Razmišljate o drzni, a elegantni spremembi vašega doma s pomočjo uporabe črne barve? Ste prišli do točke, ko ste se naveličali klasičnih belih sten? Želite vaš dom oblikovati minimalistično in moderno, a kljub temu svetlo in prijazno bivanju? V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, ki jih je ob umestitvi črne barve v interier pametno vedeti.

Eleganca in brezčasnost

Veliko ljudi se uporabi črne barve med načrtovanjem in opremljanjem interierjev izogiba zaradi njene negativne konotacije, saj jo velikokrat povezujemo le z žalovanjem, depresijo in s smrtjo. A ne ustavimo se tukaj. Črna barva po drugi strani velja za izredno elegantno, skrivnostno in samozavestno barvo. Med številnimi sodobnimi oblikovalci je sofisticirana, šik in misteriozna. Zato se je pri opremljanju interierja ni potrebno bati.

Črne stene kot nevtralno platno za vašo umetnost

Tako kot črna obleka, ki daje močno vizualno izjavo, tudi črne stene pošiljajo sporočilo. Zagotavljajo popolno ozadje in delujejo kot nevtralno platno za vašo umetnost. Dekorativni predmeti na črni podlagi bolj izstopajo. Temna stena bo pozornost preusmerila na razstavljene predmete, pa naj bodo to fotografije, knjige, ogledala ali ostali dekorativni dodatki. Črna barva se najlepše kombinira z zlato kovinsko, bordo rdečo in belo barvo. Naj se vaše stene razgovorijo!

Svetloba in umestitev ogledal

Kadar je celoten interier v odtenkih črne barve, je priporočljivo, da ima prostor zagotovljeno nadpovprečno količino naravne svetlobe. Odlična rešitev so velika panoramska okna, ki celoten interier povežejo z eksterierjem. V kombinaciji z zelenjem, ki pričara pomirjujoče vzdušje, lahko ustvarite izredno eleganten in prijeten prostor za bivanje. Kjer velikih oken ne moramo umestiti, je ena izmed rešitev tudi postavitev ogedal. Na svetu ni ničesar, česar ogledalo ne more rešiti. Če ga postavite v temno sobo, bo postalo osrednja točka našega vidnega polja, hkrati pa bo prostor nekoliko odprlo in povečalo. Z umestitvijo ogledal v prostor dodamo globino in odsevamo razpoložljivo svetlobo v dani sobi.

Za otroke ni najbolj primerna

Interier v odtenkih črnih barv ni najbolj primeren za mlado družino oziroma za odraščanje otrok. Le-ti imajo radi močne in živahne barve, ne monotonih odtenkov. Skozi spoznavanje barv se spodbuja otroška domišljija, kognitivne sposobnosti in vizualno dojemanje sveta. Barve imajo močen vpliv na njihovo razpoloženje, ki je bolj energično v nemonotonih ambientih. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s preučevanjem otrokove risbe, navajajo, da razvoj uporabe barv s starostjo poteka v smeri večjega realizma. Mlajši otroci običajno naključno izberejo eno barvo, s katero poskušajo narisati prepoznavne oblike in figure. Zanje je še vedno bolj pomembno prikazovanje oblik in ne barv. Ko pa dosežejo starost petih let, pa postane uporaba barv bolj odvisna od teme risanja in dobi izreden pomen.

Črni interierji so bolj primerni za nekoliko zrelejše in starejše osebe, ki v življenju iščejo preciznost in eleganco. Popolni prostori za oblačenje v črne barve so bivalni prostor ali prostori za sestanke, ambiciozni prostori za študije in spalnice, ki izražajo ljubezen in strast. Ko jo uporabljate v kopalnicah in kuhinjah, v prostor dodate kraljevski občutek in šarm.

Fotografije: Pinterest