Kateri izmed priljubljenih slogov opremljanja najbolj ustreza vašemu karakterju in načinu bivanja?

Trendi v notranji opremi se spreminjajo iz leta v leto, nanje pa vplivajo nove tehnologije, inovacije v obdelavi materialov ter smernice, ki jih na trg lansirajo pohištveni in notranji oblikovalci. V dobi socialnih omrežij pa včasih sami od sebe vzniknejo še čisto specifični stili, ki posnemajo modo in film, so lokalno določeni oziroma inspiracije iščejo v reinterpretaciji starejših slogov. Le-ti so včasih odmevnejši in pomembnejši od slogov, ki nam jih predstavljajo revije in katalogi.

Skandinavski slog

Slog, ki je nastal delno iz fascinacije nad preprostim in funkcionalnim skandinavskim dizajnom, delno pa kot post-krizni odgovor na prestiž notranjega oblikovanja iz začetka tisočletja.

Barvna paleta: naravni, neobdelani materiali (les, usnje, kožuhi, volna, tkanine, kovina), kombinirani z monokromatsko, zamolklo barvno paleto.

Pisan na kožo tistim, ki želijo uglajen, minimalistično oblikovan interier z domačim pridihom.

Kako ga poustvarimo? Minimalistično pohištvo kombiniramo s toplimi nevtralnimi toni in dekoriramo z obilico tkanin – prevlekami za blazine, preprogami, zavesami, kožuhi – potiskanimi s sodobnimi, geometrijskimi vzorci.

 
Industrijski slog

Improvizirana stanovanja v bivših industrijskih objektih so sprožila pravi trend industrijskih interierjev z golimi stenami, minimalističnim, DIY pohištvom ter vidnimi napeljavami.

Barvna paleta: surovi materiali (opeka, beton, pločevina, inox, pocinkane cevi, električna napeljava), kombinirani s temnimi, zamolklimi toni in živimi poudarki (krvavo rdeča, električno modra).

Pisan na kožo mladim ljudem z dinamičnim življenjskim slogom, umetnikom.

Kako ga poustvarimo? Prostor naj izgleda kot bi bil začasno naseljen: zbirke umetnin naj bodo prislonjene ob steno, kuhinjski otok premičen, postelja brez okvirja, napeljave izpostavljene, stene le delno prepleskane… Vsi ti skrbno izbrani oblikovalski prijemi naj izgledajo sproščeno in naključno.

 
Shabby chic

Slog, katerega ime bi najlažje prevedli kot sproščeni šik, združuje dve plati oblikovanja: skrbno izbrano vintage pohištvo ter sproščen pristop do njegove postavitve. Shabby interierji so prepolni vsega, brez posebnih poudarkov (čeprav je prav vsak kos vreden poudarka), celota pa kljub temu deluje usklajeno in bogato.

Barvna paleta: V pastele preoblečeno vintage pohištvo, obilica tekstila, tapete.

Pisano na kožo romantičnim dušam, ki se nostalgično obračajo v preteklost, nedeljske popoldneve preživljajo na bolšjih sejmih in uživajo v novih najdbah.

Kako ga poustvariti? Gradimo ga počasi: stanovanje polnimo z novimi in novimi kosi (vintage) pohištva, in ga združujemo ne glede na slog ali namembnost. Recikliramo, obnavljamo in predelujemo vintage kose. Za najboljši učinek se držimo nežne, pastelne barvne palete, ki jo nadgradimo z obilico nežnega tekstila (pletenine, šifon).

 
Podeželski slog

Vse bolj priljubljen je tudi t.i. ‘podeželski slog’, ki – čeravno ne v kmačkih in ruralnih okoljih – poustvarja nežne ambiente kmečkih kuhinj. Značilna je uporaba lesa, vidna strešna konstrukcija, ter umetelno oblikovani pohištveni kosi – od masivnih jedilnih miz do elegantnih kredenc in vitrin. 

Barvna paleta: naravni, neobdelani materiali, bela (oziroma druga nevtralna barva) ter poudarki v črni. 

Pisan na kožo romantikom, ki uživajo v z naravo povezanem bivanju.

Kako ga poustvariti? Podeželski slog se začne v kuhinji: začnite z rustikalno kuhinjo, jo nadgradite s prostostoječim kaminom ali krušno pečjo, ne pozabite pa tudi na veliko mizo, kjer boste zamesili kruh ali ob njej praznovali v družbi širše družine.

 

Japonski minimalizem

Ta slog se je lahko razvil le v specifični japonski kulturi: že v tradicionalnih japonskih hišah prostori niso imeli posebnih namembnosti (npr. jedilnica, spalnica), temveč so bili multifunkcionalni, začasno namembnost pa so določali premični kosi pohištva; spretnost minimalnega bivanja pa je cenjena tudi danes, ko vse več Japoncev živi na minimalnih bivanjskih površinah. Slog odlikujeta premišljeno izbrano, kvalitetno multifunkcionalno pohištvo ter poudarek na povezavi z naravo.

Barvna paleta: izčiščeni materiali v nevtralnih tonih.

Pisan na kožo minimalistom, lastnikom majhnih stanovanj.

Kako ga poustvariti? Opremljajte premišljeno in raje investirajte v izbrane, multifunkcionalne kose pohištva. Ne zagrinjajte oken, prostora ne polnite z dekoracijo in tekstilom, temveč vanj raje vnesite zelenje.