Geometrični dekor (linearni motivi, ponavljajoče oblike, pogosto z 90-stopinjskim kotom in barvnimi razmejitvami) je še eden od trendov iz 80. let prejšnjega stoletja, ki doživlja povratek. Notranji oblikovalci menijo, da bo vsaj do leta 2020 geometrija vodilni vzorec ter da bo simetrična estetika izpodrinila bohotne cvetlične motive. Razlog je preprost: geometrične linije dajo domu moderen občutek ter se ujemajo s trenutno popularno barvno paleto sivkastih in breskovih tonov. Seveda pa tudi z geometrijo ne gre pretiravati. Da jo bo v vašem domu ravno prav, si pomagajte z našimi nasveti.

Uravnotežite vzorec in barve

geometrični vzorci

Preveč kateregakoli vzorca ali barve lahko deluje šokantno, rezko, v oči bodeče. Da se temu izognete, uravnajte obseg vzorca z barvo. To pomeni, da če so barve izstopajoče, naj bo količina vzorca manjša in obratno. Kadar sta oba poudarjena, je namreč učinek psihadeličen.

Začnite pri tleh

geometrični vzorci

Veliki ševron vzorci in cikcak so bili popularni pred petimi leti, geometrija pa je nadgradnja tega trenda. Oblikovalci danes dajejo prednost diamantnemu vzorcu, krogom in črtam. Če ne veste točno, kako bi geometrijo vnesli v svoj dom, začnite pri tleh, denimo s preprogo in potem počasi dodajajte še druge geometrične poudarke. Poskusite z geometričnim stilom pri vazah ali kavnih mizah z odrezanimi robovi, kajti njihova oblika spominja na velik kristal.

Geometrične tapete

geometrični vzorci

Geometrične tapete vdahnejo novo življenje v prostor, mu dajo dinamičen videz in drugače postavijo meje doma. V majhnem prostoru niš in kotičkih uporabite dvodimenzionalno obliko vzorca, ki daje iluzijo 3D. Za velike prostore pa to ne pride v poštev, saj bi delovalo preveč živčno. V teh prostorih uporabite geometrično tapeto samo na delu stene.

Geometrija na tkaninah

Majhna doza geometrijskih vzorcev je dobrodošla tudi na tkaninah, na primer zavesah, oblazinjenem pohištvu, okrasnih blazinah. Lahko so bolj kričeči ali subtilni, odvisno od tega, kakšen je sicer slog opreme in tudi vaš okus.

Ploščice na novem nivoju

geometrični vzorci

Geometrija se lepo poda tudi na ploščice, naj bodo v kopalnici ali kuhinji. Ponavljajoč vzorec v obeh primerih pomirja in prinaša občutek duhovnosti v prostore, ki sicer znajo biti kaotični. Nekateri notranji oblikovalci priporočajo zlasti diamantni vzorec in šestkotnik.

Razstavite geometrično umetnost

Umetniški izdelki, kot so slike, so še ena od možnosti, kako vnesti geometrijo v svoj dom. Izbesnite enega ali dva takšna izdelka na steno, nikakor pa ne poskušajte okrasiti celotnega stanovanja na ta način.

Spite z geometrijo

geometrični vzorci

Blazine, mehke prevleke ali kar celotna posteljnina prinaša geometrijo v spalnico na nežen način. Polege tega jo lahko, ko se je naveličate, po hitrem postopku tudi zamenjate.

Osvetlite sobo z vzorci

Nadgradite namizne svetilke z geometrijo. Lahko gre za vzorec ribjih lusk, preprostih kvadratkov ali drug geometrični motiv – ob prižgani luči bodo ustvarili nepričakovane sence in v prostor vnesli nekoliko mistično vzdušje.  

Na roke

geometrični vzorci

Geometrijskega izziva se lahko lotite tudi lastnoročno in obljubimo, da pri tem ne boste imeli nočnih mor o paralelogramih. V roke vzemite različne stenske pastelne barve in eno od sten spremenite v geometrični izraz. To prinaša v prostor spokojnost in neverjeten stil.

Fotografije: Pinterest