Potem ko so se krepko skrajšale čakalne dobe za obravnavo vlog za male sončne elektrarne (investitorji lahko pričakujete, da boste obravnavani že v 14 dneh), pa se je precej povečalo število zavrnjenih ali omejenih soglasij za tovrstno samooskrbo. Zaradi preobremenjenosti elektro omrežja po zadnjih podatkih že okoli 36 odstotkov prosilcev prejme zavrnjeno soglasje, s čimer ne morejo uresničiti želene naložbe. In ker se število vlog zaradi pričakovane ukinitve net-meteringa v prihodnjem letu eksponentno povečuje, se bo ta odstotek samo še dvigoval, kar velja tudi za tiste, ki bodo prejeli omejeno soglasje. Vendar to ni razlog, da bi obupali nad željo po doma pridelani elektriki. To še vedno lahko uresničite z baterijskim hranilnikom.

S sončno elektrarno lahko povprečno veliko gospodinjstvo precej prihrani pri mesečnih izdatkih. »S prihrankom, ki ga bo vaša sončna elektrarna za samooskrbo ustvarila v 30 letih delovanja, boste lahko kupili nov avto, manjše stanovanje ali pa si privoščili kar nekaj brezskrbnih luksuznih počitnic,« so izračunali pri podjetju Enertec – Moja elektrarna, kjer opažajo, da je ob negotovih razmerah na trgu električne energije takšna naložba zelo privlačna za vse več ljudi. Distribucijska omrežja so samo lani prejela skoraj 30 tisoč vlog za priključitev samooskrbne sončne elektrarne, zaradi omejitev na elektrodistribucijskem omrežju pa so jih skoraj eno tretjino zavrnili.

»Pred desetletji, ko se je gradilo elektro omrežje, nihče ni računal na dvosmerni pretok električne energije. Omrežje marsikje ne zagotavlja dovolj velikega pretoka, kar se danes odraža v zavrnitvah soglasij. Zaradi hitre rasti sončnih elektrarn pa bodo te samo še pogostejše. Vendar za vse, ki ste prejeli zavrnjena soglasja, obstaja rešitev, s katero boste lahko kljub temu zmanjšali stroške za električno energijo,« mirijo pri Moji elektrarni. Kot alternativo priporočajo baterijski hranilnik za shranjevanje viškov električne energije, ki pride v poštev tako za tiste, katerih soglasja so bila omejena, kot za tiste, ki so dobili zavrnjeno elektro soglasje. Seveda pa tudi za obstoječe uporabnike.

Rešitev št. 1: Če ste prejeli zavrnjeno soglasje

Kot pojasnjujejo elektro distribucijska podjetja, največ vlog za izdajo soglasja zavrnejo na nizkonapetostnih območjih, kjer so že priključene druge sončne elektrarne ali na redko poseljenih območjih, kjer so velike dolžine nizkonapetostnih izvodov. Zavrnitev soglasja pomeni, da vam pri priklopu sončne elektrarne ne bo omogočeno oddajanje viškov energije v omrežje. Omrežje ne zmore sprejeti ničesar, torej niti omejenih količin viškov ne.

Sončna elektrarna v kombinaciji s hranilnikom električne energije je odlična rešitev. Presežki se preprosto skladiščijo v hranilniku in jih porabite pozneje, na primer v zimskem času ali slabem vremenu, ter si tako znižate stroške na računih za elektriko.

Rešitev št. 2: Če ste prejeli omejeno elektro soglasje

Omejeno elektro soglasje pomeni, da vam je elektro distributer predpisal mejo, prek katere viškov proizvedene električne energije ne smete pošiljati v elektro omrežje. Po domače rečeno, lahko vgradite manjšo elektrarno od načrtovane.

Vendar če bi sončno elektrarno kombinirali s hranilnikom energije, viški zopet ne bi bili več težava. S hranilnikom bi si dolgoročno zmanjšali odvisnost od spremenjenih pogojev dobave električne energije, predstavljal bi vam lahko rezervno napajanje v primeru izpada elektro omrežja (ob nevihtah), saj bi ohranil delovanje najnujnejših električnih naprav (grelec za vodo, razsvetljava …), poleg tega lahko tak hranilnik upravljate kar na daljavo, prek aplikacije na mobilnem telefonu.

Hranilniki omogočajo polno zmogljivost delovanja sončne elektrarne, shranjeni viški električne energije pa se lahko koristijo kadarkoli, tudi ob morebitnih izpadih omrežja.

Posvetujte se s poznavalci!

Baterijski hranilniki so v kombinaciji s sončno elektrarno torej odlična rešitev za vse, ki si želite neodvisnega vira energije. Investicijo vanje spodbuja tudi država, in sicer s subvencijo 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči sončne elektrarne. Pomembno pa je, da vam tak kompleksen samooskrbni sistem  priključijo mojstri, vešči poglobljenega pristopa.

Posvetujte se z izkušenimi strokovnjaki iz Enertec – Moja Elektrarna, ki bodo po ogledu vaše nepremičnine in glede na vaše potrebe načrtovali ravno prav zmogljivo sončno elektrarno skupaj s hranilnikom ter vam pomagali pri izpolnjevanju dokumentov za subvencije. Nenazadnje so tudi pravi naslov za montažo in poznejše vzdrževanje vašega samooskrbnega sistema.

Več >>> Enertec – Moja elektrarna

Sponzorirana vsebina