Stanovanje v Ljubljani: živahen interier kot odgovor na težaven tloris

Oprema stanovanja v vili pod Ljubljanskim gradom je bila pretrd oreh za kar tri arhitekturne biroje. Tik preden je obupala še sama, je odločna naročnica za nasvet prosila še Dareta Vasiljeviča in Tanjo Špan Vasiljevič iz studia Arhimetrics. Ti so se s 'težavno' notranjo opremo spopadli kot za šalo, rezultat pa je iskriv in kompleksen interier s smislom za humor.

7

Ko so arhitekti prvič vstopili v stanovanje, so zaznali hektičnost, ki so jo za seboj pustili nepovezani posegi. Vasiljevič se spominja nesmiselno razporejenih kosov notranje opreme, nedokončanih zgodb in splošnega pomanjkanja rdeče niti. Kljub prvotnim pomislekom, ali je stanovanje sploh še mogoče ‘rešiti’, se je izkazalo, da je z nekaj preprostimi intervencijami možno hkrati doprinesti h kvaliteti ambienta ter odgovorili na tegobe investitorjev.

Hodnik brez konca in kraja postane razkošna sprejemnica

Tloris je zasnovan tako, da so med vhodom in dnevnim prostorom nanizane spalnice in kopalnice, točno nasproti vhoda pa je postavljen velik fitnes. Kako obiskovalce pripeljati po dolgem, zalomljenem hodniku, ne da bi slučajno odtavali v eno izmed številnih sob na poti? Arhitekti so na vprašanje odgovorili s 30 cm debelo tapecirano steno, ki je zakamuflirala vhode v vse sekundarne prostore, skrila vrata nepovezanih omar in hodnik spremenila v lagodno sprejemnico. Dolgo steno prekine samo drsni panel, oblečen v usnjene vrtnice, ki za seboj skriva ločen apartma sinov. Najbrž je odveč poudarjati, da sta bila fanta navdušena nad lastno enoto znotraj stanovanja.

Ko okoli vogala vstopimo v velik bivalni prostor, nas tam pričaka velika jedilna miza s pisanim naborom stolov, nad njo pa kot pajek visi Moooijeva luč. Pogled nam steče preko kuhinje (obstoječ nižji del je bil dopolnjen z dvema višjima elementoma v temnejši barvi), pa preko dnevne sobe na razkošno, kar 50 m2 veliko teraso.

Pravo oblikovanje za hrupno teraso

Ko stopimo nanjo, najprej zaznamo mehak tlak. Tartan, za katerega so se arhitekti odločili, ker absorbira zvok s prometne ceste pod vilo, je lahek za vzdrževanje, prijeten na dotik in spodbuja raznolike tipe uporabe; kar predstavljamo si lahko, kako se vadba v poletnih mesecih iz fitnesa – ki na teraso tudi meji – preseli na veliko osončeno teraso.

Pohištveni elementi so na teraso postavljeni tako, da ustvarjajo introvertirano atmosfero. Na eni strani stoji velik betonski prefabrikat z žarom (idealen za poletne zabave), na drugi pa masiven naslonjač, humorno obložen z vertikalno oblogo iz umetne trave. Obloga, ki se pojavi še na fasadi, teraso poveže z naravo, pa tudi s stanovanjem, ki kar prekipeva od zanimivih tekstur, tapet in potiskov.

Arhitekti se tako niso ustrašili nesmislov prejšnjih nepovezanih posegov, marveč so prav okoli njih zgradili zanimivo, odštekano in živahno stanovanje z močnim karakterjem.

Arhitektura: Arhimetrics

Fotografije: Peter Giodani

Prejšnji članekDevet nasvetov za opremo dnevne sobe za družino z majhnimi otroki
Naslednji članekVila na Bledu: izbrani materiali in razkošen razgled
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
7 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Mojca
5 let nazaj

Zelo domiselno!

Jože
5 let nazaj

Mislim, da bi tudi ta “zaključena zgodba” potrebovala kako intervencijo. Ne vem kako sploh lahko kdo živi v takem stanovanju?! Morda bo pa v šesto uspelo.

Jože
5 let nazaj
Odgovori  Alja Košir

Alja pozdravljena,

res je, da imajo vsake oči svojega malarja. Osebno mi deluje vse skupaj “wannabe” ali “radi bi se šli pa ne vemo kako”, prekopirano iz vseh možnih revij in brez repa in glave. Sem pri vas videl mnogo lepih interjerjev, a ta žal ni eden izmed tistih. Morda ni to tisto kar naj bi vsak pričakoval pod komentarjem, a sem vseeno želel dodati svoj pogled ta poseg v stanovanjsko enoto in na celoto katere smo večinoma deležni na vaši strani.
Pozdrav, J

Polona
5 let nazaj

Verjetno je zanimivo vsak dan čistit omako na preprogi pod mizo v kuhinji 🙂

Mark
5 let nazaj

Pri projektu se mi všeč spalnica z zlato omarico a drugje se začuti pomanjkanje kilometrine arhitekta, ki je dokončal prenovo.
Da se ponižuje predhodne arhitekte in posredno lastnike na način “so zaznali hektičnost” je malo neprofesionalno in kar težak izraz?
hektičen héktičen -čna -o prid. (ẹ́) med. nanašajoč se na hiranje zaradi dolgotrajnega gnojnega vnetja, zlasti zaradi tuberkuloze, sušičen: hektičen bolnik / hektična rdečica na licih; pren., ekspr. hektična poezija

Rožnodolinčanka
5 let nazaj

Všeč mi je Jožetov komentar. Če bi videli arhitektkino stanovanje (ki je tudi pogosto v revijah), bi razumeli zakaj kosmate stene, zlata in črna barva, umetne živali itd. Stanovanje se meni ne zdi funkcionalno niti lepo. Preveč vsega in preveč “in your face”. Kje na terasi se lahko zares zlekneš in prebereš eno knjigo ali se pogovarjaš ure in ure s prijatelji? Je to lese na klop z ravnim naslonjalom? 🙂 Če je naročnik delo odobril, mora bit z njim že zadovoljen. Ni pa za vse..