirejanju piknikov ali kopanju v termalni vodi.

Vsi prostori se orientirajo na atrij – od prostorne dnevne sobe, preko kuhinje, spalnice in celo kopalnic. Hiša v celoti sledi terenu – zato se višina stropov in tal nenehno spreminja. Visoka dnevna soba se tako spusti v kuhinjo, zgornje spalnice pa so vselej zasnovane na podestih, v nišah in prostorih, ki se prilagajajo strmini hriba.

Obstoječa pokrajina je ostala praktično nedotaknjena. Ko zapade sneg, edina fasada vile, elegantno oblečena v kamen, le sramežljivo pokuka iz pobočja. Če je kdaj obstajala resnična potreba po vkopani hiši, je bila na tej parceli: njena arhitekturna inovacija pa navdušuje vse odtlej.

Arhitektura: SeARCH and CMA

Fotografije: Iwan Baan

Več: www.villavals.ch

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *