Slike so odličen način, da popestrite prostore, a ureditev umetniških del zna biti precej stresna. Zlasti če niste ravno tehnični tip človeka in vam zabijanje žebljev ter vrtanje lukenj v steno ne gre ravno od rok. Kaj pa če bi poskusili z manj invazivno metodo (sploh če živite v najemniškem stanovanju)? Predlagamo naslednje načine postavitve slik brez ene same luknje v steni.

Na cevi ali stenske reliefe

Pri starejših zgradbah napeljave niso vzidane v steno (cevi tečejo pod stropovi), poleg tega so stene lahko tudi reliefno obdelane. Oboje nudi izvrstno priložnost za obešanje umetniških del. Potrebujete le kljukice v obliki črke S in dekorativno vrv.

Z ježki

Manjše, lažje okvirje s slikami lahko obesite s pomočjo ježkov. Na zgornji rob namestite tri ježke, na spodnji pa enega. Kladiva in žebljev torej sploh ne potrebujete.

Obešalno pohištvo

Izvrstna ideja za razstavljanje slik, fotografij ali drugih umetniških del je tudi mrežasto pohištvo. Takšno leseno ali kovinsko mrežo lahko postavite za posteljo ali sedežno garnituro ter za pritrditev uporabite kljukice, sponke ali risalne žebljičke.

Lestev in regali, ki se jih nasloni na steno

Čeprav lestev običajno uporabljamo zunaj, je lahko tudi imeniten kos pohištva, ki poživi sicer mrtve kote doma. Starejšo lestev lahko spremenite v imenitno stojalo ali pa si omislite modernejše regale, ki se jih nasloni na steno in nudijo obilo prostora za postavitev slik.

Na kamin

Kdo potrebuje slike na steni, če jih lahko postavite še na veliko boljše mesto brez zabijanja in vrtanja: nad kamin. Ta je videti dobro že brez dekoracij, dodatno umetniško delo nad njim pa bo pika na i dnevne sobe.

Luknjičasta tabla ali plutovinasta stena

Ker je luknjičasta podlaga že polna lukenj, jih vam ne bo treba delati z vrtalnikom. Potrebujete le obešalne kljukice in že lahko obesite okvir slike, kamor si želite. Prav tako imenitna za pritrjevanje slik in fotografij pa je tudi pluta. Vanjo lahko oblečete kar celotno steno in nato nanjo z risalnimi žebljički obešate slike po mili volji.

Predalnik ali kredenca

Najlažji način umestitve umetnikih del v prostor je ta, da jih enostavno postavite na predalnik ali kredenco in naslonite na steno. V ta namen lahko uporabite tudi mini stojala, ki preprečijo, da bi slika zdrsnila ob morebitnem nepričakovanem premiku pohištva.

Okrasni lepilni trak

Okrasni lepilni trakovi (na primer Washi) lahko naredijo umetniško delo še bolj privlačno. Z njimi lahko oblikujete okvirje ali slike brez okvirjev enostavno prilepite na steno. Še posebej je to primerno za steno nad pisalno mizo, kjer morda večkrat menjate inspiracijske podobe.

Knjižni regal 

Kdo pravi, da mora knjižni regal služiti samo svojemu osnovnemu namenu – shranjevanju knjig? Nanj lahko mirno razstavite tudi slike, ki v družbi dobrega branja še bolj padejo v oči.

Na polico

Vse vrste polic in poličk, ki jih že imate na stenah, lahko prav tako napolnite s slikami. Tako popestrite spalnico, dnevno sobo ali kakšen drug prostor v hiši. Zelo šik dekoracijo lahko ustvarite kar s starinskimi vrati, ki jih spremite v poličnik za slike.

Stojalo

Veste kaj, slikarska stojala niso uporabna samo takrat, ko umetnik ustvarja svoje delo. Lahko so tudi kos pohištva, na katerem je slika razstavljena. Postavite takšno stojalo v neizkoriščen kot sobe in občudujte svojo mini galerijo.

Fotografije: Pinterest, Flickr