Novogradnja na idilični lokaciji v bližini Starega trga ob Kolpi ima čudovit razgled na okolico. Ko so bili načrti za izvedbo že pripravljeni, je par k izrisu notranje opreme povabil belokranjski studio Arhein. Skupaj so zasnovali opremo, polno premišljenih detajlov, ki pa ne zastira panoramskih razgledov na enkratne lepote narave.

“K projektu smo bili vabljeni, ko je bila hiša v zaključni fazi gradnje,” pove arhitektka Sanja Zvonkovič. “Na prvem ogledu je bila položena že vsa keramika in parket, prilagajati smo se morali tudi vsem obstoječim inštalacijam, ki pa so bile že v osnovi odlično predvidene.” Za razliko od številnih drugih projektov, ki se jih lotevajo v biroju, tu ni bilo potrebno predvideti nobenih gradbenih del, zato sta lahko arhitektki – skupaj z Zvonkovičevo še Erika Šinkovec – vso svojo energijo usmerili v iskanje elegantnih in priročnih mizarskih rešitev, ki so hišo napolnile z razgibanim življenjem.

Kot vodilo sta si zadali ustvariti čim bolj zračen in odprt prostor, ki z opremo ne zastira pogledov na okolico. Ker investitorja veliko časa preživita zunaj, je bila po celotnem pritličju položena keramika v elegantnem sivem odtenku. Le-tej sta prilagodili tudi ostale materiale. “Naročnika si nista želela barv, zato smo celoten interier zasnovali v naravnih tonih, kjer prevladuje hrastov les, bela, imitacija betona in antracitni kovinski detajli. Veliko smo se posvečali kombiniranju materialov in barv ter detajlom.”

Eden od glavnih poudarkov je gotovo jedro hiše s stopniščem. Slednje je spiralno zavito in z vseh strani dobro izkoriščeno: z ene strani ga objema kuhinja, z druge kamin, s tretje pa velike izvlečne omare, del vhodne garderobe. “Naročnika sta želela izčiščene linije, zato fronte nimajo ročajev – z izjemo omare pod stopnicami, ki ima težke izvlečne predale, s katerimi smo do zadnjega kotička izkoristili prostornino; tu so bili ročaji nujni,” pove arhitektka. Posebna je tudi funkcionalnost dnevne sobe: okoli sedežne garniture sta arhitektki zasnovali nizke police, ki služijo kot dodaten shranjevalni element, kot odlagalna površina oziroma kot mejnik v prostoru.

“Za nas je bil projekt res lepa izkušnja, saj smo se s strankami odlično ujeli. Ob zadnjem obisku se je videlo, da res uživajo v svoji hiši,” še zaključita projektantki.

Interier: Studio Arhein (Sanja Zvonkovič, Erika Šinkovec)

Fotografije: arhiv studia