Katere so najpogostejše napake v opremi bivalnih prostorov mladih družin?

Če imate otroke, ste se najbrž že znašli v eni izmed obeh skrajnosti: vaša dnevna soba iz dneva v dan postaja vse bolj preplavljena z njihovimi igračami in prstnimi odtisi, vi pa vsakič, ko si zaželite nekaj lepega, nakup raje prestavite na trenutek, ko bodo otroci malček starejši; oziroma ste tako zaščitniški do svojega pohištva, da znotraj družine prihaja do nenehnih napetosti in slabe volje zaradi politega soka in neprevidne uporabe voščenk. Za vas imamo nekaj nasvetov, kako urediti dnevne prostore, da bodo v užitek celotni družini.

Opremljajte z mislijo na celotno družino
(via: milkmagazine.com)

Če imate doma razigrane otroke, ki si vsako toliko časa privoščijo nogometni turnir sredi dnevne sobe, ali pa dojenčka, ki s svojo slino pridno markira svoj življenjski prostor, če vaša boljša polovica ni ravno med bolj pedantnimi in če vaš dolgodlaki štirinožni prijatelj rad z vami poležava na kavču, morate to pač vzeti v zakup. Opremljajte z mislijo na male nogometne ase, raziskovalce in uživače.

Pravilno razporedite pohištvo
(via: hative.com)

Če ne želite, da bi otroci venomer premikali kavno mizico, ko postavljajo največji stolp iz kock na svetu, ali pa se zaletavali v čudovito vazo vsakič, ko k oknu stečejo pogledat, če so sosedovi otroci že prišli iz popoldanskega treninga, je zasnova tlorisa odločilna.

Predlagamo odprto in vključujočo postavitev, zasnovano okoli večjega praznega prostora, izključno namenjenega in opremljenega za otroško igro. S toplo preprogo poskrbite za otroške ritke in umaknite delikatne okrasne predmete. 

Ne odlašajte z nakupom lepih in dragocenih stvari
(via: pieceti.com)

Res je, da imajo otroci posebno nagnjenje, da uničujejo nam ljube stvari, toda če jih boste obkrožili s cenenim pohištvom in boste do njihovih najstniških let živeli z dekoracijo iz vaših rosnih let, jih boste prikrajšali za izkušnjo estetike. In če mislite, da bodo kot najstniki kaj bolj uvidevni do vaših dragocenosti, se motite – odnos do lepega jim je potrebno privzgojiti že zgodaj.

Nasvet: vključite otroke v izbiro – naj izberejo barvo, vzorec tekstila, sliko, perzijsko preprogo ali svetilo. Če se bodo počutili bodo vključene v oblikovalski proces, bodo dvakrat premislili, preden z blatnimi čevlji uničijo nov (baby roza) kavč.

Odločite se za kombinacijo minimalizma in boemskega sloga
(via: homedit.com)

Ta dva diametralno nasprotna sloga združite tako, da iz vsakega izberete le tisto, kar sovpada z vašim življenjskim slogom. Primer: iz boemskega sloga izpustite vse, kar potrebuje preveč vzdrževanja – dolge prevleke za zofe, zavese, ki se vlečejo po tleh, spominke in prte… Izberite pa bomo velike preproge, čudovite starine, lončnice in močne vzorce. Dopolnili jih bomo z minimalističnim, nevtralnim pohištvom, ki ga je lahko vzdrževati in bo vedno v modi. 

Barve, vzorci in teksture so vaši zavezniki
(via: homestolove.com)

Raje kot kavč bele barve izberite takšnega z bogatim potiskom, ki bolje prenaša madeže, saj bo prej ali slej bo na kavču ostala njihova (ali pa vaša) sled. Stene sob obarvajte v temnejši odtenek, ki bo vsaj malo zakamufliral spontane umetniške izlive, preproge pa bodo bolj odporne na polite sokove, če boste izbrali bogato teksturo.

Izberite kvalitetne materiale in zaključne sloje
(via: poeticwanderlust.com)

O tem ni dvoma: otroci bodo vaše pohištvo uporabljali kot plezalo, trampolin, tobogan ali odskočno desko. Bolje je investirati v kvalitetno izdelano pohištvo, ki bo zdržalo leta in leta zlorabe, kot pa ga menjati vsakih nekaj let ali – še slabše – s polomljenim pohištvom vztrajati, dokler otroci ne odrastejo.

Otrokom odmerite svoj prostor
(via: najboljamamanasvijetu.com)

Kljub temu, da imajo otroci svoje sobe, večino časa raje preživijo v družbi drug drugega in svojih staršev. Odmerite jim kotiček znotraj skupnega prostora, ki bo samo njihov. Uredite ga po načelu Montessori pedagogike (izberite pohištvo – stole, mize, omare – po njihovi meri, igrače in ustvarjalne pripomočke pa naj imajo vedno pri roki, a na točno določenem prostoru), in poskrbite za red z možnostjo zapiranja omar (otroci pač ne bodo skrbeli za to, da bodo knjige vedno zložene po barvi ali velikosti). V prostor postavite tudi veliko, lepo oblikovano košaro, kamor lahko po končani igri pospravijo igrače, ki so jih tekom dneva znosili iz svojih sob in jih pred spanjem preprosto odnesejo nazaj na svoje mesto.

Dekor naj bo vizualno močan, privlačen in – nedotakljiv
(via: topdreamer.com)

Verjemite, če boste na plaži nabrali vrč čudovitih školjk, bodo prej ali slej pristale na kesonu plastičnega tovornjaka, ki jih bo ‘peljal na obisk k babici’. Če boste družinske fotografije namestili na police, namesto trdno pribili na steno, jih bodo otroški glasovi neprestano zahtevali v roke; kolekcija sveč bo polomljena, še preden jih prvič prižgete, majhni kaktusi v rokah radovednih nadebudnežev vam bodo prinesli več skrbi kot užitka itd. Namesto tega izberite močno, uokvirjeno grafiko, težke kipe in artefakte ter velike lončnice, ki jih otroci zlepa ne bodo mogli premakniti. PS: Večji kosi dekorja bodo pomenili tudi manj brisanja prahu.

Brez shranjevalnih površin ne gre
(via: organisemyhouse.com)

Za občutek urejenosti je nujno zagotoviti dovolj shranjevalnih površin, ki pa niso nujno za vrati dolgočasnih omar. Atraktivne košare, škatle in odprte police so praktična in estetska dekoracija. Nizke regale postavite za sedežno garnituro ali kot pregrado v prostoru, ali pa prostor opremite z atraktivno stilno ali vintage kredenco.