Nad dunajskimi strehami, z razgledom na Donavo in Kahlenberg, je studio destilat zasnoval interier podstrešnega dupleksa.

Mlada družina je kupila dupleks v eni od dunajskih novogradenj. Zaposlena starša nista imela časa sama načrtovati notranje opreme, zato sta prosila oblikovalce iz studia destilat za popolno storitev. Poleg načrtovanja opreme sta jim prepustila tudi izbiro vseh dodatkov, tekstila, materialov, še celo jedilnega servisa. Pa vstopimo v to celostno umetnino priznanega avstrijskega studia za notranje oblikovanje.

Dvovišinsko družinsko stanovanje meri kar 250 m2, a njegova zasnova je izrazito podolgovata – s prehodnimi funkcionalnimi enotami, ki se odpirajo še na dve vzdolžni terasi ob daljših stranicah. Oblikovanje tlorisa zato ni bila lahka naloga.

Oblikovalci so prostor vseeno želeli nekoliko pregraditi na različne funkcionalne enote. Jedilnico od dnevne sobe tako loči tristranski kamin s TV-steno. Kuhinjo od dnevnega prostora ločita stopnišče in steklena vinska vitrina. Vsaka pregrada je po svoje tudi shranjevalni prostor, ki ga oblikovalci zaradi velikih panoramskih zasteklitev niso mogli umestiti ob obodne stene.

Lastniki so imeli eno zelo izrazito željo – v zasnovo so želeli vključiti antracitno barvo. Oblikovalci so željo upoštevali, a barvo uporabili na različnih materialih in v različnih teksturah. V kuhinji, na primer, se antracitna barva pojavi v vzorcu tehničnega kamna na monolitnem otoku in na kuhinjskih armaturah, kjer prevzame nekoliko mehkejši sivi ton. Tako se je ustvarila monokromatska, a bogata barvna paleta, ki pa nikakor ne deluje monotono, še več: številne nianse te barve ustvarijo umirjeno vzdušje, ki prizemlji ta velik, odprt prostor.

Povzpnimo se še v zgornje nadstropje. Otroške sobe so zasnovane zelo subtilno, z vgradnim pohištvom, a popestrene z najljubšimi barvami otrok in velikimi, igrivimi tapetami.

Spalnica se odpira v lastno garderobno sobo, ki jo krasijo vitrine, lepotilna mizica in osrednji predalnik z zaobljenimi robovi. Njegov pult je tapeciran v pravo, ročno šivano usnje. Prek garderobe zavijemo še v kopalnico s prostostoječo kadjo in kamnitim umivalnikom, v kateri prav tako prevladuje antracitna barva, subtilna osvetlitev pa ustvarja elegantno vzdušje.

Projekt je okronan še s čudovito strešno teraso z bazenom, letno kuhinjo in eksotično zazelenitvijo.

Interier: destilat

Fotografije: Jürgen Grünwald