Vrata so tisti element doma, ki se ga dotikate vsak dan in od katerega hkrati pričakujete zelo veliko. Gotovo želite, da vas varujejo, skrbijo za zasebnost, preprečujejo hrupu vstop v dom, so toplotno izolativna in usklajena z videzom objekta. Seveda pa morajo biti tudi neslišna in praktična. A izbrati vrata, ki izpolnjujejo vse te zahteve, je velika umetnost in dostikrat človek niti nima časa, da bi o vratih delal poglobljene analize. Takrat je najbolje, da se obrnete na arhitekta, ki zna svetovati, katera vrata so za vaš dom najboljša.

Da pa z najemom strokovnjaka ne boste imeli dodatnih stroškov, so pri Hörmann Slovenija poskrbeli, da vam ob nakupu vrat svetuje kar njihova hišna arhitektka Mirela Mlinar Ravenščak, ki je seveda najboljša poznavalka stavbnega pohištva in je seznanjena tudi z vsemi novostmi na tem področju. Zastavili smo ji nekaj vprašanj:

Mirela Mlinar Ravenščak.

Koliko vrat odprete in zaprete na poti do svoje pisarne? Vas katera posebej motijo (morda zaradi škripanja, ker so nerodna, …) oziroma so vam katera posebej ljuba? Lahko pojasnite zakaj?

Ne štejem, ampak če dobro pomislim, kar veliko. Vsakodnevni kontakt s toliko različnimi vrati me opomni na to, da so vrata pomemben element v našem okolju. Ne samo praktičen, funkcionalen, ampak tudi estetski in simbolni.

Mojo pozornost po navadi pritegnejo vrata, ki so drugačna, nevsakdanja ali funkcionalno dovršena, takšna, ki zaradi visoke kakovosti brezhibno delajo. Zaposleni v Hörmannu imamo to profesionalno deformacijo, da vsepovsod opažamo vrata, jih ocenjujemo in primerjamo s tistimi iz lastne ponudbe, ki imajo na vseh področjih visoke standarde.

Ne morem se odločiti, katera so moja najljubša vrata, ker so vrata na prvem mestu funkcionalni element v prostoru. Lahko povem, da so mi všeč vsa vrata, ki so glede na namen, dobro izbrana, estetsko dovršena in dobro opravljajo svojo funkcijo.

Vrata Loft so, na primer, idealna za interierje v trendovskem industrijskem slogu, ki ga odlično dopolnjujejo, hkrati so dovršena v kakovostnih detajlih. Vrata ClassicLine pa so »dvoživka« med vrati, saj se s svojo vizualno podobo in določeno izbiro barv in kljuk enakovredno perfektno vklopijo v moderne in elegantne (neo)klasicistične interierje.

Kakšen je nasploh pomen vrat v arhitekturi? Ljudje ne znamo brez njih, že od prazgodovine svoja bivališča nekako varujemo pred zunanjim svetom.

Vrata imajo ogromen pomen v arhitekturi, saj so pomemben del vsake fasade, nečesa, kar je v prvem stiku človeka s stavbo, najprej v vizualnem, potem še v fizičnem pomenu. Vhodna in garažna vrata dopolnjujejo zunanjo arhitekturno podobo objekta in jo povezujejo z notranjostjo, notranja vrata dopolnjujejo notranjost, tako da lahko rečemo, da so vrata pomemben zunanji in notranji element v arhitekturi.

Ampak v teh stoletjih je bil pri vratih narejen velikanski napredek. Katera vrata so vaš paradni konj? Najboljša in najbolj hvaljena vrata vašega podjetja?  

Vrata so skozi čas resnično napredovala. Od vrat, ki so bila prvotno samo debelo vratno krilo s predvsem obrambno funkcijo, do pametnih vhodnih vrat, s katerimi lahko upravljamo glasovno, na daljavo. Pri Hörmannu to funkcijo omogoča pametni sistem Hörmann homee, ki je združljiv z drugimi home smart sistemi. Vrata so danes tehnološko dovršena, ognjevarna, protivlomna, toplotno in zvočno izolativna, izdelana iz visokokakovostnih sodobnih lahkih in hkrati trpežnih materialov. V podjetju Hörmann že 80 let sledijo sodobnim trendom na vseh teh področjih.

Po mojem mnenju so eden izmed Hörmannovih »paradnih konjev« vrata ThermoCarbon, ki so svetovni prvak v kategoriji toplotne izolativnosti z zavidljivo vrednostjo 0,47 W/(m2·K) ter v kategoriji varnostnih razredov med aluminijastimi vhodnimi vrati z opcijsko opremo RC4. Z visoko tehnološkim profilom debeline 100 mm iz karbonskih steklenih vlaken se lahko izdelajo do višine treh metrov. Ob vseh prej naštetih lastnostih izpolnjuje tudi visoke zahteve glede oblikovanja čistih detajlov, kot so na primer površinsko poravnano krilo in vratni podboj, ročaj, ki je lahko utopljen v krilo, osvetljen…

Ne prodajate pa le teh vrat, ampak lahko z vrati Hörmann opremite cel dom. Tu pa se po navadi začne za običajnega kupca težava, saj v pestri ponudbi ne ve, za katera bi se odločil. Je to že pravi trenutek, da se k vam obrne po pomoč?

Za kupce je v današnjem času, ko je izbira na vseh področjih ogromna, iskanje pravih vrat zelo težka naloga, saj zahteva ogromno časa za zbiranje informacij, ponudb, usklajevanj z različnimi prodajalci in izvajalci.

S timom strokovnjakov Hörmann Slovenija je za kupca ta scenarij lahko popolnoma drugačen, saj na enem mestu lahko dobi vse: od svetovanja na podlagi dolgoletnih izkušenj, vrhunskih garažnih, vhodnih, notranjih, dvoriščnih, kletnih, industrijskih vrat do montaže, vzdrževanja in podpore 24/7. Za mene kot kupca je to zelo pomemben podatek.  

Kako nato poteka ta proces izbire ustreznih vrat?

Kupcem bi svetovala, naj najprej opredelijo, kateri tip vrat potrebujejo (garažna, vhodna, notranja, kletna, dvoriščna…), pridobijo vsaj približne dimenzije in pri sebi razmislijo kakšna estetska in funkcionalna pričakovanja imajo od vrat. 

S temi informacijami naj obiščejo prodajno razstavni salon, kjer jim prodajni svetovalci (in po možnosti arhitekt) svetujejo glede izbire. V salonih se kupci na lastne oči lahko prepričajo glede kakovosti uporabljenih materialov in izvedbe detajlov.  

Pred nakupom vrat je zaželen še posvet s komercialistom, strokovnjakom, ki ima tehnično znanje in dolgoletne terenske izkušnje, tako bodo zagotovo pridobili informacije o najboljših možnostih. Glede na svetovano in izbrano se pripravijo skice vrat in informativna ponudba. Opomniti moram, da je zelo pomembno pridobiti ponudbo od zaupanja vrednega, preverjenega proizvajalca, ki bo še po prodaji ostal na voljo za vzdrževanje ali servis.

Med pridobivanjem informacij in ponudb se po navadi pojavijo dodatne zahteve ali spremembe, tako da je treba pripraviti še popravke ponudbe ter na koncu skleniti končno ceno in se dogovoriti za termin montaže.

Tisti, ki niso prepričani ali se počutijo negotovi glede svojih odločitev, pri Hörmannu lahko pridobijo koristne nasvete na vseh teh področjih, obiščejo Hörmannove salone in si na vzorčnih primerih ogledajo materiale, barve, detajle, kljuke, ročaje, mehanizme…

Verjetno je izbira vrat precej odvisna od posameznikovega okusa in sloga njegovega doma. Kakšna vrata je po vašem mnenju najbolje izbrati, če imamo na primer klasično hišo, moderno hišo, podeželsko hišo, če živimo v bloku iz 70. let prejšnjega stoletja ali pa morda v staro-meščanskem stanovanju? 

Vrata kot pomemben del ambienta, v katerem bivamo, naj bi bila uporabniku tako kot sam ambient, »pisana na kožo« ne samo v estetskem, ampak tudi funkcionalnem pomenu. Na srečo ima Hörmann pestro izbiro vrat za vse namene in potrebe, ki lahko zadovoljijo slehernega kupca ali zahtevnega arhitekta.

Družini z majhnimi otroki bi pri notranjih vratih svetovala jeklen, prašno lakiran podboj VarioFix, ki ni samo estetski, brez vidnih spojev, ampak tudi zelo trpežen, tako, da še po dolgotrajni uporabi in zaletavanjih z avtomobilčki in sesalniki izgleda popolno. Ljubiteljem minimalizma in čistih linij bi pri notranjih vratih svetovala vrata, ki imajo vratno krilo poravnano s podbojem, s skritimi tečaji in magnetno ključavnico za neslišno zapiranje in odpiranje.

Če govorimo o različnih slogih garažnih, vhodnih ali notranjih vratih, je za vse naštete tipe hiš ali stanovanja na izbiro resnično veliko različnih motivov, od minimalističnih, s čistimi detajli, ravnimi linijami, do klasičnih, s profiliranimi okvirji in steklenimi vitraji. Tu so še različni materiali, s katerimi lahko definiramo ali poudarimo določen slog, kot na primer sodoben rustikalen ali klasično podeželski, z vrati iz pravega lesa ali v pristni imitaciji lesa.

Kaj pa pravite glede materialov, barv oziroma površinske obdelave vrat? Kateri so trenutno najboljši materiali za vrata in katere barve/imitacije so najbolj priljubljene?

Glede izbora materialov pri vratih Hörmann ni napačnih odločitev, saj so vsi uporabljeni materiali trajnostno preizkušeni, kakovostni in certificirani tako, da je izbira materialov samo stvar osebnih preferenc.

Še vedno so najbolj priljubljeni temni barvni odtenki, kot so antracit siva (RAL 7016), matt deluxe antracit metallic CH 703, titan metallic CH703, antracit barva s posebnim kovinskim učinkom, imitacija betona (Duragrain) in različne pristne lesne imitacije (Decograin). Ravno tako je priljubljen nabor ročajev »black edition«, šarnirjev (skritih ali vidnih) in kljuk v črni barvi. Pri notranjih vratih bi poudarila svilnato mat površino, ki je odlično odporna na prstne odtise ter 4Protect serijsko zaščito najbolj izpostavljenih robov pri vratnem krilu. Z oblikovnega stališča je 4Protect zaščita zanimiva, če se uporabi npr. v črni barvi na belih, sivih ali vratih v imitaciji svetlejšega lesa.

Je nujno, da se vsa vrata v domu slogovno ujemajo?

V času današnjih trendov so kombinacije slogov dovoljene in celo zaželene, tako da ni nujno, da v podeželsko hišo vgradimo tipično podeželska vrata, ta so lahko popolnoma moderna in kupcu ponujajo vse udobje sodobnih vrat. Enako je v obratnem primeru, lahko smo drzni in v popolnoma moderen ambient vgradimo rustikalna vrata, ki so po videzu rustikalna in hkrati sodobna zaradi sodobne tehnologije izdelave. Pomembno je, da pri takšnih odločitvah najdemo pravo kombinacijo, za kar je dobro povprašati oblikovalca interierja ali arhitekta. Z vrati lahko dosledno sledimo slogu hiše, ki se v takšnem primeru zlijejo z zunanjostjo ali notranjostjo.

Katere pa so najpogostejše napake, ki jih naredimo pri izbiri vrat? Je ena od napak morda tudi ta, da prevečkrat gledamo le na ceno?

Vrata so nekaj, za kar se ne odločamo vsak dan, so nekaj kar v hiši ali stanovanju ostane še dolgo po vgradnji, zato je pomembno, da je odločitev glede izbora skrbno pretehtana. Mogoče je najpogostejša napaka, da se kupci odločijo prehitro, na podlagi ugodne cene, brez pomoči strokovnjakov s tega področja. Na žalost se nakup cenejše zadeve po navadi dokaj hitro izkaže kot nekaj nekakovostnega, tako, da je po mojem mnenju bolje investirati nekoliko več, za nasvet povprašati strokovnjake in dobiti kakovostna vrata, ki ne bodo razočarala.

Kaj bi kot arhitekta svetovali našim bralcem. Kako se je najbolje lotiti investicije v vrata?

Kupci naj s seznamom vrat, ki jih potrebujejo, in okvirnim proračunom stopijo do najbližjega Hörmannovega salona. Za vse drugo bodo poskrbeli Hörmannovi strokovnjaki.

Več >>> www.hormann.si

Sponzorirana vsebina