Če ste mislili, da je za prijetno bivanje v podstrešnem stanovanju dovolj udoben kavč, najnovejši kavni avtomat in velika kopalniška prha, ste se pošteno ušteli. Pogosto imajo odločilno vlogo podrobnosti, ki pa se jih zaveste šele takrat, kadar jih nimate.

To so na primer prava senčila za strešna okna, komarniki in ugodna klima. Če tega ni, vas življenje v mansardi lahko spravlja v obup …

Jutranje prebujanje

Strešna okna brez senčil lahko pomenijo le eno: jutranje sonce, ki se ob zori prikrade v spalnico, bo vas in vaše otroke prebudilo čisto prezgodaj, zato boste čez dan nenaspani, nataknjeni in slabe volje.

Da boste lahko zjutraj malce dlje poležali je zato nujno okna opremiti z notranjimi siesta senčili, ki povsem zatemnijo prostor, ali pa z roletami.

Slednje poleg zatemnitve ponujajo tudi zaščito pred vremenskimi pojavi, precejšen prihranek energije in tudi občudovanja vredno zvočno izolacijo. To pomeni, da se ne sliši več vsak tovornjak z bližnje ceste in tudi občasno lajanje sosedovega psa ni več moteče. Toplotna izolacija, pravijo strokovnjaki, se z roletami izboljša za okoli petino.

Vročina

A ko smo že pri toploti, je tu naslednji izziv. Na poletni dan se še tako dobro izolirana mansarda rada pretirano segreje, glavno vstopno mesto vročine pa so ravno okna. Rešitev? Zunanje mrežasto senčilo je ena od tistih čudovitih reči, brez katerih si bivanja v podstrešnem stanovanju ne boste znali več predstavljati. To je verjetno eden najbolj funkcionalnih izdelkov, ki so ustvarjeni za udobje v mansardi. Napeto nad steklom na zunanji strani okna uspešno odbija vročino nazaj v okolico, kljub temu pa stanovalcem omogoča pogled ven. Mrežasta zunanja senčila odbijejo več kot 70 odstotkov toplote in poleg vročine zaustavijo tudi poglede radovednih sosedov.

Pogledi

Ah, radovedni pogledi, saj res … Niso ravno neposredno povezani z udobjem, vendar se res ne boste počutili najbolje, kadar bodo s sosednje terase gledali v vašo spalnico. K sreči je možnosti zastorov v obliki senčil, plisejev, rolojev in žaluzij zares veliko.

Najbolj vas bo navdušilo dejstvo, da je celo na podstrešnih oknih mogoče imeti »zavese« oziroma njihovo izpeljanko – rolo, v najrazličnejših motivih in vzorcih.

Mrčes

Prav posebej neznosna poletna nadloga, ki vas v mansardi rada spravlja v obup, pa so tudi komarji. Pridejo ravno takrat, ko se ob priprtem oknu lotite branja knjige ali ko želite samo gledati v zvezdno nebo in šteti utrinke, kar je, mimogrede, ena najlepših prednosti mansardnega stanovanja. Žal oboje izgubi ves čar, ko zabrenčijo nadležni krvosesi. Še dobro, da je tudi za strešno okno mogoče vgraditi komarnik, ki se ga pritrdi na zid ali notranjo oblogo.

Vpet je na posebnih vodilih in se, ko ga potrebujete, raztegne čez celotno okensko odprtino, sicer pa je lično pospravljen v okvirju. Pri razpetem komarniku se strešno okno odpira le do roba zidu ali notranje obloge, vendar je to več kot dovolj, da na koži občutite prijetno hladen večerni vetrič. Udobje, kakršnega si lahko samo želite!

Foto: Velux