Razvajanje za oči in zadnjico

Ko opremljate ali prenavljate kopalnico, je treba pomisliti tudi na straniščno školjko. Čeprav se izbira morda zdi lahka, je pred nakupom zagotovo dobro vedeti, kako visoka naj bo školjka, kakšne oblike, stoječa ali lebdeča. Poleg tega mora lepo izgledati in se dobro vklopiti v prostor glede na stil urejanja. Školjka bi morala biti tiha oziroma z minimalnim nivojem hrupa in tudi varčna s porabo vode pri izpiranju. Da se boste med številnimi možnostmi lažje odločili, vam ponujamo nekaj najmodernejših primerkov, ki razvajajo oči in zadnjico.

Velikost

Preden kupite straniščno školjko, izmerite razdaljo med steno za kotličkom in sredino drenaže na tleh. Ta mera naj vam bo glavno vodilo pri izbiri. Priporoča se vsaj 45 cm prostora med straniščem in steno. Če tega prostora nimate in se na splošno želite izogniti nameščanju školjka v tla, pa izberite visečo školjko, ki jo, tako kot kotliček, vgradite v steno.

Optimalna višina

Kako visoka naj bo školjka? Razmislite o tem, kakšne so potrebe vaše družine. Standardna višina je okoli 35 cm, a pri 40 cm nad tlemi je udobje večje, sploh starejši ljudje bodo lažje sedali in vstajali z višje školjke. Po drugi strani pa nižje školjke umestimo v otroška stranišča, saj so zelo praktične pri prehodu iz kahlice na stranišče.

Eno- ali dvodelno?

Enodelne straniščne školjke je enostavneje čistiti, izognete pa se tudi morebitnemu puščanju vode med kotličkom in školjko. Na pogled delujejo mehkejše, manj robato, bolj stilsko in kompaktno. Vendar so takšne školjke običajno dražje kot dvodelne, pri katerih sta školjka in kotliček ločena.

Možnost dvojnega izplakovanja

Novejši modeli školjk že vsi po vrsti ponujajo tudi možnost dvotipkovnega izplakovanja (večja tipka za več vode, manjša za manj). Morda se vam to zdi popolnoma nepotrebno, a okoljsko osveščeni najbrž ne boste preveč pomišljali in se boste odločili za naravi prijaznejšo možnost. Poznalo se vam bo tudi pri računu za vodo.

Sicer pa imajo poleg dvojnega izplakovanja moderne straniščne školjke še kopico drugih funkcij, ki olajšajo uporabo in vzdrževanje. Omenimo naj funkcijo neslišnega zapiranja pokrova (»zgornje deske«), možnost predvajanja glasbe in celo masažo.

Kaj pa dizajn?

Sodobne WC-školjke so na pogled mnogo lepše, kot tiste iz preteklih desetletij, obstajajo v različnih oblikah, barvah, materialih … Še vedno je najpopularnejša bela barva, ki se najbolje poda v vse stile urejanja, deluje elegantno in je najbolj enostavna za vzdrževanje. Izbirate pa lahko tudi med črnimi, poslikanimi, takšnimi iz nerjavečega jekla, celo platinaste so že na voljo.

Če imate večjo kopalnico, se vsekakor odločite za večjo školjko, saj je bolj udobna za sedenje, pri manjših kopalnicah pa se bolje obnese školjka manjših dimenzij, najbolje viseča. In ne pozabite: prostora okoli školjke ne omejujete z nepotrebnimi stvarmi, kot so škatle za odlaganje stvari ali perila, nizke police in podobno.

Fotografije: Pinterest, Duravit, Kohler, ArtCeram, Neo Metro, Svelte