Čeprav prihaja jesen z nižjimi temperaturami, predvsem pa s svežimi večeri in jutri, se nam ni treba odreči posedanju na vrtu ali terasi. Potrebujemo samo kamin, ki prinaša toplino, svetlobo in ustvari prijetno vzdušje v zunanjem delu našega doma.

Zunanji mizni kamini so običajno prenosni, enostavno jih je čistiti in ne potrebujejo nobenih inštalacij. Ko se odločamo za nakup takšnega kamina, pa imejmo v mislih predvsem naslednje:

Slog

Zunanji kamini so na voljo v najrazličnejših stilih. Priljubljene so okrogle in kvadratne mize, enostavni kovinski kamini v obliki kotla ali mini namizni kamini, ki so tudi cenovno zelo dostopni.

Dimenzije

Velikost kamina seveda prilagodimo prostoru, ki ga imamo na voljo. Odreči se nam ga ni treba niti takrat, kadar imamo samo balkon. V tem primeru lahko kupimo manjši namizni kamin, ki ga sestavlja samo posoda z gorilnikom. Postavimo jo na mizo in že uživamo v pogledu na plapolanje plamenov.

Gorivo

Večina kaminov deluje na les ali plin. Ena od največjih prednosti lesa je ta, da je cenovno ugodnejši od plina, njegov plamen je prijetnejši na pogled. Poleg tega kamin na drva tudi diši in je videti kot pravi taborni ogenj. Kamini na plin so po drugi strani bolj enostavni za kurjenje, delovati začno takoj, ko jih prižgemo, imajo pa manj naraven, manjši plamen, modrikaste barve.

Materiali

Najpogosteje uporabljeni materiali za zunanje kamine so kamen, nerjaveče jeklo, baker … Kamen je težak in večinoma uporabljen pri stacionarnih kaminih, ki se jih ne premika. Kamini iz nerjavečega jekla pa so dražji, vendar odporni na dež, rjo in jih je tudi lažje čistiti.

Varnost in dodatki

Pomembno je, da kamina nikoli ne uporabljamo preblizu steni in da smo previdni, če imamo postavljenega na lesenih tleh. Najboljše podlage za kamin so kamen, beton ali ognjevarne ploščice. Nekateri kamini imajo zraven priložene tudi dodatke, kot so žar za peko, varnostna pregrada, ki preprečuje, da bi iskrice in pepel leteli naokoli, ali vinilno zaščito, s katero pokrijemo kamin, kadar ni v uporabi.

Fotografije: Pinterest