Počasi bomo potegnili črto pod leto 2021 in izbrali tendence v notranjem oblikovanju, s katerimi bomo vstopili v prihodnje leto. Predvsem pa bomo opustili tiste, ki so se izkazale za nefunkcionalne in nezdrave. Poglejmo, katere so:

1. močni poudarki, ki jih je težko zamenjati

Čeprav obožujemo barvne in teksturirane poudarke, pa priporočamo, da se izogibate tapetam, vzorcem na keramičnih oblogah ter kuhinjskim stenskim oblogam s potiski. Teh namreč zlepa ne boste zamenjali, čeprav se boste naveličali njihovih kričečih barv ali vzorcev. S čim jih nadomestiti? Z velikimi platni ali grafikami, ki jih obesite na steno, s posebej izbrano stensko barvo, z naravnim materialom, kot je npr. marmor ali pa z zanimivo (3D, teksturirano, v zanimiv vzorec položeno) keramiko v kuhinji in kopalnici. 

2. vinilne talne obloge

Čeprav je vinil na tržišču še vedno zelo priljubljen, si drznemo trditi, da je trend v zatonu. Gradili bomo namreč vse bolj trajnostno, z mislijo na sonaravno bivanje brez nevarnih odpadkov, zato so umetnim materialom, ki se hitro obrabijo in nam ne zagotavljajo velike kvalitete bivanja, šteti dnevi. S čim jih zamenjati? S parketom, ladijskim podom, keramično oblogo, kamnom ali teracom, ki vam bodo ob primerni skrbi služili več desetletij. 

3. walk-in tuš

S ploščicami obložena tla walk-in tuša so se z leti izkazala za precej nepraktična, saj se na fugah nabira umazanija, voda večkrat ne odteče pravilno, pojavljajo pa se tudi težave z zamakanjem. S čim ga nadomestiti? Odločite se za vgradno pršno ploščo, ki bo s svojo enovito površino zagotovila odtekanje vode brez zamakanja. 

Foto: Pexels

4. stropna svetila

Čeprav so močna in uniformno razporejena stropna svetila kdaj pa kdaj nujna (pri čiščenju ali kuhanju, na primer), pa za vsakodnevno bivanje niso le nepotrebna, pač pa tudi škodljiva. Močna svetloba, sploh v poznih večernih urah, namreč zmoti našo biološko uro, s tem pa tudi spanec in z njim povezane regenerativne procese v telesu. S čim jo nadomestiti? Z manjšimi namenskimi svetili: z LED trakom pod kuhinjskimi ali kopalniškimi omaricami, z bralno lučko v dnevni sobi in spalnici, z lepim lestencem v jedilnici ali z mehko osvetljenimi pohodnimi ploskvami stopnišča.

Foto: Pexels

5. dekorativni beton

Če vam je všeč videz betona, ste se gotovo že spogledovali z oblogo iz t.i. mikrocementa. Njegova izvedba je precej zahtevna in draga, končni izgled in funckionalnost (odsotnost razpok, vodoodpornost) pa ni garantirana. S čim ga nadomestiti? Z velikoformatno keramiko v videzu betona (za mokre prostore) ali pa z brušenim in impregniranim betonom (za suhe prostore).

Foto: Unsplash