V življenju ste soočeni z različnimi nevarnostmi: sodelujete v prometu, tvegani so mnogi poklici in ukvarjanje z adrenalinskimi športi, poleg tega ste izpostavljeni tudi onesnaženemu notranjemu zraku, za katerega študije kažejo, da je kar 2 do 5-krat slabši od zunanjega. In če se nekaterim nevarnostim ne morete izogniti, se onesnaženemu zraku v zaprtih prostorih, kjer nenazadnje preživite do 90 odstotkov vsega časa, lahko. S spremljanjem in merjenjem kakovosti notranjega zraka, kar omogočajo pametni detektorji in merilci, boste veliko naredili za svoje boljše počutje in zdravje.

Kaj vas ogroža v zavetju varnega doma?

Čeprav se doma počutite varno, imate v zraku nevidne sovražnike. Radon, ogljikov monoksid, spore plesni, hlapne organske spojine, prevelika/prenizka vlažnost so le nekateri škodljivci z zelo slabim vplivom na zdravje. Radon, denimo, je najpogostejši vzrok za pljučnega raka med nekadilci, ogljikov monoksid slabša kognitivne sposobnosti in je razlog za slab spanec, plesen je kriva za pojav astme, alergijske reakcije, povzroča tudi kihanje, izcedek iz nosu, izpuščaje in rdeče oči, previsoka ali prenizka vlažnost pa povzročata težave s kožo, dihalnimi potmi in širjenjem mikroorganizmov.

Merilniki kakovosti zraka so dobrodošla pomoč

Te spojine in snovi so vse brez izrazitega vonja, ne morete jih začutiti, otipati in zato dostikrat zanje sploh ne veste. Si pa pri njihovem odkrivanju lahko pomagate z različnimi merilniki in detektorji zraka, ki so dandanes že zelo izpopolnjeni in bi morali biti del vsakega pametnega doma. Znamka Airthings predstavlja pametne merilnike, ki merijo do 7 najpogostejših kazalnikov kakovosti zraka, so natančni in enostavni za uporabo (brezžični, delujejo na baterije) predvsem pa vam podatke prikazujejo na vseh vaših pametnih napravah.

V aplikaciji Airthings Wave imate svoj zrak vedno pod kontrolo.

Airthings Wave Plus je monitor kakovosti zraka s šestimi senzorji; meri prisotnost radona, CO2, vlažnost, temperaturo, organske spojine in tlak. Wave Plus je bil večkrat nagrajen za inovativnost. Med drugim ga je revija TIME izbrala za najboljši izum leta 2019. 

Airthings Wawe je najpametnejši detektor radona na svetu! Pomaga vam tudi, da imate stalni pregled nad temperaturo in vlažnostjo prostora, na slabo kakovost zraka pa opozori barva, ki se pojavi na napravi.

Airthings Wawe Mini je merilec, specializiran za zaznavanje plesni, poleg tega pa meri še temperaturo, vlago in kemikalije v zraku. Je zelo preprost za uporabo, privlačne oblike, opremljen je tudi s priročnim namiznim stojalom.

Našteti merilniki so primerni za spremljanje kakovosti zraka v enem prostoru, če želite imeti pregled nad zrakom v več prostorih oziroma za ves dom, pa potrebujete Airthings House Kit. Set vključuje Airthings Wave, Airthings Mini in Airthings Hub, ki omogoča, da vse podatke spremljate na spletu. Hub preprosto povežite z internetom in nastavite monitorje z uporabo aplikacije Airthings Wave, ki je na voljo tako za iOS kot Android operacijski sistem. Še dodatni plus pa je združljivost seta z Amazon Alexa, Google Assistant in IFTTT.

Prisotnost radona v prostoru lahko preverite tudi s prenosnim digitalnim merilnikom Airthings Correntium Home, ki je najbolje prodajani prenosni digitalni detektor radona na svetu. Razvili so ga fiziki iz Evropskega sveta za jedrske raziskave, navdušuje pa z natančnostjo in zanesljivostjo meritev ter preprostostjo uporabe. V nasprotju s klasičnimi načini merjenja prisotnosti radona, laboratorijske preiskave in čakanje niso potrebni. Prvi rezultati so na voljo že v 24 urah!

Z vsemi pametnimi merilniki Airthings je v aplikaciji Airthings Wave dodatno na voljo tudi funkcija My pollen levels. Ta omogoča, da zunaj ali znotraj doma spremljate prisotnost alergenov (cvetnega prahu) v zraku, in sicer v svojem lokalnem okolju. Sezona alergij in senenega nahoda je pred vrati in s funkcijo My pollen levels boste lahko pravočasno ugotovili, kako obremenjen je zrak okoli vas ter hitro ukrepali z zapiranjem oken in načrtovanjem prezračevanja. Izognili se boste tudi neprijetnim alergijskim simptomom, kot so kihanje, smrkanje in pekoče oči.  

Prezračevanje za boljše počutje

In kaj storiti, če kateri koli od omenjenih merilnikom zazna onesnažen zrak? Vsekakor je pomembno prezračevanje doma, lahko z uporabo centralnega ali decentraliziranega prezračevalnega sistema ali pa z rednim odpiranjem oken (vsaki dve ali tri ure na stežaj za nekaj minut). Spalnico obvezno prezračite že zjutraj, ker je takrat zrak v prostoru najbolj obremenjen. Kopalnico prezračite po tuširanju. Med kuhanjem pa uporabljajte kuhinjsko napo in dodatno odprite okna po potrebi. Za dobro počutje in zdravje je pomembno, da vsak stanovalec na uro dobi vsaj 30 kubičnih metrov svežega zraka.

Merilnike in detektorje Airthings lahko kupite tukaj.

Sponzorirana vsebina