Kot mnogi med vami, tudi mi že odštevamo dneve do leta 2021. V tem času se oziramo nazaj, ponosni na vse lepe ambiente, ki smo vam jih v letošnjem letu predstavili, ter hkrati gledamo naprej, v prihajajoče leto. Le kaj vse nas bo očaralo v 2021? V tem duhu smo izbrali nekaj trendov - nekaj globalnih in nekaj striktno domačih, ki so letos najbolj navdušili vas, naše drage gledalce.

1. Vračamo se v naravo

Umetni materiali se zanesljivo umikajo naravnim. Sintetično preprogo tako nadomesti preproga iz sisala ali trstike; plastične lončke za rože menjamo s keramičnimi; keramične ploščice v imitaciji lesa nadomeščamo s teracem ali kamnom. Najbrž zato, ker naš svet postaja vse bolj tehnološki – namesto dolgih pogovorov, prijetnih koncertov, dotikov, objemov in vonja po sveže zapadlem snegu nas vsakodnevno okupirajo številni zasloni in nas ukleščajo v virtualno okolje. Zato se prileže še tako kratkotrajen stik naših čutil z naravo: požirek kave iz ročno izdelane keramične skodelice, poteg s prstom vzdolž letnic, ki neenakomerno prepredajo mizo iz masivnega lesa, božanje podplatov na preprogi iz kokosovih vlaken.

(Namig: večino dodatkov za dom iz izključno naravnih materialih lahko najdete v našem izboru kvalitetnega slovenskega oblikovanja).

Naravni elementi bodo tudi v prihodnje igrali pomembno vlogo v opremi naših domov. Od tlakov in oblog, do majhnih detajlov, kot so odeje in posteljnina – izbirali bomo vse bolj naravne materiale in barvne odtenke. Navidezne napake v teh materialih – grče, glazure in neenakomerne fuge – bomo sprejemali z občudovanjem in ljubeznijo.

Alenka je ob opremi svojega doma izbrala kar se da naravno materialno paleto: “V kopalnicah sem izbrala ročno izdelane ploščice iz pravega teraca, glinene ploščice v glos, mat in surovi izvedbi ter betonske enkavstične ploščice.” Poleg ploščic v hiši najdemo tudi veliko lesa (ročno izdelano leseno mizo, na primer, ali pa kultne Thonetove stole, uvožene iz Evrope), kovin (ročno izdelani lestenci so uvoženi iz Indije), naravnih tekstilov (preproge iz jute in volne, posteljnina iz lana) in tako dalje. Več o projektu.

2. Temno modra in siva

Pri izbiri barv se vračamo v klasiko: siva in modra ne gresta nikoli iz mode. 

Modra v vsak interier vnese pridih glamurja, ne da bi s svojo barvo prevladala nad ostalimi. Še več – odlično se poda k lesu, k belim in sivim odtenkom, ki so stalnica v naših domovih. Prav siva bo spet stopila v ospredje, saj lahko z njenim nežnim variiranjem – od bolj tople do bolj hladne, od teksturirane do sijajne – ustvarimo bogato, a vseeno nevtralno ozadje, ki bo gostoljubno sprejelo vsakršen poudarek: od bolj udarnih umetniških kosov do vintage pohištva ali drzno tapeciranega naslanjača.

Temno modra, les in siva: to je barvna kombinacija, ki presega trende in ki bo elegantna tudi čez nekaj desetletij. Več o projektu prenove majhnega stanovanja na fotografiji preberite tukaj.

3. Izbrani poudarki

Prav ti, zgoraj omenjeni poudarki, bodo igrali osrednjo vlogo pri opremljanju v prihodnjem letu: naj bodo to izbrana svetila ali velike sobne rastline; umetniška dela in viseči naslanjači … Vsak prostor doma si zasluži svoj izvirni in neponovljivi kos, ki nas bo razveselil vsakič, ko ga bomo uzrli.

Tržaško stanovanje, ki je nastalo pod taktirko slovenskih arhitektov, nima veliko vrat, a tista, ki so, so oplemenitena z diamantnimi ročaji Marcela Wandersa. Stara secesijska steklena vitrina, betonska kavna mizica, skrbno izbrani lestenci in skulpture Alye Neuner … v sicer klasično opremljeno stanovanje vnesejo občutek prestiža. Več o projektu.

4. Svetle sorte lesa

Les doživlja svojo renesanso: ne le kot (še vedno najbolj priljubljeni) material za tlake, pač pa tudi kot stenska in stropna obloga. Ponovno bo zasijal kot osnovni (in edini) material kuhinjskih in garderobnih omar, pa številnih dodatkov za dom – od otroških igrač do servirnih krožnikov.

Les bo vse bolj prevladoval v našem interierju: z njim bomo oblagali tudi stene in stropove in ustvarjali ambiente, kot je zgornji. Več o prizidku, ki je olajšal bivanje invalidski osebi (na fotografiji), preberite tukaj.

5. Moderni rustikalni slog

Naše gledalce vedno znova navdušijo izbrane prenove, ki ohranjajo duh nekega preteklega časa. Restavrirani kosi pohištva, klasični šivalni stroji, štedilniki na drva … vedno lepo dopolnijo naše domove – četudi so ti zasnovani še tako sodobno. 

Srečo imamo, da nam je ta popestritev lahko dostopna – prelepe kose masivnega in ročno izdelanega pohištva lahko najdete že v hišah vaših babic; rabljeno pohištvo (ki ga en-dva-tri kar sami obnovite) pa lahko najdete tudi v spletnih prodajalnah, starinarnicah in na bolšjih sejmih. Konec koncev je recikliranje dobro tudi za naš planet.

Maja in Goran sta za opremo svoje prenovljene domačije obiskala ne le starinarnice v neposrednem okolišu, pač pa sta se večkrat zapeljala tudi na sosednjo Madžarsko. Tam sta nabrala kose pohištva, ki se čudovito spajajo s tradicionalno arhitekturo, ter jih dopolnila s povsem sodobnimi kosi pohištva. Več o projektu tukaj.

6. Skrb za lastno dobrobit

Nenazadnje pa je v oblikovanju prijetnega doma, ki nas bo v letu 2021 osrečeval, potrebno poskrbeti tudi za lastno dobro počutje. 

Po navadi se domov zatečemo po napornem dnevu v službi, ki mu sledijo številni opravki, družabne obveznosti in prostočasne dejavnosti. A dobršen del leta 2020 smo preživeli zaprti v svoje domove. Tu smo delali, se učili, pripravljali vse naše obroke, telovadili in se (virtualno) družili. Naš dom se je iz zatočišča v nekaj mesecih prelevil v bojišče in marsikomu je prav bivalno okolje postalo vir stresa.

Zato preuredite sobo za goste (ali pa del garaže, vrtno lopo ali podstrešno sobico) v prostor, kamor se boste lahko zatekli, v njem meditirali, v miru prebrali knjigo ali opravili službeni klic; v prostor, kjer boste lahko telovadili ali pa se le za nekaj minut umaknili iz vaše (domače) službe, učilnice oziroma restavracije. Ostale prostore doma pa izčistite nepotrebnih predmetov, jih dobro organizirajte s shranjevalnimi površinami in dovolite domu – in sebi – globok vdih.

Ob novogradnji na Dolenjskem je družina postavila tudi manjšo vrtno lopo – sprva namenjeno spravilom vrtnega orodja, a hitro preobraženo v prostor za umik, za branje in sproščanje. Več o projektu

Če povzamemo: v letu 2021 bomo opremljali za lastno ugodje. Opremljali bomo z mislimi na vse svoje čute (poleg vida tudi tip, vonj in sluh) ter se obdali s predmeti, ki nas navdajajo z mirom, veseljem in vedrino.

Za bivanje v stilu torej ne potrebujete veliko: obkrožite se s tistim, kar vas osrečuje – naj bo nabrano v gozdu, podedovano od babice ali kupljeno pri slovenskem oblikovalcu – ter se sprostite v objemu tradicije, naravnih materialov in umirjenih barvnih tonov. Več o hiši cvetličarke in notranje oblikovalke (na fotografiji), preberite tukaj.