Ali v vaši garderobni omari vlada pravi nered? S temi zlatimi nasveti bo kmalu kot iz škatlice …

Spomladi ne čistimo le stanovanja, temveč so spremembe nujne tudi v naši garderobni omari. Topla zimska oblačila nadomestijo lahkotnejša prehodna, zimske čevlje pa udobna pomladna obutev. Če pa tudi vi spadate med tiste, ki se le s težavo poslovijo od starih kosov oblačil (in jih pridno shranjujete kot hrčki svoj živež), potem ob tej priložnosti hitro naletite na težavo – prostora v omari v hipu zmanjka.

Danes ima večina od nas v omari preveč oblačil. Police so prenasičene, mi pa kljub temu ob jutrih ne vemo, kaj obleči. Da bi se temu izognili, je smiselno, da dodobra prevetrimo našo garderobno omaro. Kako? S pomočjo nasvetov strokovnjakinje bo ta postopek preprost, pa tudi zabaven.

»Moja omara je tako odhrčkana, da je v njej toliko prostora, da mi ni treba menjati sezonskih oblačil. Grem pa pri menjavi sezon skozi vsa oblačila in pogledam, katerih to zimo nisem nosila. Pri tem seveda ne upoštevam poletnih kosov. Vedno se najde kak kos, od katerega se poslovim, in tako naredim prostor za novega ali pa pustim, da omara malo diha. Enako lahko naredite vi,« je prepričana mojstrica za red Tjaša Justin, ki svoje nasvete deli na platformi Uredi dom. Ob tem vsem, ki jim zmanjkuje prostora v omari, predlaga, da ločijo zimsko in poletno garderobo.

Spomladi tako zimska oblačila pospravite v bolj oddaljen del omare, na vrhnjo polico ali pa v primerno škatlo v prostoru, ki ste ga namenili za to. Pri tem ne pozabite, da morajo biti pred hranjenjem vsa oblačila čista, sicer bodo privabila molje ali pa se bodo madeži le še razširili. Ko tako naredite nekaj prostora v omari, prevetrite tudi oblačila, ki jih boste zložili na police:

»V omari zložite oblačila po kategorijah (majice, hlače, jopice, trenirke …), po dolžini rokavov (brez rokavov, kratki rokavi …) ter po barvah od bele proti črni in pisane vmes. Tako boste hitro našli tisto črno majico s kratkimi rokavi,« svetuje strokovnjakinja in dodaja: »Shranjujte oblačila na način, ki jim najbolj ustreza. Ali so obešena na obešalnikih ali zložena na policah.«

Foto: Unsplash

Pri vzdrževanju reda v garderobni omari, tudi pri manjših stvareh (spodnjice, nogavice in podobno), so nam lahko v pomoč za to namenjene škatle ali zaboji. Uporabni so sicer v vsakem prostoru ter omogočajo učinkovit in pregleden način hranjenja stvari.

»Jaz jim velikokrat rečem kar otočki, ker tako kot otočki imajo tudi škatle omejen prostor, ki ga lahko izkoristimo. Ko se škatla, ki smo jo določili za neko kategorijo, napolni, pomeni, da se je treba od enega kosa posloviti, preden ga zamenjamo z novim,« pojasni sistem hranjenja v škatlah Tjaša.

Škatle vam omogočajo, da razvrstite predmete po kategorijah, po sezoni, namenu ali velikosti. Tako boste lažje našli tisto, kar iščete. V omari jih tako lahko izkoristite za shranjevanje vertikalno zloženih majic in hlač, pa športnih oblačil, nogavic in podobno. Možnosti je neskončno. Vsaka kategorija oblačil tako dobi svoj »otoček«.

»Rob škatle poskrbi, da vertikalno zlaganje obdrži obliko, tudi če iz škatle vzamemo kak kos. V drugih prostorih v njih lahko shranjujete igrače, orodje, sentimentalne predmete, vrečke, čistila, papirje in podobno. Vsaka škatla je svoj otoček s svojo kategorijo, tako ni veliko možnosti, da bo kladivo pristalo med plišastimi igračami in obratno,« je jasno vodilo strokovnjakinje, ki nam bo olajšalo vsakdan.

Foto: Unsplash

Na škatle lahko nalepimo nalepke ali napišemo, kakšna je njihova vsebina, da bodo tudi drugi člani družine vedeli, kaj kam spada. Predvsem pa je pomembno, je jasna mojstrica za red, da pred nakupom dobro premislite, kaj bo v posamezni škatli, in premerite prostor, kjer bodo stale:

»Le tako boste lahko izbrali ustrezno velikost glede na vrsto predmetov, ki jih boste v njih hranili!«