Včasih postanemo najemodajalci tudi takrat, kadar si tega ne želimo. Na primer, ko se v naše domove naseli plesen in nam za nameček še ne plača nobene najemnine. Celo več: zelena nadloga povzroča same skrbi in je škodljiva za naše zdravje, saj sprošča neprijeten vonj in mikroskopske spore, ki lahko sprožijo alergijske reakcije, nahod in kihanje. Kako se ji postaviti po robu? Z dezinfekcijskim sredstvom in pravo barvo, seveda!

Kakovostna gradnja

Za učinkovito in trajno zaščito notranjih sten pred nastankom plesni je ključnega pomena pravilna in kakovostna gradnja. V nekaterih primerih je mogoče z manjšimi gradbenimi posegi precej izboljšati kritične točke (notranja izolacija toplotnega mostu), kadar objekt nima ustrezne hidroizolacije, pa brez temeljitega posega skorajda ni mogoče rešiti težav. Vseeno pa jih lahko omilimo in omejimo.

odstranjevanje plesni
Plesen običajno povezujemo s starejšimi domovanji. Pa vendar v resnici še večkrat napade novozgrajene objekte. To pa zato, ker se v novogradnjah zadržuje več vlage, hkrati pa so stanovanja slabše prezračevana (bolj tesneča okna in vrata), kar plesen naravnost obožuje.

Kritična mesta

Običajno so stanovanja na različnih mestih različno podvržena nastanku plesni. Razlogi so lahko že minimalne klimatske razlike, pa nam splesni stena za omaro, stena pod balkonom, kot v kopalnici… To so mesta, na katera je treba biti še posebej pozoren, da mala estetska težavica ne preraste v velik problem.

Dezinficiranje okuženih površin

In kako se lotimo sanacije? Okužene notranje zidne in stropne površine najprej dobro umijemo z mokro krpo. Počakamo, da se posušijo in jih nato premažemo z razredčenim izdelkom ALGICIDE Plus (Algicide : voda = 1 : 5), ki učinkovito uničuje širok spekter zidnih alg in plesni. Pripravek nanašamo s čopičem ali pleskarskim valjčkom v enoslojnem nanosu, za močno okužene površine pa priporočamo dvoslojni nanos v razmaku 8 do 12 ur. Nove dekorativne in zaščitne premaze lahko na takšno steno nanašamo šele, ko je povsem suha – običajno je to 8 do 12 ur po zadnjem nanosu ALGICIDE Plus.

Barvanje 

Za barvanje priporočamo uporabo specialne notranje zidne barve JUPOL Citro, ki vsebuje učinkovit zaščitni film proti plesnim oziroma fungicide. JUPOL Citro omogoča dolgotrajno zaščito suhega barvnega filma, primeren je za preventivo in kurativo, je zelo paropropusten ter ustreza najrazličnejšim prostorom, kot so kuhinje, kopalnice, kletni prostori, skladišča ali pralnice.

Sanirano površino tudi v prihodnje opazujemo in ob ponovnih znakih pojava plesni nemudoma odreagiramo. Učinkovanje barve, ki zavira rast plesni, je namreč dolgotrajnejše, če jo nanesemo v začetni fazi razvoja plesni. Zato v primeru trdovratnih težav priporočamo redna preventivna pleskanja kritičnih mest.

Več informacij: JUB