Vrhunski frizer Mano Kolarič si je od nekdaj želel, da bi bil njegov dom oaza dobrega počutja in da z njim ne bi imel prevelikih stroškov vzdrževanja. A realnost je bila drugačna. V prostorih se je pojavljala vlaga, kondenz na oknih, slab zrak, ponekod tudi plesen, tako da bivanje ni bilo najbolj zdravo. Dokler se ni odločil za sanacijo in vgradnjo decentraliziranega prezračevalnega sistema Lunos. Od takrat naprej beleži povsem nove izkušnje.

Vgrajen že v enem dnevu

Decentraliziran prezračevalni sistem Lunos je primeren tako za novogradnje kot za starejše nepremičnine. Vgradi se ga lahko v katerikoli fazi gradnje ali prenove, njegove pozitivne učinke pa uporabniki po navadi opazijo že takoj po začetku delovanja.

Vrhunski frizer Mano Kolarič si je dal Lunosov sistem vgraditi v frizerski salon in tudi v svoj dom. Razlog je bila povečana vlažnost v hiši, ki se je vrtela okoli 60 do 75 odstotkih. »Razlika v vlažnosti se je začela poznati po 10 dneh od vgradnje sistema. Zrak v hiši je svež, pa zato sploh ni treba neprestano odpirati oken,« pravi in doda, da se mu je zmanjšal tudi stroške kurjave. Sistem so mu vgradili tudi v kleti, ki jo družina Kolarič zdaj končno lahko uporablja za shranjevanje dokumentov, oblačil, kartonov, omar in podobnih stvari. »Na takšno shranjevanje v kleti prej niti pomisliti nismo mogli, saj se je na vseh stvareh nenehno pojavljala plesen,« je iskren Mano. Navdušen pa je bil tudi nad samo hitrostjo vgradnje, saj je trajala le en dan. »Sistem so prišli vgrajevati ob osmih zjutraj in so do dveh že zaključili. Vgradili so nam ga v stene s posebnimi svedri, iz katerih so sproti izsesavali prah. Prav tako so vse lepo zaščitili in na koncu vse pospravili,« pripoveduje in pove, da od takrat naprej sistem deluje popolnoma avtomatsko, dela z njim nimajo, le enkrat mesečno očistijo filtre. »Priporočal bi ga vsem! Predvsem ljudem, ki so prenavljali bivalne prostore (nova okna, fasada …), ki imajo težave z dihali, s plesnijo ali nimajo časa vsako uro odpirati oken. Prepričan sem, da si vsi zaslužimo dihati svež zrak.«

Tiho delovanje, enostavno upravljanje

Enako odlične izkušnje z Lunosovim prezračevalnim sistemom ima tudi samohranilka Natalija Pirc iz Pragerskega. Po prenovi in sanaciji bivalnih prostorov ter vgradnji prezračevalnega sistema se z njenih ramen padle številne skrbi, ki so jo težile prej. »Med drugim so se uredile težave z vlago, ki je bila prej v naših bivalnih prostorih zelo visoka – gibala se je tam okoli 70 odstotkov. Posledično se je po robovih sten nabirala plesen, ki sem jo skušala zakriti z lesom in na nekatere druge načine,« se spominja. »Zdaj imamo doma merilec vlage, ki jo je v prostoru ravno prav, nikoli pa ne preveč.«

Nataliji veliko pomeni tudi to, da je prezračevalni sistem Lunos enostaven za uporabo in skoraj neslišen. »Že tako je tih in nemoteč, ponoči pa, na primer, samo pritisnem na gumb, kjer je narisana lunica, in svoje delovanje še utiša na jakost, ki je povsem neslišna,« omeni Natalija, ki Lunos decentraliziran sistem prezračevanja privošči prav vsem, še posebej pa tistim, ki se srečujejo s slabo kakovostjo zraka in zatohlostjo v svojih domovih. Dober zrak je namreč ključen za zdravje in dobro počutje!

Kako deluje?

Danes je prezračevalni sistem Lunos vgrajen v že preko 10.000 objektov po Sloveniji, leta 2017 je bil razglašen celo za najboljši prezračevalni sistem v Evropi.

Njegova glavna naloga je, da skrbi za stalno in s tem idealno izmenjavo zraka v prostorih ob zelo majhnih toplotnih izgubah. Poenostavljeno povedano deluje tako, da odpadni zrak odvaja ven, mu odvzame toploto, ki jo doda svežemu zraku, in tega nato dovaja nazaj v prostore.

Prezračevalna naprava pa ne nadzoruje le zadostne izmenjave zraka, iz prostorov odvaja tudi vonjave in filtrirala zdravju škodljive (mikro)delce v zraku, kot sta cigaretni dim in cvetni prah. Prav tako skrbi za pravi nivo relativne vlažnosti v zraku, kar pomeni, da se z njeno pomočjo istočasno znebite še odvečne vlage in plesni, ki ji samo s spremembo bivalnih navad in pogostejšim prezračevanjem dostikrat ne pridete do živega.

Piko na i pa doda še podatek, da gre za energijsko učinkovito naložbo. Investitorji lahko za vgradnjo Lunosovega decentralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote pridobite nepovratne finančne spodbude Eko sklada, in sicer v višini 20 odstotkov priznane vrednosti naložbe.

Foto: Lunos

Sponzorirana vsebina