Ahhh, kava. Najljubši jutranji napitek, brez katerega mnogi ne morejo začeti dneva. Seveda je prikladno, da si jo kupite na poti v službo, vendar je veliko večji užitek, če si prvo skodelico skuhate kar na domačem kavnem aparatu in jo morda popijete še v pižami. Toliko bolje, ker jo lahko pripravite točno tako, kot vam je najboljša, z ravno prav mleka, smetane ali sladkorja. Zraven pa še privarčujete.

Ne glede na to, kateri kavni avtomat imate, je osnovni princip kuhanja kave podoben. Mleta kava se sreča z vodo in črna tekočina, polna aromatičnih izvlečkov in opojnega vonja, napolni skodelico spodaj. Razlike pa so od avtomata do avtomata vseeno lahko velike. Na okus kave namreč vpliva temperatura vode, čas, ko je voda v stiku z mleto mešanico kavnih zrn, vpliva na jakost napitka, ne nazadnje nekateri aparati omogočajo tudi dodajanje spenjenega mleka, medtem ko drugi kuhajo le ekspreso.

Da bo skuhana kava čim bližje vašemu dojemanju popolnosti, pri nakupu kavnega aparata pazite na naslednje:

Prikladnost in udobnost uporabe

Bi radi, da vas kava čaka že takoj, ko zjutraj odprete oči? S časovnikom opremljen kavni aparat Miele, ki ponuja tudi možnost, da shranite nastavitve za svoje najljubše napitke, je nekaj, kar vas bo zelo razveselilo.

Funkcija Timer omogoča, da lahko vklop in izklop kavnega avtomata individualno nastavite po svojih željah. Prvo kavo si lahko pripravite takoj zjutraj, ko se aparat avtomatsko vklopi. Zvečer se aparat prav tako samodejno izklopi. Da varčuje z energijo, se lahko kavni avtomat povsem izklopi tudi po daljšem času neuporabe.

Svoje najljubše napitke lahko poleg tega shranite v enega od 10 osebnih profilov uporabnikov in pustite, da vam kavni avtomat Miele zaželi prav posebno dobro jutro. V profilu uporabnika so shranjeni vsi parametri vaših najljubših napitkov: količina zmlete kave, temperatura in količina vode ter po potrebi priprava mleka. Za prilagojen užitek ob skodelici kave!

Vrsta kave

Zelo dobrodošlo, je, da avtomat omogoča uporabo več različnih vrst kave, kot na primer prostostoječi kavni avtomat Miele. Opremljen je s tremi ločenimi posodami , v katere lahko nasujete različne vrste kave v zrnju. Pri pripravi napitka ustrezno vrsto kave izberete ročno – ali pa se to zgodi avtomatsko, če jo trajno dodelite želenemu napitku. Uživajte v ekspresu iz kavnih zrn, ki so najprimernejša za ekspreso – vselej samo iz želene vrste kave, saj v sistemu ni nobenih ostankov.

Naj ne šprica

Vsi, ki ste že kdaj kuhali kavo na avtomatu, veste, da ko kava teče iz šobe, rado šprica naokrog po pultu. Funkcija avtomatske prilagoditve centralnega izliva (CupSensor), s katero so opremljeni nekateri kavni avtomati Miele, vam bo v tem primeru prišla zelo prav.Ta inovacija zazna višino skodelice in pomakne centralni izliv v pravi položaj na višini med 8 in 16 cm. Zaradi idealne razdalje je preprečeno brizganje napitka, zagotovljeni pa sta tudi popolna temperatura kave in optimalna kremasta pena. Po pripravi mleka se centralni izliv premakne za 1 cm navzgor, da se ne umaže.

Velikost kave

Pomemben dejavnik pri izbiri kavnega avtomata sta tudi velikost in tip kave, ki jo kuha. Kupite takšnega, ki bo omogočal čim več različnih kavnih napitkov in celo pripravo čaja, kot na primer tale. Ekspreso, ristretto, kapučino, latte macchiato, caffe latte, long black ali caffe americaco je le nekaj napitkov, ki vam jih pripravi s preprostim pritiskom na gumb.

Foto: Pixabay

Preprosto čiščenje

Še eden od odločilnih dejavnikov pri nakupu kavnega aparata je njegovo enostavno čiščenje. Prepričajte se, da vam avtomat resnično ne bo vzel preveč časa z  vzdrževanjem in da so njegovi deli pralni v pomivalnem stroju, saj ga sicer verjetno ne boste uporabljali prav z veseljem.

Inteligentni aparati Miele se vsak dan skoraj samostojno očistijo. Po vsaki pripravi napitka z mlekom se cev za mleko samodejno izpere. Prestrezni pladenj ter posodi za vodo in kavno usedlino zlahka odstranite; po zaslugi sistema ComfortClean jih lahko strojno pomijete. Učinkovite funkcije čiščenja zagotavljajo higieno in izvrsten okus kave.

Kaj pa vodni kamen? Preverite, da je odstranjevanje avtomatsko. Podjetje Miele je na primer patentiralo izum, pri katerem imajo modeli aparatov CM 7500/CM 7550 in CM 7750 v kartuši na hrbtni strani sredstvo, s katerim ti aparati samodejno odstranijo vodni kamen. Vsak dan ob uri, ki jo izberete sami. Tako trdovratne obloge vodnega kamna sploh ne morejo nastati. Odvisno od uporabe kavnega avtomata kartuša zadostuje za 7 do 12 mesecev, njena zamenjava pa je povsem preprosta.

Še več o prostostoječih kavnih aparatih Miele si lahko preberete na internetni strani, če že veste, katerega bi imeli, pa lahko nakup opravite kar v njihovi spletni prodajalni. Naj pri vas doma diši po najboljši kavi!

Sponzorirana vsebina