Voda je vir življenja, obenem pa tudi vir neskončne ustvarjalnosti. Ne le morje, tudi jezera z okoliško naravo lahko služijo kot navdih za izražanje kreativnosti. Ustvarjalka Edita Čotar je vir navdiha našla v drobnih kamenčkih, vejica, školjkah, ki jih najde ob raziskovanju bližnjih Pivških presihajočih jezer, morske obale ali rečnih strug. Svoje slike združuje pod imenom Pebble Art.

Če te vodi kreativnost, navdih zanjo hitro najdeš v okolici. To dokazuje tudi Edita, ki prihaja z Notranjske. »Prihajam iz prelepe dežele presihajočih jezer, iz Pivke, kjer se rojeva moja umetnost PebbleArt – slike iz kamenčkov. Rada se potepam ob jezerih, po rečnih in morskih obalah, kjer raziskujem sledove preteklosti in nabiram drobne materiale: kamenčke,  vejice, školjkice, razbite koščke stekel. Iz njih ustvarjam vedno nove zgodbe, ujete v trenutek,« pove ustvarjalka, ki navdih najde prav v bližini morske ali jezerske gladine: »Energija vode ima name čudežen vpliv, prav tako privlačni lesket rečnih in morskih kamenčkov, ki čakajo, da jih vzameš v roke ter začutiš njihovo gladkost in toplino. Od tu navdih za ustvarjanje.«

Motive za svoje stvaritve najde v naravi, v spominih, z njimi pa želi v ljudeh obuditi domišljijo in pričarati nasmešek na obraz. Namen njenih del je, da v obdarovancu prebudijo prijetna čustva. Pri tem ima v mislih predvsem umirjenost, ljubezen, prijateljstvo in toplino. Pri ustvarjanju jo vodita preprostost in pristnost. Svojo prvo sliko je ustvarila pred štirimi leti, z namenom, da hčerki pokloni nekaj posebnega. Ker primernega darila iz naravnih materialov ni našla na trgovskih policah, se je odločila, da ga izdela kar sama.

»Upodobila sem zaljubljen parček na obali, kot trajen spomin na njeno ljubezen. Takrat še nisem vedela, da se ta umetnost imenuje Pebble Art. Naslednjo sliko sem podarila mojemu sinu. Tako sem pričela obdarovati svoje drage prijatelje in slavljence z slikami iz kamenčkov.«

Veliko navdušenje obdarovancev in zanimanje za njene slike ji je dalo misliti in prišla je na idejo, da pripravi kolekcijo slik ter jo predstavi širši javnosti. Na razstavah je naletela na čudovite odzive, saj gre za umetnost, ki je pri nas še dokaj neznana. To jo je spodbudilo, da se je resno posvetila ustvarjanju in začela slediti povpraševanju.

Neponovljive slike sestavljajo kamenčki, školjke, obrušeno steklo, vejice, ostanki lesa, koščki, ki v sebi nosijo vsak svojo zgodbo. Ob Editini ustvarjalnosti vsi te koščki iz morij in jezer postanejo del nove zgodbe.

»Z naravnimi materiali je vedno najlepše delati. Kamen in les sta mi najbolj pri srcu. Včasih uporabim tudi koščke stekla iz morja. Ali ste opazili, koliko stekla je na plažah, od razbitih steklenic? Seveda pa ni enostavno poiskati pravi material za ustvarjenje ideje. Ko si zamislim prizor, brskam med kamenčki in jih postavljam na sliko ure in ure, dokler nisem prepričana, da je pravi kamenček na pravem mestu. Velikokrat še naslednji dan kaj zamenjam,« pojasnjuje ustvarjalka.

Preden kamenčke in vejice dokončno zalepi, vse koščke opere in posuši na soncu, saj se tako po njenih besedah napolnijo z energijo, za konec jih še polakira. Ozadje slike pripravi sama, največkrat ga naslika s pomočjo akrilnih barv. Na suho podlago nato nalepi motiv in počaka, največkrat čez noč, da se lepilo posuši. Nič nenavadnega ni, če celoten proces izdelave ene same slike vzame tudi teden dni časa, pomembnejše ji je zadovoljstvo v očeh obdarovanca, ki stvaritev obesi na steno v stanovanju.

Slike je mogoče izpostaviti posamično, lahko pa na steni predstavimo celotno kolekcijo. Kot pojasnjuje Edita, je odvisno od tega, kam jih postavimo: »V manjšem prostoru lahko obesimo le eno, če se lepo sklada z ostalim. V večjem pa dve skupaj. Lahko jo postavimo tudi kot samostoječo, za dekoracijo na polico.« S tem v svoje domovanje vnesemo vonj po morju in jezerih, energijo sonca in zgodbe majhnih delčkov, ki tako pričnejo pisati nove spomine.    

Več tukaj