V eni od ljubljanskih novogradenj smo našli stanovanje z bogatim meščanskim pridihom.

Ko je lastnica kupila stanovanje z veliko teraso in orientacijo na tri smeri neba, je najprej podvomila v načrtovano razporeditev prostorov. Spalni prostori so bili namreč obrnjeni na jug, dnevni pa na lepši, a severni razgled. Za nasvet se je obrnila na arhitektko Sanjo Premrn, ki ji je pomagala zasnovati stanovanje njenih sanj.

Velika terasa, dvokrilna steklena vrata, francoski balkoni, razgledi na strešine mesta … Osnova za razkošno meščansko stanovanje je že ležala v arhitekturi stanovanja. Po zasuku tlorisa – spalnice so zdaj umeščene na sever in dnevni prostori na jug – so nastali spalnični ensuite, dve enakovredni otroški sobi z neposrednim izhodom na teraso ter večji, dnevno-bivalni prostor z enkratno kuhinjo v klasičnem slogu.

Že ob vstopu v stanovanje – ob pogledu na klasične ličnice vgradnih omar, umetniška dela, ogledala in visoke stenske letve – okusimo slog lastnice. Temno modra barva nas povleče v kuhinjo z otokom in dolgo, elegantno jedilno mizo, za katero se lahko posede tudi osem gostov.  Tu se na razmeroma majhni površini ustvari skrbna kompozicija razmerij, materialov in barv, zaradi katere postane kuhinja osrednji fokus prostora. Iz tega močnega vizualnega in pomenskega sidrišča – središča družinskega življenja – nas preko sodobno zasnovanega dnevnega kotička odnese na veliko teraso.

Prav poseben del stanovanja zavzema spalnica. Razprostira se po celotni dolžini fasade in združuje spalnico, »walk-in« omaro in lastno kopalnico. V spalnici zares začutimo pariški šik: obdani z izbranimi materiali in umetniškimi deli lahko kar iz postelje opazujemo neprecenljive razglede na Ljubljano in se predamo občutju joie de vivre, veselja do življenja.

Lastničine želje so se uresničile: dobila je dobro organiziran tloris, v katerem vsak kos pohištva na subtilen, a odločen način pripoveduje zgodbo o tradiciji in lepoti bivanja.

Interier: Sanja Premrn

Vizualizacije: Sanja Premrn